ΤΟΠΙΚΑ

Δωρεάν ρεύμα για 2.000 νοικοκυριά με το φωτοβολταϊκό πάρκο του Δήμου Βόλου

δωρεάν-ρεύμα-για-2-000-νοικοκυριά-με-το-φωτ-543400

Πράσινο φως για το φωτοβολταϊκό πάρκο, που θα παράγει ρεύμα 50 μεγαβάτ και θα μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Ο Δήμος Βόλου γίνεται από τους πρώτους Δήμους στη χώρα, που θα κατασκευάσει φωτοβολταϊκό πάρκο για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του σε ηλεκτρικό ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε εκατοντάδες ευάλωτα οικονομικώς νοικοκυριά.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου έγινε το πρώτο βήμα για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο θα παράγει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 50 μεγαβάτ.

«Είμαστε ο μοναδικός, ο πρώτος Δήμος, που φέρνει αυτό το θέμα. Θα δώσουμε δωρεάν ρεύμα σε πάνω από 2.000 νοικοκυριά και θα εξοικονομούμε πάνω από 5 εκατ. ευρώ τον χρόνο τα οποία θα διαθέσουμε σε έργα ανάπτυξης της πόλης», σημείωσε ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος.

«Πρόκειται για μία ρηξικέλευθη πρόταση. Ουσιαστικά ο Δήμος θα ανεξαρτητοποιηθεί ενεργειακά, θα μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, μειώνοντας την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και θα συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα των ευάλωτων νοικοκυριών», είπε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Δήμου, Στυλιανός Διαμαντίδης.

Σε πρώτη φάση θα συσταθούν τρεις ενεργειακές κοινότητες για τη διαχείριση του πάρκου, οι οποίες θα στελεχωθούν από εκπροσώπους του Δήμου Βόλου, της ΔΕΥΑΜΒ, της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και της Σχολικής Επιτροπής. Μάλιστα οι φορείς που εμπλέκονται καλούνται να εγκρίνουν τα καταστατικά, προκειμένου να δρομολογηθεί η σύσταση των τριών κοινοτήτων- φορέων διαχείρισης του ενεργειακού πάρκου.

Στην πρώτη ενεργειακή κοινότητα το αρχικό κεφάλαιο θα είναι 45.000 ευρώ και θα αποτελείται από 300 μερίδες αξίας 150 ευρώ η κάθε μία, αντίστοιχα στη δεύτερη ενεργειακή κοινότητα το κεφάλαιο θα ανέρχεται στις 24.000 ευρώ και θα αποτελείται από 300 μερίδες αξίας 80 ευρώ η κάθε μία όπως και στην τρίτη ενεργειακή κοινότητα.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ», σχολίασε ο επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας, Ιάσονας Αποστολάκης, υπογραμμίζοντας ότι τον Δήμο Βόλου πρόλαβαν οι Δήμοι Λαρισαίων και Τρικκαίων και ψήφισε λευκό «λόγω ελλείψεων στην εισήγηση».

«Προηγήθηκε ο Δήμος Ρήγα Φεραίου», κατέθεσε ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας, Αποστόλης Ριζόπουλος, ο οποίος μάλιστα ισχυρίστηκε ότι «οι επενδύσεις στην πράσινη οικονομία εντείνουν την ενεργειακή φτώχεια». «Το έργο δεν θα συμβάλλει στη μείωση της φτώχειας του ελληνικού λαού. Αυτό το ρεύμα που θα πάρουν, θα το έχουμε πληρώσει οι υπόλοιποι μέσα από αυξήσεις στους λογαριασμούς, με τα νέα πράσινα χαράτσια που θα επιβληθούν», σημείωσε.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου