ΤΟΠΙΚΑ

Κακός ύπνος, ανθυγιεινή διατροφή και άγχος

κακός-ύπνος-ανθυγιεινή-διατροφή-και-ά-580807

Καθόλου ή ελάχιστη σωματική άσκηση, κακή ποιότητα ύπνου, άγχος, φόβος και ανθυγιεινή διατροφή. Αυτός είναι ο αντίκτυπος του lockdown και του κλεισίματος των σχολείων από τον περασμένο Νοέμβριο σε παιδιά ηλικία 4 έως 12 ετών, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Δράση και αντίδραση παιδιών προσχολικής και δημοτικής σχολικής ηλικίας σε περιορισμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα» είναι το θέμα της διαδικτυακής έρευνας που έγινε μέσω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης σε γονείς παιδιών προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η περίοδος μελέτης αφορούσε το διάστημα από 27 Νοεμβρίου 2020, δύο εβδομάδες δηλαδή μετά το κλείσιμο των σχολείων εξαιτίας του κορονοϊού και μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου. Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 504 γονείς παιδιών, το 25,7% των οποίων ήταν από την περιοχή της Θεσσαλίας.

Τη μελέτη εκπόνησε πολυπληθής ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: από το τμήμα Αναπνευστικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής συμμετείχαν οι Δήμητρα Σιαχπαζίδου, Γιώργος Βαβουγιός, Βασίλειος Σταύρου και Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, από το τμήμα Νοσηλευτικής η Ουρανία Κοτσίου, από το τμήμα Πρωτοβάθμιας Δυσκινησίας ο Γρηγόριος Χατζηπαρασίδης, από το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας και Εμβολίων, ο Δημήτριος Παπαγιάννης και από το τμήμα Φυσιολογίας η Ευδοξία Γκόγκου.

Στόχος της μελέτης ήταν η διερεύνηση της συμμόρφωσης των παιδιών ηλικίας 4 έως 12 ετών με τους περιορισμούς του lockdown εξαιτίας του COVID-19 και η αξιολόγηση του αντίκτυπου που είχε η καραντίνα σε εκπαιδευτικό, κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που παρουσιάζει η πρώτη συγγραφέας, Δήμητρα Σιαχπαζίδου, τα παιδιά ήταν καλά ενημερωμένα από το σχολείο για τα μέτρα προστασίας, τα οποία και εφάρμοσαν. «Οι μαθητές υιοθέτησαν γρήγορα τα μέτρα προστασίας, ακόμη και εκείνα των οποίων οι γονείς υποστήριζαν ότι οι μάσκες δεν ήταν αποτελεσματικές» προκύπτει από την έρευνα.

Ωστόσο, τα ίδια αποτελέσματα δείχνουν ότι η καραντίνα επηρέασε σημαντικά τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών του δημοτικού σχολείου, την ποιότητα του ύπνου, την ψυχολογική κατάσταση, τις διατροφικές συνήθειες, την ακαδημαϊκή απόδοση και το εισόδημα των νοικοκυριών. Η χρήση του διαδικτύου παρουσίασε αύξηση, με τα παιδιά να ξοδεύουν υπερβολικό χρόνο σε διαδικτυακές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 53,8% των παιδιών φαίνεται να παρουσίασε κακή φυσική δραστηριότητα, το 42,6% κακή ποιότητα ύπνου, το 48,4% ανέφερε κάποιου είδους ψυχολογικά συμπτώματα και το 46,2% υιοθέτησε ανθυγιεινή διατροφή.

Σε ό,τι αφορά τα ψυχολογικά συμπτώματα, το 80% ανέφερε άγχος, φόβο, στρες, εφιάλτες.

Στη μελέτη υπογραμμίζεται η ανάγκη μακροπρόθεσμης παρακολούθησης του αντίκτυπου της καραντίνας στα παιδιά, μέσω των δεικτών που προέκυψαν, μεταξύ των οποίων και η υπερβολική ενασχόληση των μαθητών με το διαδίκτυο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου