Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί

το-στοίχημα-που-πρέπει-να-κερδηθεί-582834

Της Ελένης Χάνου

Η γραμμή στο γράφημα στην ιστοσελίδα της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού, το οποίο αποτυπώνει την πορεία των εμβολιασμών έναντι του COVID-19 στη χώρα, ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία.

Από την πορεία δεν εξαιρείται ούτε η περιοχή της Μαγνησίας, η οποία έχει αναρριχηθεί σε υψηλές θέσεις με βάση τον αριθμό των εμβολίων, που έχουν γίνει, τα οποία ξεπερνούν τις 73.000 είτε πρόκειται για πρώτη, είτε και για δεύτερη δόση.

Καθημερινά στον νομό γίνονται περισσότεροι από 1.000 εμβολιασμοί, με το βάρος να σηκώνει κυρίως το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου. Η πορεία των εμβολιασμών είναι ενθαρρυντική, καθώς όλο και περισσότεροι κλείνουν ραντεβού με την… Ελευθερία.

«Να τελειώνουμε», η φράση που ακούγεται από ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, που προσέρχονται για να κάνουν το εμβόλιο και να ξανακερδίσουν τη ζωή τους.

Το στοίχημα όμως ακόμη δεν έχει κερδηθεί, γιατί για να χτιστεί τείχος ανοσίας έναντι του κορονοϊού, που είναι δύο φορές πιο μεταδοτικός από τη γρίπη, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Οσο οι εμβολιασμοί αυξάνονται, τόσο πιο δύσκολο είναι να διατηρούνται οι υψηλοί ρυθμοί. Πολλοί θεωρούν ότι επειδή έκαναν οι άλλοι το εμβόλιο, δεν χρειάζεται να το κάνουν και οι ίδιοι.

Δεν ισχύει, όμως. Το τείχος της ανοσίας χτίζεται από τον κάθε έναν και αν σπάσει ένας κρίκος, κινδυνεύει όλη η αλυσίδα.

Η στήλη δανείζεται ανάρτηση του καθηγητή Πνευμονολογίας και διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, ο οποίος σχολιάζει τα δεδομένα της πανδημίας και αναφέρεται στη «συνταγή» για το τέλος της.

Γράφει ο Κ. Γουργουλιάνης σχολιάζοντας διάγραμμα με τις καμπύλες διασωληνωμένων και θανάτων στο κύμα του Νοεμβρίου και στο αντίστοιχο του Απριλίου.

«Στις κορυφές των κυμάτων του Νοεμβρίου καταγράφηκαν 600 διασωληνωμένοι με 100 περίπου θανάτους και του Απριλίου περισσότεροι από 800 διασωληνωμένοι με σχεδόν 80 θανάτους την ημέρα. Φαίνεται ότι η αποκλιμάκωση συνεχίζεται τις τελευταίες μέρες, με 600 διασωληνωμένους και 50 θανάτους. Επομένως, προκύπτει ότι, αν και δυστυχώς οι θάνατοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στη χώρα μας, είναι οι μισοί, σε σχέση με τον Νοέμβριο. Το σύστημα υγείας είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένο, οι πολυσυζητημένες μεταλλάξεις δεν φαίνεται να είναι περισσότερο θανατηφόρες, τα εμβόλια προστάτευσαν αποτελεσματικά τις μεγαλύτερες ηλικίες με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε στα Νοσοκομεία νεότερους ασθενείς με ηπιότερη νόσο. Επομένως, η «συνταγή» για το τέλος της πανδημίας περιλαμβάνει οπωσδήποτε την επιτάχυνση των εμβολιασμών, την συνεχή ενίσχυση του συστήματος υγείας και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου