ΤΟΠΙΚΑ

Αλλεπάλληλες οι διαδικτυακές απάτες: Αδειάζουν λογαριασμοί Βολιωτών

αλλεπάλληλες-οι-διαδικτυακές-απάτες-567928

Αλλος ένας ανυποψίαστος πολίτης έπεσε θύμα επιτήδειου με «μαϊμού» αγγελία για πώληση ΙΧ

Τρομακτικές διαστάσεις παίρνουν πλέον οι απάτες μέσω διαδικτύου. Ο κατάλογος με τα κρούσματα ηλεκτρονικού εγκλήματος αυξάνεται συνεχώς στον Βόλο και τη Μαγνησία όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μαϊμού αγγελία στο διαδίκτυο για ευκαιριακή πώληση αυτοκινήτου οδήγησε το προηγούμενο διάστημα έναν ακόμη Βολιώτη στα δίχτυα επιτήδειου.

Το θύμα πείστηκε και κατέθεσε προκαταβολή 1.200 ευρώ για να αποκτήσει το αυτοκίνητο που χρειαζόταν, όμως ούτε το αυτοκίνητο απέκτησε ποτέ, ούτε πήρε πίσω τα χρήματά του. Η απάτη σημειώθηκε τον Απρίλιο και σήμερα αποτελεί αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόλπο στήθηκε με αγγελία σε γνωστή ιστοσελίδα για αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και ανταλλακτικών στην Ελλάδα. Ο πολίτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πωλητή και εκδήλωσε το ενδιαφέρον του.

Ο επιτήδειος του ζήτησε να καταθέσει την προκαταβολή και του έδωσε οδηγίες για την κατάθεση των χρημάτων.

Ο ανυποψίαστος πολίτης δεν φαντάστηκε την απάτη που στηνόταν στην πλάτη του. Δεν μερίμνησε ώστε να δει από κοντά το αυτοκίνητο και να το αποκτήσει παράλληλα με την καταβολή του ποσού. Εκτέθηκε σε κίνδυνο και ζημιώθηκε οικονομικά.

Ακολούθησε τα βήματα και έκανε την κατάθεση χρημάτων μέσω της εφαρμογής λεφτά στο λεπτό. Στην πορεία έμεινε να περιμένει την παράδοση του αυτοκινήτου και όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον πωλητή διαπίστωσε ότι δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματά του. Είδε και απόειδε και τελικά απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη.

Η Εισαγγελία Βόλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι δράστες. Ανέθεσε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.

Δεύτερη προκαταρκτική εξέταση διατάσσεται λοιπόν για ηλεκτρονική απάτη σε μία εβδομάδα, καθώς την Τρίτη ξεκίνησε ακόμη μία εισαγγελική έρευνα μετά από εξαπάτηση Βολιώτη που έπεσε θύμα απάτης με πανομοιότυπο τρόπο και ζημιώθηκε με ποσό 3.500 ευρώ επειδή ήθελε να αποκτήσει ένα τροχόσπιτο.

Δυστυχώς, όμως, στις περισσότερες φορές είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν οι δράστες. Οι επιτήδειοι -όπως διαπιστώνεται στις έρευνες- επικοινωνούν με τα υποψήφια θύματά τους μέσω κινητών τηλεφώνων που ανήκουν σε Πακιστανούς. Ακόμη και όταν προκύπτουν τα στοιχεία των κατόχων λογαριασμών από τους οποίους γίνονται οι αναλήψεις χρημάτων, οι έρευνες δεν οδηγούν οπωσδήποτε στους δράστες, αφού πολλές φορές οι αναλήψεις γίνονται από τρίτα άτομα και όχι από τους πραγματικούς κατόχους των λογαριασμών.

Η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει με κάθε τρόπο τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί. Να μην πείθονται σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων και σε κάθε περίπτωση να μην προχωρούν σε καταβολή ποσών πριν δουν από κοντά και παραλάβουν τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου