ΤΟΠΙΚΑ

Στη γύρα συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ για μη χρήση λάστιχων

στη-γύρα-συνεργεία-της-δευαμβ-για-μη-χρ-542727

Αύξηση κατανάλωσης νερού κατά 5.000 κ.μ. το 24ωρο, αφορμή για νέες μειώσεις πίεσης και τις μεσημεριανές ώρες – Ανοιχτό το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης ποινών για όσους χρησιμοποιούν λάστιχα, παρά τις συστάσεις

Απίστευτο κι όμως… ελληνικό. Βολιώτες βγήκαν μαζικά με λάστιχα για να πλύνουν πεζοδρόμια, αυλές και αυτοκίνητα, παρά τις συστάσεις της ΔΕΥΑΜΒ για σύνεση στη χρήση του νερού. Η κατανάλωση του νερού αυξήθηκε κατακόρυφα το τελευταίο 24ωρο, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να προχωρήσει σε επέκταση των μειώσεων πίεσης στο δίκτυο για τον έλεγχο της κατανάλωσης και προκειμένου να μη χαθούν κλάδοι του υδραγωγείου ενόψει καύσωνα!

Η κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης νερού αφορά σε περίπου 5.000 κ.μ. το 24ωρο, γεγονός που σήμανε… συναγερμό στη ΔΕΥΑΜΒ. Συνολικά τέσσερα συνεργεία της επιχείρησης βγήκαν από το πρωί στη… γύρα στο πολεοδομικό συγκρότημα και διαπίστωσαν τα απίστευτα. Με τα λάστιχα να τρέχουν νερό, κάτοικοι έπλεναν αυλές, μπαλκόνια, πεζοδρόμια ακόμη και αυτοκίνητα.

Τα συνεργεία διαπίστωσαν δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις καταναλωτές και απηύθυναν συστάσεις να σταματήσουν να κάνουν χρήση των λάστιχων και να είναι προσεκτικοί στη χρήση του νερού. Στη συντριπτική τους πλειονότητα καταναλωτές φρόντισαν άμεσα να μαζέψουν τα λάστιχα και να κλείσουν το νερό.

Ωστόσο, συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ δεν μπορούν να βρίσκονται σε κάθε γειτονιά και δεδομένου ότι η υπερκατανάλωση συνεχίζεται τις τελευταίες τρεις ημέρες, αποφασίστηκε επέκταση της μείωσης της πίεσης στο δίκτυο και κατά τις μεσημεριανές ώρες, από χθες. Υπενθυμίζεται ότι μείωση της πίεσης ισχύει από προχθές, τις βραδινές ώρες.

«Παρατηρήθηκε ιδιαίτερα τις δυο τελευταίες μέρες, συνεργούντων των υψηλών θερμοκρασιών, μια κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης νερού στο Βόλο και τη Νέα Ιωνία. Η αύξηση αυτή-η οποία ανέρχεται σε 5000 κυβικά μέτρα το 24ωρο- ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια κλάδων του υδραγωγείου, με αποτέλεσμα απρόοπτες διακοπές νερού, σε ακαθόριστα χρονικά διαστήματα.

Για την αντιμετώπιση αυτού του ενδεχόμενου, η υπηρεσία προέβη σε μειώσεις πίεσης στο δίκτυο τις νυχτερινές ώρες, την 23η Ιουνίου.

Ενημερώνουμε ότι επειδή η κατανάλωση έχει αυξητική πορεία οι μειώσεις πίεσης θα πραγματοποιούνται πέραν της νυχτερινής ζώνης και στις ώρες 14.00-18.00.

Η ΔΕΥΑΜΒ, απευθύνει έκκληση στους πολίτες για εξορθολογισμό της κατανάλωσης με εφαρμογή απλών κανόνων διαχείρισης, οι οποίοι δεν αποστερούν ούτε περιορίζουν την κάλυψη των αναγκών σε πόσιμο νερό, αλλά επιβάλουν μια οικονομική χρήση και ασφάλεια στην υδροδότηση», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ.

Ερχονται ποινές για λάστιχα;

Την ερχόμενη Τετάρτη 30 Ιουνίου πρόκειται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ. Στη διάρκεια της συνεδρίασης θα υπάρξει ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου για το πρόβλημα υδροδότησης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό να θεσμοθετηθούν ποινές για όσους κόντρα στις συστάσεις της επιχείρησης, κάνουν άσκοπη χρήση νερού, χρησιμοποιώντας λάστιχα.

Αν όντως υιοθετηθεί τέτοια απόφαση δεν θα είναι η πρώτη φορά. Και το 2017, είχε απαγορευτεί από τον Ιούλιο έως και τα τέλη Αυγούστου, η χρήση λάστιχων με στόχο τον έλεγχο της υπερκατανάλωσης και την επάρκεια νερού.

Μάλιστα, το διοικητικό συμβούλιο είχε αποφασίσει σε κάθε δημότη που θα εντοπίζεται να κάνει χρήση λάστιχου, μα επιβάλλεται πρόστιμο. Το πρόστιμο είχε οριστεί στα 100 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα βεβαιωνόταν στον λογαριασμό της ύδρευσης και παράλληλα ο καταναλωτής θα εξαιρούνταν από τη πρόνοια των διακανονισμών και ελαφρύνσεων.

Είχε δε, ενεργοποιηθεί και συνεργείο για τον εντοπισμό καταναλωτών που δεν συμμορφώνονται στις συστάσεις.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου