ΤΟΠΙΚΑ

Δέκα πέντε μήνες κλειστά τα ΚΑΠΗ στον Δήμο Βόλου

δέκα-πέντε-μήνες-κλειστά-τα-καπη-στον-δ-568249

Τα γεροντάκια νιώθουν ξεχασμένα από το Κράτος – Καφέ σε πλαστικό, σε παγκάκια

Συνολικά 15 μήνες κλειστά συμπληρώνουν τα ΚΑΠΗ στον Δήμο Βόλου. Εκλεισαν τον Μάρτιο του 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και έκτοτε δεν επαναλειτούργησαν ούτε για μία ημέρα. Ανθρωποι της τρίτης ηλικίας έχουν χάσει το στέκι και τις παρέες τους και αναζητούν μία στοιχειώδη επαφή με συνομηλίκους τους και λίγη κοινωνικοποίηση, παίρνοντας καφεδάκι στο χέρι και δίνοντας ραντεβού σε πάρκα και πλατείες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΑΠΗ Αγριάς, Δημήτρη Μυλωνά, ο οποίος είναι σε επαφή με τους προέδρους των ΚΑΠΗ στη Ν. Ιωνία, στη Ν. Δημητριάδα αλλά και στο κέντρο του Βόλου, το αίτημα επαναλειτουργίας των κέντρων είναι καθολικό. «Κλείσαμε στις 13 Μαρτίου 2020 και έκτοτε δεν έχουμε ξαναλειτουργήσει. Μας βρίσκουν ηλικιωμένοι και με αγωνία μας ρωτούν πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο στέκι τους», αναφέρει ο κ. Μυλωνάς.

Τα ΚΑΠΗ λειτουργούν μόνο μία φορά την εβδομάδα και μόνο για να εξυπηρετήσουν συνταγογράφηση φαρμάκων. Για περισσότερο από έναν χρόνο, οι ηλικιωμένοι μέλη των ΚΑΠΗ έχουν χάσει την καθημερινή τους συνήθεια, να πηγαίνουν δηλαδή για καφεδάκι, να βρίσκονται με συνομηλίκους τους, να συζητούν και να παίζουν τάβλι.

«Βλέπουμε ηλικιωμένους να κάθονται στα παγκάκια με έναν καφέ στο χέρι γιατί δεν επιτρέπεται η επαναλειτουργία των ΚΑΠΗ. Κι όμως θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε με όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και σε εξωτερικούς χώρους, όπως προβλέπεται και για την εστίαση. Αυτή τη στιγμή είναι άδικο να λειτουργούν τα πάντα και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και να εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά τα ΚΑΠΗ. Νιώθουμε ότι το Κράτος μάς έχει ξεχάσει», σημειώνει ο κ. Μυλωνάς.

Οι πρόεδροι των ΚΑΠΗ ετοιμάζονται να παρέμβουν με επιστολή τους προς την Κυβέρνηση, ζητώντας την επαναλειτουργία των χώρων τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου