ΤΟΠΙΚΑ

«Ερημώνουν» από παιδικές φωνές τα σχολεία στη Μαγνησία

ερημώνουν-από-παιδικές-φωνές-τα-σχο-541859

Σχεδόν 100 λιγότερα και τα «πρωτάκια» στα δημοτικά στη Μαγνησία – Ολοκληρώνεται σήμερα ένα δύσκολο σχολικό έτος εν μέσω πανδημίας

Τελευταία ημέρα στο σχολείο σήμερα για τους λιλιπούτειους των δημοτικών σχολείων, οι οποίοι παρέλαβαν τίτλους προόδου και τίτλους σπουδών, ενώ αντί για μαθήματα έγιναν μικρές γιορτές σε στενό… σχολικό κύκλο, χωρίς την παρουσία συγγενών και φίλων. Η σχολική χρονιά ολοκληρώθηκε και η νέα που θα αρχίσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της την περαιτέρω μείωση του μαθητικού δυναμικού. Κατά 206 μαθητές μειώνεται ο αριθμός των νηπίων και προνηπίων, ενώ σχεδόν 100 λιγότερα θα είναι και τα «πρωτάκια» των δημοτικών σχολείων στη Μαγνησία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Ολοκληρώνεται μία δύσκολη σχολική χρονιά, στη διάρκεια της οποίας οι μικροί μαθητές, έμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός του φυσικού τους χώρου που είναι οι σχολικές τάξεις. Ηταν μία χρονιά πρόκληση. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Αλλά και οι μαθητές μας ανταποκρίθηκαν στον μέγιστο βαθμό. Αυτό που μας αφήνει η τρέχουσα σχολική χρονιά είναι το κέρδος της τεχνογνωσίας, που πλέον είναι σε υψηλό επίπεδο και ευχή όλων μας είναι να την αξιοποιήσουμε μόνο για προγράμματα που θα χρειαστούν και όχι για τηλεκπαίδευση», σημείωσε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργος Πολύζος.

Η πρόκληση από τη νέα σχολική χρονιά θα είναι η μείωση του μαθητικού δυναμικού. «Υπάρχει μία σταθερή μείωση του αριθμού των μαθητών μας τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η μέριμνα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας είναι να κρατήσει ανοιχτά όλα τα σχολεία, ιδίως στα χωριά, έστω και ο αριθμός των μαθητών είναι μονοψήφιος», σχολίασε ο κ. Πολύζος.

Φέτος, στα νηπιαγωγεία της Μαγνησίας φοίτησαν 2.905 μαθητές, για το νέο σχολικό έτος όμως οι εγγραφές είναι αισθητά χαμηλότερες. Εγγράφηκαν 1.262 προνήπια και 1.437 νήπια, σύνολο δηλαδή 2.699 μαθητές. Σε σχέση με το τρέχον σχολικό έτος, ο αριθμός των μαθητών στα νηπιαγωγεία είναι μειωμένος κατά 206 μαθητές.

Αλλά και στα δημοτικά σχολεία παρατηρείται μείωση. Φέτος τα «πρωτάκια» ήταν 1.586, ενώ το νέο σχολικό έτος ανέρχονται στα 1.492.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στις σχολικές μονάδες της περιφέρειας, όπου υπάρχουν σχολεία που λειτουργούν με μονοψήφιο αριθμό μαθητών: 3 στο δημοτικό σχολείο Κεραμιδίου, 5 στο αντίστοιχο της Βρύναινας, 7 μαθητές στην Ανάβρα. Μείωση μαθητικού δυναμικού καταγράφεται επίσης στο Πουρί, στο Προμύρι, στον Λαύκο, στους Αγίους Θεοδώρους, στην Αμαλιάπολη, ενώ με δύο μαθητές απέμεινε το δημοτικό σχολείο Μακρυράχης.

Η μείωση του μαθητικού δυναμικού είναι απόρροια της υπογεννητικότητας. Οι γεννήσεις παιδιών μειώθηκαν από τις 766 το 2019, στις 755 το 2020 και μέχρι το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους καταγράφονται μόλις 273 γεννήσεις παιδιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου