ΤΟΠΙΚΑ

Επένδυση στη μεσογειακή διατροφή – Όχι, όμως, και στην άσκηση…

επένδυση-στη-μεσογειακή-διατροφή-όχ-564776

Δείχνει μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τις συνήθειες των πολιτών εν μέσω καραντίνας

Στη μεσογειακή διατροφή, ως υγιεινή επιλογή για να χτίσουν «άμυνα» απέναντι στον COVID-19, φαίνεται να επένδυσαν οι πολίτες στη διάρκεια του δεύτερου εγκλεισμού, που άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο. Ατομα κάθε ηλικίας, που έμειναν σπίτι, μπήκαν στη διαδικασία να μαγειρεύουν και μάλιστα υγιεινά, ωστόσο δεν το συμπλήρωσαν με φυσική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους για περισσότερους από τους τρεις στους δέκα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα παραπάνω αποτυπώνει «διπλή» έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που έγινε τον περασμένο Απρίλιο και παρουσιάστηκε προσφάτως στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος.

Η έρευνα διενεργήθηκε στο πλαίσιο μεταπτυχιακές διατριβής τη Αλεξάνδρας Βιρβίλη από την Πνευμονολογική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και θα συνεχιστεί μέσα στον Ιούνιο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η καραντίνα στάθηκε όντως μία αφορμή για την αλλαγή κακών διατροφικών συνηθειών και για μία στροφή προς τη μεσογειακή διατροφή ή αν μαζί με την επιστροφή στην κανονικότητα, οι πολίτες επέστρεψαν και στις πρότερες διατροφικές τους συνήθειες.

Γύρω από τη μελέτη συγκεντρώνεται πλειάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τη μελέτη υλοποίησαν οι Αλεξάνδρα Βιρβίλη και Δ. Ράπτης από την Πνευμονολογική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ι. Παπαθανασίου από το Εργαστήριο Κοινοτικής Νοσηλευτικής Τμήματος Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δ. Παπαγιάννης από το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας- Ανοσοποίησης Ενηλίκων, Τμήματος Νοσηλευτικής, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ε. Φραδέλος και Λαμπρινή Κοντοπούλου από το Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζ. Δανιήλ και Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Φωτεινή Μάλλη από την Πνευμονολογική Κλινική και Εργαστήριο Διαταραχών Αναπνευστικού Συστήματος, Τμήματος Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η έρευνα

Η έρευνα διενεργήθηκε τον περασμένο Απρίλιο και συγκεκριμένα από 1η έως 27 του μήνα. Σε αυτή συμμετείχαν 418 συμμετέχοντες που προσεγγίστηκαν ηλεκτρονικά. Κλήθηκαν να συμπληρώσουν διπλό ερωτηματολόγιο. Το ένα αφορούσε στη συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή ενώ με το δεύτερο καλούνταν να αξιολογήσουν το επίπεδο της φυσικής τους δραστηριότητας.

Στόχος, να αποτυπωθούν οι συνήθειες που υιοθέτησαν εν μέσω εγκλεισμού οι δημότες, σε επίπεδο διατροφής και άσκησης, σε μία δύσκολη υγειονομικά περίοδο, εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού.

Στη μελέτη συμμετείχαν κυρίως γυναίκες, το 70% όσων έλαβαν μέρος είναι γένους θηλυκού και μάλιστα νέα άτομα ηλικίας από 10 έως 40 ετών. Συγκεκριμένα, το 57,2% των συμμετεχόντων είναι ηλικίας 20 έως 40 ετών και το 34% από 40 έως 60 ετών.

Μάλιστα επρόκειτο για ανθρώπους η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεν είχε νοσήσει από κορονοϊό (μόλις το 7,7% δήλωσε ότι είχε νοσήσει), με φυσιολογικό βάρος ή ελλιποβαρείς.

Προτίμησαν μεσογειακά γεύματα

Σύμφωνα με την πνευμονολόγο και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Φωτεινή Μάλλη, η έρευνα έδειξε σαφή προτίμηση της μεσογειακής διατροφής εν μέσω καραντίνας. Με άριστα το 55, ο μέσος όρος υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής ήταν 32 βαθμοί.

«Στη διάρκεια της καραντίνας, οι περισσότεροι δεν είχαν τη δυνατότητα να φάνε κάτι γρήγορο έξω. Φαίνεται λοιπόν ότι μπήκαν στη διαδικασία να επιλέξουν τα τρόφιμα και να τα μαγειρέψουν με βάση τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής. Οι άνθρωποι φαίνεται να υιοθέτησαν, λόγω του άγχους που προκάλεσε η πανδημία, πιο υγιεινές συνήθειες διατροφής, για να προστατεύσουν τον οργανισμό τους», εκτιμά η κ. Μάλλη.

Σε δεύτερη μοίρα η άσκηση

Παρά όμως την υγιεινή επιλογή σε επίπεδο διατροφής, αρκετοί συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι αυξήθηκε το βάρος τους. Το 43,5% των συμμετεχόντων βγήκε από την καραντίνα στα ίδια κιλά, όμως το 37,8% αύξησε το σωματικό του βάρος και αυτό φαίνεται να συνδέεται με τα αποτελέσματα του δεύτερου ερωτηματολογίου που αφορά στην άσκηση.

Μολονότι στην πρώτη καραντίνα του Μαρτίου 2020, υπήρχε η αίσθηση ότι ο κόσμος στράφηκε στο περπάτημα και την άσκηση ως μέσο εκτόνωσης για να αντεπεξέρχεται στην πρόκληση του εγκλεισμού, στη δεύτερη καραντίνα, η άσκηση φαίνεται να μπήκε σε δεύτερη μοίρα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόλις το 6,5% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι είχε έντονη σωματική δραστηριότητα για 90 λεπτά την εβδομάδα, ενώ μέτρια φυσική δραστηριότητα είχε το 7,9% των συμμετεχόντων.

«Πρόκειται για ένα εύρημα έκπληξη, καθώς θα περίμενε κανείς, μεγαλύτερη φυσική δραστηριότητα. Βεβαίως ,στη μείωση της φυσικής δραστηριότητας, ίσως να συνέβαλλε η κόπωση του εγκλεισμού ή ακόμη και οι κακές καιρικές συνθήκες, καθώς η δεύτερη καραντίνα επιβλήθηκε μέσα στον χειμώνα και ακόμη και τον Μάρτιο, ο καιρός δεν είχε βελτιωθεί», εκτίμησε η κ. Μάλλη.

Η καραντίνα αφορμή για αλλαγή;

Η ερευνητική ομάδα ετοιμάζεται αυτή την περίοδο να επεκτείνει την έρευνά της. Θα διανείμει έως τέλος Ιουνίου εκ νέου ερωτηματολόγια προκειμένου να διαπιστώσει αν όντως η καραντίνα αποτέλεσε αφορμή για την υιοθέτηση πιο υγιεινής διατροφής κι αν ο κόσμος ανέκαμψε σε επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.

«Μήπως μένοντας στο σπίτι είχαμε τον χρόνο και τη διάθεση να ακολουθήσουμε πιο υγιεινή διατροφή; Η προσκόλληση αυτή στη μεσογειακή διατροφή διατηρείται μετά την επιστροφή στην κανονικότητα ή επιστρέψαμε σε λιγότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες;», μερικά από τα ερωτήματα τα οποία θα κληθεί να απαντήσει η νέα έρευνα που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι και μέσα από αυτή να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου