ΤΟΠΙΚΑ

Ο κτηνοτρόφος για την έκρηξη βλήματος στις Γλαφυρές: «Αφού δεν είμαι νεκρός…»

ο-κτηνοτρόφος-για-την-έκρηξη-βλήματος-577033

Τύχη βουνό για τον κτηνοτρόφο, που δεν τραυματίστηκε, έχασε, όμως, μέρος του κοπαδιού του – «Τα πάντα σκοτείνιασαν, σηκώθηκε κουρνιαχτός, τα κατσίκια βέλαζαν και εγώ είπα πάει, πέθανα», περιγράφει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιάννης Δοδότσιος

«Αφού ζω. Αφού δεν είμαι νεκρός…». Αυτά είναι τα πρώτα λόγια του κτηνοτρόφου Γιάννη Δοδότσιου, ο οποίος προχθές Τετάρτη το απόγευμα, ενώ έβοσκε κοπάδι με κατσίκια στην περιοχή Μεγαβούνι στις Γλαφυρές, βρέθηκε «πρωταγωνιστής» σε σκηνικό… πολέμου, που ξέσπασε σε βοσκότοπο. Βλήμα όλμου του Στρατού στο πλαίσιο άσκησης ξέφυγε από το πεδίο βολής, πέρασε σε απόσταση 15 μέτρων από τον κτηνοτρόφο και έσκασε μόλις 70 μέτρα μακριά του. Ο ίδιος σαν από θαύμα δεν τραυματίστηκε, όμως έχασε μερικά από τα ζώα του κοπαδιού του.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο Γιάννης Δοδότσιος είχε βγάλει προχθές Τετάρτη το απόγευμα το κοπάδι των 353 κατσικιών που έχει να βοσκήσει στις Γλαφυρές, σε μεγάλο βοσκότοπο.

Από νωρίς το απόγευμα εκτελούταν άσκηση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών με ρίψεις βλημάτων όλμου στο πεδίο βολής, που απέχει περίπου 7 χλμ. από τον βοσκότοπο.

«Ακούγονταν οι συνεχείς ρίψεις και τα ζώα είχαν τρομάξει. Είχαν μαζευτεί σε ένα σημείο. Εγώ εκείνη την ώρα μιλούσα στο κινητό μου, με τον Νίκο, φίλο μου κτηνοτρόφο», περιγράφει ο κ. Δοδότσιος.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ σε κατάσταση ισχυρού σοκ, μία ημέρα μετά το συμβάν, ο κ. Δοδότσιος ακόμη δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει πόσο τυχερός είναι που ζει. «Το γεγονός ότι μιλούσα στο κινητό με καθυστέρησε και γλίτωσα τη ζωή μου», λέει και συνεχίζει: «Ξαφνικά, την ώρα που μιλούσα στο τηλέφωνο βούιξε ο τόπος όλος. Σε απόσταση 15 μέτρων δίπλα μου είδα να περνά ο όλμος. Σφυροκοπούσε. Εσκασε σχεδόν 70 μέτρα μπροστά μου. Σκοτείνιασαν όλα. Σηκώθηκε κουρνιαχτός, τα ζώα άρχισαν να βελάζουν, εγώ έπεσα κάτω και όλα θόλωσαν».

«Πάει Νίκο, με σκότωσαν»

Το κινητό ήταν ακόμη ανοιχτό και ο φίλος του στην άλλη γραμμή προσπαθούσε να καταλάβει τι έχει συμβεί. Ο κτηνοτρόφος φώναζε: «Πάει, πέθανα. Πάει Νίκο, με σκότωσαν».

Προσπαθώντας να συνέλθει από το ισχυρό σοκ είπε στον φίλο του τι έχει συμβεί. Εκείνος ήταν που ειδοποίησε την Ταξιαρχία και η άσκηση διεκόπη. Οπως έγινε γνωστό, σημειώθηκε αστοχία περίπου 7 χλμ. και το βλήμα όλμου αντί να καταλήξει στο πεδίο βολής, κατέληξε στον βοσκότοπο, σχηματίζοντας ολόκληρο κρατήρα.

Από την έκρηξη έξι ζώα βρήκαν ακαριαίο θάνατο, ένα ακόμη τραυματίστηκε και 16 αγνοούνται.

Επί τόπου έσπευσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Ταξιαρχίας, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα αποζημιώσει τον κτηνοτρόφο για την απώλεια του ζωικού του κεφαλαίου.

Προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ

Αυτό είναι το λιγότερο. Ο άτυχος κτηνοτρόφος έχει υποστεί ισχυρό σοκ. «Ηταν λες και γινόταν πόλεμος. Λες και γινόταν βομβαρδισμός. Τα είχα χάσει. Φώναζα, δεν καταλάβαινα τι γινόταν. Αν δεν με καθυστερούσε το τηλέφωνο, θα ήμουν στο σημείο, όπου έσκασε το βλήμα. Δεν θα ζούσα σήμερα» περιγράφει, προσπαθώντας και ο ίδιος να συνειδητοποιήσει την καλή του τύχη στην ατυχία του.

Στη συνέχεια άλλος κτηνοτρόφος τον βοήθησε να οδηγήσει τα κατσίκια στο ποιμνιοστάσιό του. Χθες το πρωί ο ίδιος βγήκε ξανά για βόσκηση του κοπαδιού του. «Με παίρνει το παράπονο. Σε πιάνει απελπισία», λέει, βλέποντας τα νεκρά ζώα του και υπολογίζοντας τι θα μπορούσε να είχε συμβεί στον ίδιο. «Θα πρέπει κάτι να γίνει. Να ληφθούν μέτρα», ζητεί ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου