ΤΟΠΙΚΑ

Εντυπωσιακούς κυκλικούς κόμβους προτείνουν φοιτητές του Π.Θ.

εντυπωσιακούς-κυκλικούς-κόμβους-προ-580716

Φοιτητές προτείνουν λύσεις για τους κόμβους Δημαρχείου και Τελωνείου στον Βόλο

Εντυπωσιακές προτάσεις για τη χρηστική ενεργοποίηση των κυκλικών κόμβων και την επανεξέταση του αισθητικού τους στίγματος, κατέθεσαν φοιτητές που συμμετείχαν στον φοιτητικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών που προκήρυξε το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Αναδιαμόρφωση δημόσιου χώρου στον Βόλο», ήταν το θέμα του διαγωνισμού, στο πλαίσιο του οποίου οι συμμετέχοντες καλούνταν να καταθέσουν τη δική τους οπτική για δύο από τους τέσσερις κυκλικούς κόμβους που λειτουργούν σήμερα στην πόλη. Πρόκειται για τους κόμβους Τελωνείου και Δημαρχείου, η κατασκευή των οποίων έχει διευκολύνει σημαντικά την ροή των οχημάτων αλλά παράλληλα –όπως διαπιστώνει το τμήμα- έχει δυσκολέψει την κίνηση των πεζών και των ποδηλάτων στην περίμετρό τους.

Το 1ο βραβείο έλαβε η Σωτηρία Κίτσου

«Οι νησίδες των κόμβων αν και αποτελούν περίοπτα σημεία διασταύρωσης κυκλοφοριακών αξόνων και οπτικών φυγών, παραμένουν αδρανείς εκτάσεις δημόσιου χώρου με αποκλειστικά καλλωπιστική αξία. Η παράδοξη αιώρηση των χώρων αυτών ανάμεσα στις έννοιες του κόμβου (ενός σημείου όπου συγκλίνουν και συμπλέκονται πολλαπλές ροές) και της νησίδας (μιας περιοχής αποκλεισμένης περιμετρικά και απροσπέλαστης για τους πεζούς) θέτει ένα δύσκολο όσο και γοητευτικό αρχιτεκτονικό πρόβλημα», ανέφερε το τμήμα στο προσκλητήριο για τον διαγωνισμό, ζητούμενο του οποίου ήταν να προταθούν ευρηματικοί τρόποι χρηστικής και νοηματικής ενεργοποίησης των κυκλικών νησίδων. Επιδιώκεται η επανεξέταση του αισθητικού τους στίγματος αλλά κυρίως η εμπλοκή τους με την πραγματικότητα της πόλης.

Ο διαγωνισμός έληξε στις 26 Απριλίου και το περασμένο Σάββατο 22 Μαΐου, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα.

Συνολικά επιλέχθηκαν 29 συμμετοχές από τα οκτώ μέλη της κριτικής επιτροπής και στις τρεις καλύτερες απονεμήθηκαν τρία βραβεία και τρεις έπαινοι. Τα τρία βραβεία έχουν χρηματικά έπαθλα 1000, 600 και 400 ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι συμμετοχές του διαγωνισμοί θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα διοργανώσει το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το 2ο βραβείο έλαβε ο Δημήτρης Στεφανάκης

Τα βραβεία

Το 1ο βραβείο έλαβε η Σωτηρία Κίτσου από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πρόκειται για μία πρόταση που «ενώνει» τους δύο κυκλικούς κόμβους, υπογείως με ιδιωτικές αίθουσες προβολής, μικρά καθιστικά και εκθεσιακούς χώρους.

Το 3ο βραβείο απονεμήθηκε στον Δημήτριο Ντούπα

Το 2ο βραβείο έλαβε ο Δημήτρης Στεφανάκης φοιτητής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Ερευνα στην Αρχιτεκτονική: Σχεδιασμός- Χώρος- Πολιτισμός» της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μελέτησε την περίπτωση του κόμβου του Δημαρχείου και προτείνει υπόγεια διάβαση πεζών από τον πεζόδρομο της βιβλιοθήκης που θα οδηγεί στην παραλία.

Το 3ο βραβείο απονεμήθηκε στον Δημήτριο Ντούπα φοιτητή Αρχιτεκτονικής και Οικιστικού Περιβάλλοντος TU DELFT, ο οποίος εξέτασε επίσης την περίπτωση του κόμβου του Δημαρχείου και προτείνει τη δημιουργία ενός δικτύου μηχανισμών απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα της πόλης. Μάλιστα προτείνει μία σφαιρική κατασκευή, μία σφαίρα καινοτόμων δυνατοτήτων, που βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την ετυμολογία της αρχαιοελληνικής λέξης «βώλος» από την οποία προέρχεται ο Βόλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου