ΤΟΠΙΚΑ

Βίντεο για τη θεραπεία της φύσης από φοιτητές του Π.Θ.

βίντεο-για-τη-θεραπεία-της-φύσης-από-φο-561711

Οι 20 νέοι και νέες, που σπουδάζουν στο Τμήμα Περιβάλλοντος, προτείνουν τρόπους για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων

Τρόπους για τη θεραπεία της φύσης προτείνουν φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε εξάλεπτο βίντεο που δημιούργησαν και ανάρτησαν στην ιστοσελίδα του ιδρύματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον.

Συνολικά 20 φοιτητές του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενεργοποιήθηκαν για τη δημιουργία του βίντεο που εστιάζει στο σύνθημα του φετινού εορτασμού «Επανασχεδιασμός, Αναδημιουργίας, Αποκατάσταση» και εστιάζουν στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Στόχος, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε επίπεδο πρόληψης, διακοπής και αναστροφής των ζημιών, που προκαλούνται στα κυριότερα οικοσυστήματος του πλανήτη για τη μετάβαση από την εκμετάλλευση της φύσης στη θεραπεία της.

Στην αρχή του εξάλεπτου βίντεο, που επενδύεται με μουσική και εικόνες, οι φοιτητές κάνουν αναφορά στον ρόλο του διοξειδίου του άνθρακα, η συγκέντρωση του οποίου στην ατμόσφαιρα, όπως και άλλων ρύπων του θερμοκηπίου, αυξάνει ταχύτατα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα την κλιματική αλλαγή, η οποία χαρακτηρίζεται από τη συνεχή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης. Η κλιματική αλλαγή επιφέρει δραματική μείωση της βιοποικιλότητας και στο πλαίσιο αυτό, οι φοιτητές προτείνουν τρόπους για την αντιμετώπισή της.

«Δάση, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, λίμνες και ποτάμια, ωκεανοί και ακτές, βουνά και αστικές περιοχές αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες άνθρακά και ρυθμίζουν το κλίμα» υπογραμμίζουν οι φοιτητές.

Για την αποκατάσταση των δασών προτείνουν φύτευση γηγενών ειδών δέντρων, διατήρηση των άγριων φυτών και ζώων, προστασία των εδαφών και ων πηγών νερού που αποτελούν μέρος του δασικού οικοσυστήματος, προστασία των καμένων εκτάσεων από καταπατήσεις και συστηματική βόσκηση.

Για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις ζητούν έλεγχο της διάβρωσης των εδαφών, αποκατάστασή τους και αναφύτευση.

Για την προστασία των λιμνών, ποταμών, ωκεανών και ακτών τονίζουν τη σημασία της επεξεργασίας των λυμάτων, τον περιορισμό της αλιείας και της άντλησης νερού όπως επίσης και τη δημιουργία «κήπων» στον πυθμένα.

Για τα βουνά συστήνουν έργα όπως φράγματα αλλά και προστασία από τη συστηματική βόσκηση.

Τέλος σε επίπεδο πόλεων τονίζουν τη σημασία δημιουργίας πάρκων, κήπων, πράσινων ταρατσών ακόμη και δημιουργίας ενδιαιτήματος άγριας ζωής.

Οι φοιτητές που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία είναι οι Θωμαή Μπαμπουκλή, Ευανθία Αγγέλη, Ανδρέας Ντουλέ, Μαρία- Ελένη Μπέση, Κωνσταντίνα Ασημακοπούλου, Χρυσή Πρωτογεράκη, Ολυμπία Χαμαμτζόγλου, Γαρυφαλιά Δημητριάδη, Βιργινία Χασανίδου, Σοφία Δερμεντζόγλου, Θεοδώρα Τζίμα, Αννα Καζάνη, Ραφαέλα Ζυλάλι, Αναστασία Κοκκίνου, Ουρανία Ροτζιώκου, Καλλιόπη Παπατζίκου, Ματρώνα Κατσικοπούλου, Χριστίνα Μπακαλούδη, Ιωάννα Καλλιμάνη, Φιορέλα Κασάι.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου