ΤΟΠΙΚΑ

Προκαταρκτική από την Εισαγγελία για το νερό στην Αγριά

προκαταρκτική-από-την-εισαγγελία-για-554097

Διατάχθηκε από την Εισαγγελία Βόλου, ενώ αρχίζουν εκ περιτροπής διακοπές νερού

Προκαταρκτική εξέταση για το νερό της Αγριάς διέταξε η Εισαγγελία Βόλου. Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας δεν μπαίνει μόνο το πρόβλημα με την ανίχνευση υδραργύρου στο πόσιμο νερό, με αποτέλεσμα εδώ και έναν περίπου μήνα να έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, αλλά και το ζήτημα με τις κοινόχρηστες βρύσες που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Ολα αυτά, ενώ αρχίζουν εκ περιτροπής διακοπές νερού σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Το πρώτο αφορά στο αδίκημα της ρύπανσης περιβάλλοντος και συγκεκριμένα του νερού και το δεύτερο ανήκει στα κοινώς επικίνδυνα αδικήματα και έχει να κάνει με παρακώλυση λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων υδάτων και στην προκειμένη περίπτωση των δημοσίων βρυσών.

Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου η ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε σε κλείσιμο των δημόσιων βρυσών στην Αγριά, επικαλούμενη την ανίχνευση βαρέων μετάλλων στην πηγή της Ανεμούτσας, από την οποία τροφοδοτούνται με νερό.

Το πρόβλημα οξύνθηκε από τις 19 Μαΐου και έπειτα, οπότε και ανιχνεύτηκε υδράργυρος στο δίκτυο ύδρευσης που τροφοδοτεί με νερό σπίτια και επιχειρήσεις.

Ολο αυτό το διάστημα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναγκάζονται να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό, τόσο για να πιουν όσο και για να μαγειρέψουν, να φτιάξουν έναν καφέ, ακόμη και να πλύνουν τα τρόφιμα ή για προσωπική υγιεινή. Αρκετοί δε έχουν αναγκαστεί να εγκαταστήσουν φίλτρα στις βρύσες τους προκειμένου να κατακρατούν βαρέα μέταλλα.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η ΔΕΥΑΜΒ ενημέρωσε με εκτενή ανακοίνωσή της για το πρόβλημα του υδραργύρου στο νερό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ «το νερό της γεώτρησης «Τρύπιο Λιθάρι» περιέχει υδράργυρο, εκτός των προβλεπομένων ορίων. Επομένως αυτή η γεώτρηση θα εξαιρεθεί από την υδροδότηση του οικισμού».

Αμέσως μετά την εξαίρεση της γεώτρησης, λήφθηκαν νέα δείγματα από το δίκτυο, προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση χρήσης νερού για ανθρώπινη κατανάλωση. Ωστόσο, η συγκεκριμένη γεώτρηση που εξαιρέθηκε, συνεισφέρει το 45% του συνολικού νερού στην Αγριά. Η εξαίρεσή του από το δίκτυο έχει ως αποτέλεσμα το υπολειπόμενο νερό να επαρκεί απολύτως οριακά ή και να μην επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του οικισμού και ξεκινούν εκ περιτροπής διακοπές υδροδότησης.

Μάλιστα, το πρόβλημα δεν αναμένεται να επιλυθεί πριν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, με τη ΔΕΥΑΜΒ να περιμένει υλικά για έργο που έχει δρομολογήσει με στόχο την ενίσχυση του δικτύου ύδρευσης με 100 κυβικά μέτρα νερού την ώρα.

Ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο και αναφορά στην Εισαγγελία

Χθες, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και πρώην αντιδήμαρχος Αγριάς Μπάμπης Ζάχος απηύθυνε εκ νέου ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου, ζητώντας απαντήσεις για τον χρόνο διασφάλισης της ποιότητας του νερού και άρα της υγείας των δημοτών. Ο ίδιος θέτει επίσης ζήτημα επαναλειτουργίας των κοινόχρηστων βρυσών με νερό από τις καθαρές πηγές και προκειμένου να υπάρξει μερική ανακούφιση των κατοίκων της Αγριάς. Ο ίδιος επιρρίπτει παραλείψεις στη ΔΕΥΑΜΒ με αποτέλεσμα αυτή την περίοδο να παρέχεται και λιγοστό και ακατάλληλο και επικίνδυνο νερό στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. «Δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της νοσηρής αυτής κατάστασης από τους υπεύθυνους, οι οποίοι θα πρέπει να ελεγχθούν για την ολιγωρία που επιδεικνύουν επί μακρόν», σημειώνει στην ερώτησή του ο κ. Ζάχος.

Τη συγκεκριμένη ερώτηση κατέθεσε με τη μορφή αναφοράς στην Εισαγγελία Βόλου, κάτοικος της περιοχής. Η αναφορά όπως και οποιοδήποτε άλλο υλικό προκύψει θα ενσωματωθεί στον φάκελο της έρευνας που ξεκινά.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου