ΤΟΠΙΚΑ

Αγωνία για τη διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων

αγωνία-για-τη-διενέργεια-των-πανελλαδ-596599

Στο κόκκινο η αγωνία μαθητών και εκπαιδευτικών Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων στη Μαγνησία, που μπαίνουν στην τελική ευθεία για τη διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων. Η διαχείριση πιθανού κρούσματος κορονοϊού σε μαθητή ή εκπαιδευτικό, πριν ή κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, είναι ένα από τα ζητήματα, που προβληματίζει.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Χαράλαμπος Σταχτέας συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με το Υπουργείο Παιδείας για την διοργάνωση των πανελλαδικών εξετάσεων. Οπως εξήγησε, αναμένονται τις επόμενες ημέρες σαφείς οδηγίες για τον τρόπο κατά τον οποίο θα κληθούν οι εκπαιδευτικές κοινότητες να διαχειριστούν πιθανό κρούσμα.

Παράλληλα, αρχίζει και η προετοιμασία για τη διενέργεια των εξετάσεων σε τοπικό επίπεδο. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν η απόσταση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης θα είναι 1,5 μέτρο όπως και πέρυσι ή 2 μέτρα. Εν αναμονή των αποφάσεων η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας προετοιμάζει δύο μοντέλα εξετάσεων. Ενα με βάση τον περσινό προγραμματισμό, οπότε και η απόσταση των υποψηφίων είχε οριστεί στο 1,5 μέτρο και δεύτερο με βάση την απόσταση των 2 μέτρων. Σε περίπτωση που επικρατήσει το δεύτερο σενάριο θα απαιτηθούν δύο επιπλέον εξεταστικά κέντρα στον νομό, που σύμφωνα με τον κ. Σταχτέα θα είναι κτίρια γυμνασίων.

Εάν η απόσταση «κλειδώσει» στο ενάμιση μέτρο, θα ισχύσει η περσινή οργάνωση. Πέρυσι είχαν λειτουργήσει εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού δύο επιπλέον εξεταστικά κέντρα. Συνολικά είχαν λειτουργήσει 25 εξεταστικά κέντρα τα: 1ο, 2ο , 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο ΓΕΛ Βόλου, 1ο και 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, Μουσικό Σχολείο και τα γενικά λύκεια Αγριάς, Αργαλαστής, Ζαγοράς, Τσαγκαράδας, Βελεστίνου, Ν. Αγχιάλου, Αλμυρού, Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Σούρπης, Σκιάθου, Σκοπέλου και Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Αλοννήσου και 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας.

«Ο αριθμός των υποψηφίων είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και αν η απόσταση οριστεί στο ενάμιση μέτρο εκτιμούμε ότι δεν θα απαιτηθεί να λειτουργεί επιπλέον εξεταστικό κέντρο», σχολίασε ο κ. Σταχτέας.

Υπενθυμίζεται ότι για τη μεγάλη μάχη που θα κρίνει την είσοδό τους στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προετοιμάζονται 1.943 υποψήφιοι της Μαγνησίας, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Από τα γενικά λύκεια της Μαγνησίας στις πανελλαδικές εξετάσεις θα λάβουν μέρος 1.442 υποψήφιοι εκ των οποίων οι 1.215 είναι τελειόφοιτοι και οι 227 απόφοιτοι προηγούμενων ετών. Από το σύνολο των 1.442 υποψηφίων, οι 1.427 θα δώσουν γραπτές εξετάσεις και μόλις οι 15 δήλωσαν αδυναμία και θα εξεταστούν προφορικώς.

Σε αριθμό ρεκόρ ανέρχεται φέτος ο αριθμός των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων μέσω ΕΠΑΛ. Συνολικά 501 υποψήφιοι θα διαγωνιστούν για την είσοδό τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, εκ των οποίων οι 397 είναι τελειόφοιτοι και οι 104 απόφοιτοι προηγούμενων ετών. Μάλιστα σε σχέση με πέρυσι, ο αριθμός των υποψηφίων των ΕΠΑΛ είναι αυξημένος κατά 40% περίπου, κάτι που αποδίδεται στη στροφή των μαθητών στην επαγγελματική εκπαίδευση και την προσπάθεια εισόδου τους στα ΑΕΙ από τη συγκεκριμένη οδό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου