ΤΟΠΙΚΑ

Πρώτο βήμα από τον Δήμο Βόλου για το ενεργειακό πάρκο

πρώτο-βήμα-από-τον-δήμο-βόλου-για-το-ενε-548736

Ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά θα παράγει ο Δήμος για την κάλυψη των αναγκών του και των αντίστοιχων ευπαθών νοικοκυριών

Το πρώτο βήμα για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου μέσω του οποίου θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του σε ενέργεια και το πλεονάζον ηλεκτρικό ρεύμα θα διανέμεται με κοινωνικά κριτήρια σε ευπαθή νοικοκυριά, κάνει ο Δήμος Βόλου, στην ερχόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Τετάρτη 23 Ιουνίου, στη μία το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Βόλου προγραμματίζει την ίδρυση τριών ενεργειακών κοινοτήτων, οι οποίες θα ικανοποιήσουν το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του. Στόχος του προγράμματος είναι τόσο η εξοικονόμηση πόρων από τον δήμο και τα νομικά πρόσωπα του, μέσω κάλυψης των ηλεκτρικών αναγκών των υποδομών τους από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού όσο και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος τους. Προβλέπεται επίσης ότι το πλεονάζον ρεύμα θα διανέμεται με κοινωνικά κριτήρια σε ευπαθή νοικοκυριά.

Επισημαίνεται ότι το παραγόμενο ρεύμα θα είναι από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η συνολική ισχύς των έργων θα φτάνουν τα 50 MWp. Σε πρώτη φάση θα συσταθούν τρεις ενεργειακές κοινότητες για τη διαχείριση του πάρκου, οι οποίες θα στελεχωθούν από εκπροσώπους του Δήμου Βόλου, της ΔΕΥΑΜΒ, της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και της Σχολικής Επιτροπής. Μάλιστα οι φορείς που εμπλέκονται καλούνται να εγκρίνουν τα καταστατικά, προκειμένου να δρομολογηθεί η σύσταση των τριών κοινοτήτων- φορέων διαχείρισης του ενεργειακού πάρκου.

Στην πρώτη ενεργειακή κοινότητα το αρχικό κεφάλαιο θα είναι 45.000 ευρώ και θα αποτελείται από 300 μερίδες αξίας 150 ευρώ η κάθε μία, αντίστοιχα στη δεύτερη ενεργειακή κοινότητα το κεφάλαιο θα ανέρχεται στις 24.000 ευρώ και θα αποτελείται από 300 μερίδες αξίας 80 ευρώ η κάθε μία όπως και στην τρίτη ενεργειακή κοινότητα.

Την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου, με τον Δήμο Βόλου να είναι ο πρώτος Δήμος που προχωρά σε αυτό, με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είχε ανακοινώσει ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος. Όπως είχε αναφέρει πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 25- 30 εκατ. ευρώ που προβλέπει την δημιουργία πάρκου με φωτοβολταϊκά τα οποία θα χωροθετηθούν σε έκταση ιδιοκτησίας του Δήμου Βόλου. Δύο είναι οι υποψήφιες εκτάσεις: μία 700 στρεμμάτων πριν τις Αλυκές και μία 1.000 στρεμμάτων στην περιοχή της Ν. Αγχιάλου.

Όπως είχε εξηγήσει ο κ. Μπέος το πάρκο θα είναι δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 50 μεγαβάτ. Από τη συγκεκριμένη μονάδα ο Δήμος και τα νομικά του πρόσωπα θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Σήμερα ο Δήμος Βόλου μαζί με τα νομικά του πρόσωπα καταναλώνει ετησίως 76.988.000 κιβαλοτώρες ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο κοστίζει στα δημοτικά ταμεία 6.883.000 ευρώ κάθε χρόνο.

Με το πάρκο αναμένεται να εξοικονομηθεί ποσό 7 εκατ. ευρώ που πληρώνει ο Δήμος Βόλου κάθε χρόνο για ηλεκτρική ενέργεια και υπάρχει πλεόνασμα 3 εκατ. ευρώ. Αυτά τα 3 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου