ΤΟΠΙΚΑ

Στον «πάγο» η πανεπιστημιακή αστυνομία;

στον-πάγο-η-πανεπιστημιακή-αστυνομ-575222

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα έπρεπε να αναληφθεί μέριμνα για 64 κτίρια, οκτώ campus, σε πέντε πόλεις

Στον «πάγο» δείχνει να μπαίνει η πανεπιστημιακή αστυνομία, που σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας θα έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία από το νέο ακαδημαϊκό έτος. Λόγοι που χαρακτηρίζονται ως «διεκπεραιωτικοί» φαίνεται να συντελούν στην αναβολή του κυβερνητικού σχεδίου για την εγκατάσταση αστυνομικών στα Πανεπιστήμια.

«Αν οι πληροφορίες ισχύουν, τότε αυτή είναι μία πολύ σωστή απόφαση που θα οδηγήσει στην πραγματική διερεύνηση τρόπων φύλαξης των πανεπιστημίων», η πρώτη αντίδραση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήση Μαμούρη, στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα».

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που μάλιστα βρέθηκε στην προεδρία της Συνόδου των Πρυτάνεων όταν δρομολογούνταν οι αποφάσεις για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, έχει εξ αρχής εκφράσει τις ενστάσεις του.

Με βάση τον Νόμο, προχώρησε στη σύσταση επιτροπής για τη φύλαξη των εγκαταστάσεών του, πέραν τούτου όμως δεν προχώρησε άλλη διαδικασία. «Πρόκειται για μία διαδικασία που έχουμε δηλώσει ότι είναι και χρονοβόρα και κοστοβόρα», σημείωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που για να οργανώσει φύλαξη των εγκαταστάσεων θα πρέπει να προχωρήσει σε περίφραξη, εγκατάσταση καμερών και έκδοση καρτών εισόδου σε φοιτητές, ακαδημαϊκούς και εργαζόμενους για 64 κτίρια(!) και οκτώ campus σε πέντε διαφορετικές πόλεις στις οποίες εδρεύουν τμήματά του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων» η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας εντός των ανωτάτων ιδρυμάτων δεν αναμένεται να γίνει ούτε το φθινόπωρο για λόγους που επίσημα διατυπώνονται ως «διεκπεραιωτικοί». Δηλαδή καθυστερήσεις στην πρόσληψη των απαιτούμενων αστυνομικών και ψυχολόγων. Προς το παρόν τα ΑΕΙ θα αναλάβουν να λειτουργήσουν κανονικά ομάδες φύλαξης, οι οποίες θα υπάγονται στις πρυτανικές αρχές, ενώ ήδη έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την εγκατάσταση συστημάτων επιτήρησης και φύλαξης των εισόδων-εξόδων των εγκαταστάσεων τους.

Το σχέδιο που αφορά στην πανεπιστημιακή αστυνομία προχωρά σημείωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Αγγελος Συρίγος, χωρίς να διαψεύσει το δημοσίευμα περί προσωρινής αναβολής της εφαρμογής του μέτρου. Ο ίδιος δεν απάντησε πότε τελικά θα εγκατασταθεί το νέο αστυνομικό σώμα στα ΑΕΙ.

Με μικτό τρόπο η εξεταστική

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα τμήματα ετοιμάζονται για την εξεταστική του Ιουνίου, θέμα που συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Οι εξετάσεις θα γίνουν με μικτό τρόπο, εξ αποστάσεως και διά ζώσης, με τις αποφάσεις να βαρύνουν τα ίδια τα τμήματα, που το επόμενο διάστημα θα συνεκτιμήσουν όλες τις παραμέτρους πριν καταλήξουν σε ανακοινώσεις.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου