ΤΟΠΙΚΑ

Μεγάλος μαθητικός διαγωνισμός για το 1821

μεγάλος-μαθητικός-διαγωνισμός-για-το-182-548887

Μαθητές εμπνέονται από το ’21 και δημιουργούν διεκδικώντας 42 βραβεία – Ανθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων στις επιτροπές

Πράσινο φως άναψε το Υπουργείο Παιδείας στην προκήρυξη μαθητικού διαθεματικού διαγωνισμού έκφρασης και λειτουργίας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση από την αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού Βόλου. «Το 1821 μας εμπνέει… Τα σχολεία του Δήμου Βόλου δημιουργούν», είναι το θέμα του διαγωνισμού και σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Βόλου Γεωργία Μποντού – Τοκαλή πρόκειται για τον πρώτο διαγωνισμό που διοργανώνει ο Δήμος Βόλου με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Ο διαγωνισμός εγκρίθηκε την περασμένη Παρασκευή και θα διεξαχθεί στα σχολεία του Δήμου Βόλου, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ηδη μάλιστα έχει διαβιβαστεί η προκήρυξή του τόσο στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, όσο και στα σχολεία του Δήμου Βόλου.

Ο διαγωνισμός αφορά σε τρεις τομείς: Ζωγραφικής- Κολάζ, Πεζογραφίας –Ποίησης και Μουσικής Σύνθεσης. «Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την ιστορική εποχή της Επανάστασης του 1821. Οι μαθητές καλούνται μέσω του διαγωνισμού να γνωρίσουν βιωματικά τις αρχές της φιλοπατρίας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, του φιλελληνισμού και της αγωνιστικότητας. Να έρθουν σε επαφή με τη ζωή και το έργο των αγωνιστών και των αγωνιστριών του 1821, και ταυτόχρονα μέσα από την ενασχόλησή τους με διάφορες μορφές τέχνης να αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες», ανέφερε η κ. Μποντού – Τοκαλή.

Με την επιστροφή τους για το νέο σχολικό έτος στα σχολεία, οι διευθυντές θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ η υποβολή των έργων θα γίνεται έως τις 12 Νοεμβρίου και η τελετή βράβευσης, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες θα γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Ο διαγωνισμός Ζωγραφικής και κολάζ απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου καθώς και Ειδικού Νηπιαγωγείου, Ειδικού Δημοτικού, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. και αφορά ατομικές ή συλλογικές δημιουργίες.

Ο διαγωνισμός Πεζογραφίας και Ποίησης απευθύνεται σε μαθητές Δ’,Ε΄,ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου καθώς και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.

Ο διαγωνισμός Μουσικής Σύνθεσης (οργανική – φωνητική μουσική) απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. και αφορά ατομικές ή συλλογικές δημιουργίες, είτε σε ατομικό επίπεδο (σόλο) είτε σε σύνολο από 2 έως και 7 άτομα με όργανα δικής τους επιλογής.

Αναφορικά με την κατηγορία μουσικής σύνθεσης η συμμετοχή θα γίνεται με πέντε εκτυπωμένα αντίγραφα της πλήρους παρτιτούρας του έργου συνοδευόμενη όμως και από το αντίστοιχο ηχητικό δείγμα. Η παρτιτούρα για την 1η κατηγορία (Γυμνασίου) και την 3η κατηγορία (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ) δεν είναι υποχρεωτική.

42 βραβεία

Συνολικά θα απονεμηθούν 42 βραβεία στους τρεις πρώτους κάθε κατηγορίας και κάθε σχολικής βαθμίδας.

Δώδεκα βραβεία θα δοθούν στο πλαίσιο του διαγωνισμού ζωγραφικής και κολάζ και έξι επιπλέον για τα ειδικά σχολεία, 18 βραβεία στο πλαίσιο του διαγωνισμού πεζογραφίας και ποίησης και επιπλέον έξι για τα ειδικά σχολεία και 12 βραβεία στον διαγωνισμό μουσικής σύνθεσης και έξι για τα ειδικά σχολεία.

Ανθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών στις επιτροπές

Ηδη μάλιστα έχουν συσταθεί και οι επιτροπές του διαγωνισμού.

Η οργανωτική επιτροπή αποτελείται από τους: Μποντού Γεωργία-αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Βόλου και εκπαιδευτικός, Βλιώρα Γεώργιο -πρόεδρο ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και εκπαιδευτικό, Τσιλιμένη Τασούλα- καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγγραφέας, Μαντζώρου Βίκυ- πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας και εκπαιδευτικός και Αντωνίου Αντώνης- υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης των έργων του διαγωνισμού αποτελείται από τους:

Διαγωνισμός Ζωγραφικής-Κολάζ: Δραντάκη Χρύσα, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Βόλου, Καμόσου Νίκη- εικαστικός , εκπαιδευτικός, Καφενταράκη Δέσποινα- ζωγράφος, συγγραφέας, εκπαιδευτικός, Λάσκος Σταμάτης -ζωγράφος, εκπαιδευτικός και Μιναρετζόπουλος Ιωακείμ- εικαστικός, εκπαιδευτικός.

Διαγωνισμός Πεζογραφίας και Ποίησης: Δημόγλου Αίγλη – προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου, Αναγνωστόπουλος Βασίλης- ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πρόεδρος του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕΒΙΜΑΣΥ), Κούγιαλη Γιώτα- συγγραφέας, εκπαιδευτικός, αντιπρόεδρος του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕΒΙΜΑΣΥ)-Λεϊμονής Διονύσης- συγγραφέας, εκπαιδευτικός- Στανιού Έλενα- διδάκτωρ Παιδικής Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συγγραφέας, εκπαιδευτικός.

Διαγωνισμός Μουσικής Σύνθεσης: Μιμαίος Ανδρέας- διδάκτωρ Σύνθεσης Ιονίου Πανεπιστημίου, συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, Καρκάλας Αλέξανδρος- συνθέτης, καθηγητής πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Βόλου, Κουκουσέλης Ζαφείρης- συνθέτης, ενορχηστρωτής, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών , καθηγητής Ευρωπαϊκής Μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Βόλου, Σκούλτσος Δημήτρης- συνθέτης, καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου, Σουλτάνης Γρηγόρης- συνθέτης, καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου