ΤΟΠΙΚΑ

Εργαστήριο σαν… σε πλοίο ~ Για τους πλοιάρχους και μηχανικούς στον Ναυτικό Τομέα

εργαστήριο-σαν-σε-πλοίο-για-τους-πλο-556110

Δυνατότητα κατασκευής ακόμη και ομοιώματος ολόκληρου καραβιού έχουν πλέον μαθητές, μετά τη δωρεά του Ιδρύματος Ευγενίδη

Eργαστήριο, που παραπέμπει σε πραγματικό πλοίο, όπου οι αυριανοί πλοίαρχοι μπορούν να χαράξουν ρότα για το επόμενο λιμάνι, να μιλούν μέσω VHF με… κυβερνήτες άλλων πλοίων και οι μηχανικοί να γνωρίσουν ένα προς ένα όλα τα τμήματα του καραβιού, περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, συνιστά το εργαστήριο των πλοιάρχων και μηχανικών του Ναυτικού Τομέα του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου. Αν και ηλικίας μόλις 12 ετών, το συγκεκριμένο εργαστήριο θεωρείται ως το πιο άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο ναυτιλιακών σπουδών σε όλη την Ελλάδα, μετά και τη δωρεά εξοπλισμού από το Ιδρυμα Ευγενίδη, που ήρθε να τονώσει τις δυνατότητες παροχής υψηλού επιπέδου ναυτιλιακής εκπαίδευσης σε δημόσιο σχολείο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το εργαστήριο του Ναυτικού Τομέα του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, στο 1ο Ε.Κ. Βόλου, ξεκίνησε να λειτουργεί το 2009, με τους μαθητές της δεύτερης χρονιάς να είναι οι πρώτοι που έκαναν ποδαρικό στο εργαστήριο, που αρχικώς είχε τα βασικά στη συνέχεια όμως άρχισε να αναβαθμίζεται.

«Το 2013 έγινε η μεγάλη αλλαγή, λόγω της αύξησης του αριθμού των μαθητών μας. Δημιουργήσαμε το εργαστήριο πλοιάρχων για τη φιλοξενία έως 24 μαθητών, το εφαρμοστήριο των μηχανικών, αλλά και το εργαστήριο των ηλεκτροσυγκολλήσεων, το εργαστήριο εργαλειομηχανών το οποίο φιλοξενεί οκτώ εργαλειομηχανές σε λειτουργία. Πάνω σε αυτές οι μαθητές κάνουν το μάθημα «κατασκευές πλοίων. Ταυτόχρονα λειτουργεί και ένα ακόμη εργαστήριο, το CNC, με υπολογιστές καλής ανάλυσης για να κάνουν οι μαθητές το σχεδιαστικό πρόγραμμα» εξηγεί ο κ. Παρίσης.

Εχθρός όμως του καλού είναι το καλύτερο… Κι έτσι τα στελέχη του Ναυτικού Τομέα «εκμεταλλεύτηκαν» μία γνωριμία δύο ετών πριν. Ηταν το Νοέμβριο του 2019 όταν ο πρόεδρος και μέλη του Ιδρύματος Ευγενίδη είχαν βρεθεί στον Βόλο και συγκεκριμένα στο 1ο Γυμνάσιο της πόλης, σε ημερίδα για τα ναυτιλιακά επαγγέλματα. Εκεί συναντήθηκαν στελέχη του ιδρύματος και του Ναυτικού Τομέα του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας. Οι δεύτεροι είχαν προσκαλέσει τα στελέχη του Ευγενίδειου Ιδρύματος στο σχολείο τους και τους ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου τους. Ηταν η αρχή μιας γνωριμίας…

Το αίτημα για δωρεά

«Μπορεί ο κορονοϊός να ανάγκασε τους καθηγητές να κάνουν μαθήματα τηλεκπαίδευσης με τους μαθητές τους, αλλά το γεγονός αυτό δεν σταμάτησε τη δραστηριότητα των καθηγητών του τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων», σημειώνει ο υπεύθυνος του τομέα, Δημήτρης Παρίσης.

Πήρε την πρωτοβουλία και ήρθε σε επικοινωνία με το Ιδρυμα Ευγενίδη για τη δυνατότητα δωρεάς εκ μέρους του ιδρύματος διαφόρων συσκευών που είναι χρήσιμες για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων και την πληρέστερη κατανόηση ασκήσεων από τους μαθητές.

Στο αίτημα υπήρξε άμεση ανταπόκριση. Η διοικούσα επιτροπή του Ιδρύματος Ευγενίδη συνεδρίασε και ενέκρινε τη δωρεά πέντε μονάδων ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενός φορητού υπολογιστή, ενός φορητού και ενός σταθερού VHF, ενώ εκτυπωτή 3D και αφισών που απεικονίζουν τομές και μέρη των πλοίων.

Πλέον οι μαθητές είναι σαν να βρίσκονται πάνω στο πλοίο. Μέσω του VHF μπορούν να επικοινωνούν όπως οι πραγματικοί καπετάνιοι μεταξύ τους, μέσω του 3D εκτυπωτή παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας ομοιώματος ακόμη κι ενός ολόκληρου πλοίου και τα παιδιά μπορούν να εργάζονται σε πραγματικές συνθήκες.

Η δωρεά ένωσε μαθητές και καθηγητές

Ο εξοπλισμός άρχισε να παραλαμβάνεται από την Μεγάλη Εβδομάδα και μέχρι την Κυριακή του Θωμά ήταν στο σχολείο. Επόμενη πρόκληση ήταν η δημιουργία των υποδομών για την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού, εργασία που ανέλαβαν από κοινού μαθητές και εκπαιδευτικοί. Σύμφωνα με τον καθηγητή ναυτικών μαθημάτων Στέφανο Μπαντώλα έγιναν οι απαραίτητες τροποποιήσεις, Κατασκευάστηκαν γραφεία, έγινε επέκταση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, μπήκαν γραμμές ίντερνετ. «Θέλουμε να τονίσουμε τον ιδιαίτερο ζήλο που επέδειξαν οι μαθητές για την δημιουργία των υποδομών, που φιλοξενούν την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Ευγενίδη. Οι μαθητές μας εργάστηκαν ακόμη και εκτός σχολικού ωραρίου για τις απαραίτητες μετατροπές στο εργαστήριο», σημείωσε ο κ. Μπαντώλας.

«Οι μαθητές και οι καθηγητές του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας – 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου θέλουν να ευχαριστήσουν το Ιδρυμα Ευγενίδη για την ευγενική χορηγία, τον διευθυντή του 1ου Ε.Κ. Βόλου Ιωάννη Τσοκανάκη και τους καθηγητές Κωνσταντίνο Αμυγδαλίτση και Κωνσταντίνο Πιτσάβα, οι οποίοι βοήθησαν στην ολοκλήρωση των εργασιών.

Προσομοιωτής θα ολοκληρώσει το εργαστήριο

Πλέον το εργαστήριο του Ναυτικού Τομέα είναι πλήρως εξοπλισμένο. Η μάλλον σχεδόν… πλήρως. «Μας λείπει ένας προσομοιωτής, ο οποίος θα ολοκληρώσει τη δομή των εργαστηρίων των πλοιάρχων και των μηχανικών του Ναυτικού Τομέα. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μία δαπανηρή συσκευή, και γι’ αυτό ζητούμε από τους φορείς της Μαγνησίας, να εντάξουν την προμήθειά της σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ», σημείωσε ο κ. Παρίσης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μετά και τη δωρεά του Ιδρύματος Ευγενίδη, το εργαστήριο του Ναυτικού Τομέα θεωρείται το καλύτερα εξοπλισμένο εργαστήριο ναυτιλιακών σπουδών σε επίπεδο Ελλάδας, όπου οι μαθητές βλέπουν στην πράξη όσα διδάσκονται στη θεωρία πριν καν ανέβουν στο πλοίο και… σηκώσουν άγκυρα ως αυριανοί επαγγελματίες της θάλασσας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου