ΤΟΠΙΚΑ

Παράταση χωρίς μουσική στην εστίαση

παράταση-χωρίς-μουσική-στην-εστίαση-594601

Σε καραντίνα εξακολουθούν παραμένουν δεκάδες επαγγελματίες dj’s και στον Βόλο, μετά την απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση έως τέλος Μαΐου. Επαγγελματίες dj’s δεν μπορούν να πατήσουν «play» και να κερδίσουν το μεροκάματό τους, ούτε όμως και να συνεχίσουν να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας και να συνεχίσουν να λαμβάνουν επίδομα ειδικού σκοπού, καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι δηλωμένοι στις επιχειρήσεις που εργάζονται με άλλη επαγγελματική ιδιότητα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η εστίαση μπορεί να πανηγυρίζει την παράταση του ωραρίου λειτουργίας της κατά μιάμιση ώρα, μέχρι τις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα, το κάνει, όμως, χωρίς μουσική. «Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αδυνατεί να κατανοήσει ότι η μουσική παίζεται στο εσωτερικό των καταστημάτων και ακούγεται ως υπόκρουση στους εξωτερικούς χώρους. Οι εσωτερικοί χώροι δεν λειτουργούν, τα club παραμένουν κλειστά και στους εξωτερικούς χώρους απαγορεύονται τα ηχεία. Αυτό σημαίνει ότι η μουσική λειτουργεί ως υπόκρουση», εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Αναψυκτηρίων, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας Στέφανος Στεφάνου ζητώντας την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση.

Η μουσική όπως έχει εξηγήσει και στο παρελθόν είναι μία από τις παροχές που προσφέρει η εστίαση και αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας κάθε επιχείρησης.

Η απαγόρευση της μουσικής όμως οδηγεί στην οικονομική κατάρρευση και τον κλάδο των dj’s οι οποίοι δεν μπορούν να εργαστούν, αποκλείονται όμως και από το επίδομα ειδικού σκοπού, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι δηλωμένοι με άλλη επαγγελματική ιδιότητα για οικονομικούς λόγους.

Βολιώτες dj’s συμμετέχουν σε πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνυπογράφουν κείμενο διαμαρτυρίας, στο οποίο εξηγούν τι συνέπειες έχει για τους ίδιους το «καταναλώνετε ησύχως» στο οποίο επιμένει η Κυβέρνηση.

Χωρίς επίδομα μέχρι να ξαναπατήσουν play

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναλήφθηκε πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ανοιχτού σωματείου dj’s, ενός κλάδου που συνδικαλιστικά είναι «γυμνός». Πρόκειται για ιδιωτική ομάδα στην οποία συμμετέχουν ήδη 700 μέλη και στην οποία μόνο την τελευταία εβδομάδα ένωσαν τις φωνές τους 118 νέα μέλη.

Σε κείμενο το οποίο υπογράφουν dj’s με αφορμή την παράταση της απαγόρευσης μουσικής αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Σαν να μην έφτανε η παράταση της επαγγελματικής μας καραντίνας, ήρθε και ο αποκλεισμός από την αναστολή και το επίδομα ειδικού σκοπού όσων εργαζομένων δεν συμπληρώνουν 16 ώρες εργασίας την εβδομάδα στην ίδια επιχείρηση.

Παρά την εξαίρεση των εργαζομένων «που παρέχουν καλλιτεχνικές υπηρεσίες» από τον αποκλεισμό αυτό, πάρα πολλοί από εμάς μένουμε εκτός επειδή είμαστε δηλωμένοι στις επιχειρήσεις με άλλες ιδιότητες (βοηθοί μπουφέ, βοηθοί σέρβις), προκειμένου κάποιοι εργοδότες να γλιτώσουν το σαφώς ακριβότερο ένσημο του dj.Ηταν μια κακή πρακτική την οποία εφάρμοζαν, σε κάποιες περιπτώσεις δικαιολογημένα, ορισμένοι εργοδότες. Μία πρακτική που ίσως παραβλέπαμε εμείς και σίγουρα ανέχονταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει άμεσα, ενδεχομένως στην κατεύθυνση ορισμού ενός πιο λογικού ποσού για το ένσημο του dj.

Ωστόσο τώρα πρέπει να βρεθεί μία λύση. Εξαιτίας μιας κακής πρακτικής που εφαρμοζόταν εν γνώσει των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, δεν μπορεί εκατοντάδες συνάδελφοι να μένουν χωρίς εισόδημα και χωρίς έκπτωση ενοικίου μέχρι η κυβέρνηση να τους ξαναφήσει να «πατήσουν play». Η κάλυψη των επιδομάτων που τους αναλογούν μέσω του μητρώου καλλιτεχνών θα μπορούσε να είναι η βάση για μία προσωρινή λύση».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου