ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πανελλήνια διάκριση για το ΕΠΑΛ Σκιάθου

πανελλήνια-διάκριση-για-το-επαλ-σκιάθ-552598

Κατέκτησε το 2ο βραβείο σε μαθητικό διαγωνισμό του δικτύου «Δάφνη» και γίνεται φάρος ανάπτυξης για το νησί

Πανελλήνια διάκριση σε μαθητικό διαγωνισμό του δικτύου «Δάφνη» στον οποίο συμμετείχαν σχολεία νησιά απ’ όλη την Ελλάδα, πέτυχε το ΕΠΑΛ Σκιάθου. Η νεοσύστατη σχολική μονάδα που φέτος λειτούργησε για πρώτη χρονιά ως παράρτημα του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου, κατέκτησε το δεύτερο βραβείο και γίνεται «φάρος ανάπτυξης» για τη Σκιάθο, όπου θα υλοποιηθεί πιλοτικό κέντρο επαναχρησιμοποίησης υλικών σε συνεργασία του δικτύου «Δάφνη» και του Δήμου Σκιάθου.

Ο μαθητικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2021 και παρόλο που το ΕΠΑΛ Σκιάθου βρισκόταν σε lockdown όπως άλλωστε και η πλειοψηφία των σχολείων στη χώρα, οι μαθητές δεν δίστασαν να λάβουν μέρος. «Τα νησιά μας φάροι βιώσιμης ανάπτυξης» ήταν το θέμα του διαγωνισμού και το ΕΠΑΛ Σκιάθου επέλεξε να συμμετέχει με πρότασή του, στη θεματική ενότητα «απορρίμματα».

Σύμφωνα με τη συντονίστρια του παραρτήματος του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου στη Σκιάθου, κ. Φιλίτσα Ρέπουλη, ομάδα έξι μαθητών, οι Μαριάννα Καρυοφίλλη, Καλλιόπη Τριανταφυλλοπούλου, Βιολέτα Καβούρη, Ευαγγελία Χαλέβα, Κωνσταντίνος Υδραίος και Αντώνης Πλατής, με τον υπεύθυνο καθηγητή τους Αθανάσιο Κώτσιο, εμπνεύστηκαν και σχεδίασαν μία πρωτότυπη υποδομή.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό κέντρο επαναχρησιμοποίησης υλικών. Το κέντρο θα στεγάζεται σε ISO BOX σε κεντρικό σημείο για την εγκατάσταση του οποίου θα πρέπει να δώσει άδεια ο Δήμος. Θα τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκό σύστημα και με νερό μέσω συστήματος συλλογής του βρόχινου νερού.

Σε αυτό το κέντρο θα μπορούν να απευθύνονται πολίτες και να αφήνουν υλικά και συσκευές που πλέον δεν χρειάζονται υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι σε καλή κατάσταση και αυτά τα υλικά ή συσκευές να τα παίρνουν δωρεάν πολίτες που τα έχουν ανάγκη. «Με αυτόν τον τρόπο δεν επεκτείνεται απλώς ο κύκλος ζωής των υλικών, αλλά ταυτόχρονα μειώνονται τα απόβλητα και άρα η ρύπανση του περιβάλλοντος και επιπλέον δημιουργείται ένα αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ πολιτών, καθώς ο ένας προσφέρει ό,τι μπορεί να έχει ανάγκη ο άλλος», σημείωσε η κ. Ρέπουλη.

Αυτή η πρόταση των μαθητών του ΕΠΑΛ Σκιάθου, δεν έλαβε απλώς βραβείο, αλλά βραβείο υλοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Σκιάθου θα πρέπει να αναλάβει την υλοποίηση του έργου που εμπνεύστηκαν οι μαθητές.

Τα καλά νέα έγιναν γνωστά στη χθεσινή τελετή βράβευσης που έγινε διαδικτυακώς με τη συμμετοχή 28 σχολείων από νησιά της Ελλάδας και οι μαθητές του ΕΠΑΛ Σκιάθου παρακολούθησαν την τελετή από το γραφείο του δημάρχου. Η ανακοίνωση της κατάκτησης του 2ου βραβείου σηματοδότησε εορτασμούς για τη σχολική μονάδα που ξεκίνησε τη λειτουργία της το τρέχον σχολικό έτος, με 50 περίπου μαθητές.

«Θα ήθελα να απευθύνω θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και του εκπαιδευτικούς της νεοσύστατης σχολικής μονάδας και να εκφράσω την ευαρέσκειά μου για το γεγονός ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι με όρεξη και ιδέες που θέλουν να προσφέρουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους», ανέφερε ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου, Νίκος Κατσαβριάς.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου