ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτιά Βολιωτών μαθητών σε πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής

πρωτιά-βολιωτών-μαθητών-σε-πανελλήνι-570107

Βολιώτες μαθητές έδωσαν λύση στην έλλειψη φυσικής δραστηριότητας εν μέσω καραντίνας, σχεδιάζοντας παντού στην πόλη γυμναστήρια, μέσω των οποίων παράγεται ηλεκτρική ενέργεια!

Τι μπορείς να κάνεις άραγε με μια ιδέα; Τον προβληματισμό είχαν δέκα μαθητές της στ’ τάξης του δημοτικού και της α’ τάξης του γυμνασίου από τον Βόλο, όταν τον προηγούμενο Σεπτέμβριο συγκροτήθηκαν για πρώτη φορά σε ομάδα ώστε να συμμετάσχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής FLL Greece 2021.

Οι Χριστίνα Αναστασιάδη, Βανέσα Ασσλάνι, Μαρία Ηλιάδη, Ουρανία Καραμπίνα, Μαγδαληνή Κοντζέ, Νεφέλη Νικολαΐδου, Άγγελος Πάσας, Τριανταφυλλιά Σακισλή, Απόστολος Τακτικός και Αμαθέο Ταφάι, «συναντήθηκαν» στο «Αριστοτέλειο» Κέντρο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Επιστημών και με το πρότζεκτ τους κατάφεραν να αποσπάσουν το πρώτο πανελλαδικό βραβείο.

Οι Βολιώτες μαθητές κλήθηκαν να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα που ήρθε να ακουμπήσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ιδίως εν μέσω καραντίνας, και αφορά στην έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Η λύση που έδωσαν ήταν να δημιουργήσουν ένα υπαίθριο γυμναστήριο σε χώρους αναξιοποίητους σε κάθε σχολικό προαύλιο στην πόλη. Μάλιστα φρόντισαν να δώσουν και κίνητρο στους πολίτες να επισκέπτονται τα γυμναστήρια και να αθλούνται. Με την χρήση των οργάνων γυμναστικής, κάθε αθλούμενος παράγει ενέργεια, η οποία αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της πόλης σε ηλεκτρική ενέργεια. Όμως και οι ίδιοι οι πολίτες έχουν όφελος, καθώς συγκεντρώνοντας πόντους από τη φυσική τους δραστηριότητα, μπορούν να τους εξαργυρώσουν σε διάφορα προνόμια μέσα στην πόλη.

«Η ιδέα τους, να αλλάξουν προς το καλύτερο τον κόσμο γύρω τους, άρχισε σταδιακά να παίρνει σάρκα και οστά και τότε άρχισαν οι αντιξοότητες του Νοεμβρίου. Συνθήκες lockdown και όλες οι δράσεις μόνο εξ αποστάσεως, διαδικτυακά. Παράλληλα όμως η ιδέα μιας διαφορετικής επανάστασης, διακόσια χρόνια μετά το 1821, που θα εστιάζει στην αλλαγή του σύγχρονου τρόπου ζωής είχε ήδη γεννηθεί (RebelS up) και έπρεπε να την εξελίξουν. Μια εξέλιξη που απαιτούσε ατελείωτες μέρες και ώρες αδιάκοπης προσπάθειας ώστε να δημιουργήσουν ένα καινοτόμο πλαίσιο. Μια καινοτομία αθλητικού συνανήκειν, ευχάριστου, προσβάσιμου από όλους και κυριότερα πλήρως βιώσιμου. Ταυτίστηκαν πλήρως με το πρόβλημα και την ιδέα και μέσα από συνεχή προβληματισμό και ανατροφοδότηση ειδικών σχετικών με τον κάθε τομέα, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια «αθλητική γειτονιά» που θα μπορεί να υλοποιηθεί σε κάθε σχολική αυλή. Εξελίσσοντας συνεχώς την ιδέα, φρόντισαν, όχι μόνο να την καταστήσουν πλήρως βιώσιμη μέσω της αυτόνομης παραγωγής ενέργειας από το έργο των αθλούμενων, αλλά και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις κινήτρων», περιγράφει ο διαχειριστής του «Αριστοτελείου», Νίκος Μακρής.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου τελικού που πραγματοποιήθηκε 29-30 Μαΐου, η ομάδα, συναντήθηκε για πρώτη φορά δια ζώσης μετά τον Νοέμβριο και κατάφερε να μεταδώσει με μοναδικό τρόπο την ιδέα της, επιδεικνύοντας άριστες αρετές συνεργατικότητας. Κατάφερε να παρουσιάσει λεπτομερώς το προγραμματιστικό και κατασκευαστικό πλαίσιο του ρομπότ της και να συγκεντρώσει σημαντικούς βαθμούς στον ρομποτικό αγώνα. Οι επιτροπές κριτών αξιολογώντας την προσπάθεια σε τέσσερις διαφορετικούς τομείς (Project – Βασικές Αξίες – Ρομποτικός σχεδιασμός – Ρομποτικός αγώνας) ανέδειξαν την ομάδα ως πρωταθλήτρια του ελληνικού διαγωνισμού δικαιώνοντας έτσι την υπομονή και την πίστη των μελών σε ένα κοινό όραμα.

Η ομάδα έχει διευρύνει τον ορίζοντα της ιδέας της και με πίστη πλέον στις αξίες και δυνατότητές της, θα συμμετάσχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στα τέλη του Ιουνίου. «Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το μάθημα ζωής που κατάφερε αυτή η ομάδα να μεταδώσει σε όλους όσους είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση ή έμμεση επαφή μαζί της και να μοιραστεί την πίστη, τις θετικές σκέψεις και τα αισιόδοξα συναισθήματα των μελών της. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν με μια ιδέα; Η ιδέα είναι σαν ένας σπόρος. Δεν αρκεί να έχεις τον σπόρο και να τον φυτέψεις στη γη. Αν απλά τον αφήσεις στο έδαφος, ο σπόρος θα μαραθεί ή θα σαπίσει. Προσπαθώντας όμως συνεχώς να τον φροντίζεις τότε ο κόπος σου σίγουρα θα έχει αποτέλεσμα», σημειώνει ο κ. Μακρής.

Οι προπονητές της «χρυσής» ομάδας ρομποτικής ήταν οι Θεώνη Δημοπούλου, Αλίκη Μαρία Μακρή, Ρωξάνθη Νίκου και Νίκος Μακρής.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου