Είναι ήδη νικητές

είναι-ήδη-νικητές-556176

Της Ελένης Χάνου

Λίγες μόνο ώρες απομένουν μέχρι την πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων για τους 1.944 υποψηφίους από τη Μαγνησία, που φέτος θα διεξαχθούν σε πρωτόγνωρο σκηνικό στα εξεταστικά κέντρα σε σχέση με οποιαδήποτε προηγούμενη χρονιά.

Η μάχη των φετινών υποψηφίων δεν θα δοθεί μόνο σε επίπεδο γνώσεων. Το άγχος της επίτευξης της βαθμολογίας που θα τους εξασφαλίσει το πολυπόθητο εισιτήριο για την είσοδό τους στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν συνιστά τη μοναδική αγωνία τους. Ούτε, ακόμη και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της οικογένειάς τους, για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον, που περνά και μέσα από τις σπουδές, που θα τους οπλίσουν με τα απαραίτητα εφόδια για να βγουν στον εργασιακό στίβο.

Οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις γίνονται εν μέσω πανδημίας κορονοϊού κι ενώ προηγήθηκε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από τις αίθουσες διδασκαλίας. Οι υποψήφιοι εκτός από το άγχος των εξετάσεων, που θα είναι οι πρώτες μετά από δύο χρόνια (δεν έγιναν προαγωγικές και απολυτήριες τις τελευταίες δύο χρονιές), έχουν να αντιμετωπίσουν και το άγχος της πανδημίας.

Με μάσκες θα προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα, με υπεύθυνη δήλωση αρνητικού self test και με την αγωνία να μην έρθουν σε κοντινή επαφή με πιθανό φορέα, κολλήσουν τον ιό και χρειαστεί να μεταθέσουν τις εξετάσεις τους για τον Σεπτέμβριο.

Οι φετινοί υποψήφιοι είναι ίσως οι πιο αδικημένοι, γιατί καλούνται να δώσουν μία μάχη, ενώ για μήνες τα σχολεία και τα φροντιστήρια ήταν κλειστά και οι ίδιοι κλήθηκαν να αποκομίσουν γνώσεις μέσω τηλεκπαίδευσης, μπροστά από την οθόνη του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή, μακριά από καθηγητές και συμμαθητές τους, έξω από τον φυσικό τους χώρο που είναι η τάξη.

Καλούνται να δώσουν εξετάσεις ενώ βίωσαν στο πετσί τους την καραντίνα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και η ψυχολογία τους είναι επιβαρυμένη, όχι μόνο από το άγχος των εξετάσεων αλλά και από το άγχος για την πανδημία.

Διπλή θα είναι η φετινή μάχη για τους υποψηφίους των πανελλαδικών, οι οποίοι και μόνο μπαίνοντας στη διαδικασία να δώσουν εξετάσεις και να διεκδικήσουν την πραγματοποίηση των ονείρων τους, θα πρέπει ήδη να αισθάνονται νικητές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου