ΤΟΠΙΚΑ

Σημαντική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

σημαντική-έρευνα-από-το-πανεπιστήμιο-567132

Μελετώνται το επίπεδο και η διάρκεια ανοσίας στον κορονοϊό μετά από μόλυνση και εμβολιασμό

Πόσο διαρκεί η ανοσία για κάποιον που έχει νοσήσει από COVID-19; Αυξάνουν τα εμβόλια το επίπεδο ανοσίας σε σύγκριση με κάποιον που έχει αναπτύξει αντισώματα επειδή έχει νοσήσει; Αν κάποιος έχει νοσήσει από κορονοϊό και έχει υποβληθεί σε εμβολιασμό έχει υψηλότερη και μεγαλύτερης διάρκειας ανοσία; Απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα που αφορούν στη διάρκεια και το επίπεδο της ανοσίας του πληθυσμού εν μέσω πανδημίας, αναζητά ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία έχει «υιοθετήσει» την κοινότητα της Δεσκάτης, μιας περιοχής που «χτυπήθηκε» από τον κορονοϊό κατά το δεύτερο «κύμα».

Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα οροεπιτήρησης αντισωμάτων κατά του ιού SARS-COV-2 στην κοινότητα Δεσκάτης, που διοργανώθηκε από την Πνευμονολογική Κλινική και το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Δήμο Δεσκάτης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, αυτή την περίοδο αναλύονται τα δεδομένα, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα που υπάρχουν για τη διάρκεια της ανοσίας στον κορονοϊό, μετά από μόλυνση, μετά από εμβολιασμό και σε συνδυασμό των δύο. «Πρόκειται για μία σημαντική έρευνα που θα μας δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που υπάρχουν», σχολίασε ο κ. Γουργουλιάνης.

Η περιοχή έχει «υιοθετηθεί» από την ομάδα του κ. Γουργουλιάνη ήδη από τις αρχές του έτους οπότε και επιστήμονες είχαν μεταβεί στη Δεσκάτη προκειμένου να ερευνήσουν το επίπεδο ανοσίας στην κοινότητα. Το ερευνητικό ενδιαφέρον στράφηκε στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία «χτυπήθηκε» από τον κορονοϊό, με μεγάλο αριθμό νοσούντων αλλά και θανάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της, που είναι περίπου 5.000 κάτοικοι.

Από τα σημαντικότερα ευρήματα της αρχικής έρευνας ήταν ότι σημαντικό ποσοστό των κατοίκων είχε αναπτύξει αντισώματα στον κορονοϊό, μετά από νόσηση. Μάλιστα τότε είχε διαπιστωθεί ότι όσο πιο βαριά είχε νοσήσει ένας ασθενής τόσο περισσότερα αντισώματα είχε αναπτύξει.

Είχαν μάλιστα εφαρμοστεί δύο μέθοδοι. Η μία είχε δείξει ποσοστό ανοσίας 13% και δεύτερη ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού 40%. Πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στη διάρκεια της ανοσίας και στον ρόλο του εμβολιασμού.

Και δεύτερη «υιοθεσία»

Κι ενώ η έρευνα στη Δεσκάτη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον κ. Γουργουλιάνη, ετοιμάζεται να επισκεφθεί στις 14 και 15 Ιουνίου και τη Μαλεσίνα, η οποία είχε χαρακτηριστεί μέσα από δημοσιεύματα ως αρνητικό παράδειγμα μη τήρησης των μέτρων προστασίας έναντι του κορονοϊού, με αποτέλεσμα κατά το τρίτο κύμα της πανδημίας να «πληγεί» με δεκάδες μολύνσεις αλλά και απώλειες ζωών.

«Πρόκειται για τη δεύτερη περιοχή που υιοθετούμε και η οποία επίσης υπέστη σοβαρό πλήγμα από τον κορονοϊό και μέσα από την έρευνα θα μπορέσουμε να συγκρίνουμε τα επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους της πανδημίας», ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου