ΤΟΠΙΚΑ

«Εγκλωβισμένοι» 6.000 φοιτητές του Π.Θ.

εγκλωβισμένοι-6-000-φοιτητές-του-π-θ-616627

Φως στο… τούνελ μετά τη δέσμευση της υπουργού για άνοιγμα εργαστηρίων και κλινικών για τους επί πτυχίω – Φοιτητές νοσηλευτικής μαθαίνουν πώς να κάνουν ενέσεις εξ αποστάσεως σε… μήλα

Στα εργαστήρια και τις κλινικές τους επιστρέφουν άμεσα οι φοιτητές επί πτυχίω των Πανεπιστημίων, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και πρακτική άσκηση. Το παραπάνω ανακοίνωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων Ζήσης Μαμούρης, στον απόηχο της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης, στην οποία συμμετείχε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εργαστήρια και κλινικές πρόκειται να λειτουργήσουν σύντομα διά ζώσης για να μπορέσουν οι φοιτητές που βρίσκονται στο πτυχίο, σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο, να ολοκληρώσουν τις ασκήσεις και εργασίες τους. Εκατοντάδες φοιτητές και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δεν μπορούν να λάβουν πτυχίο όσο τα εργαστήρια και οι κλινικές που αποτελούν υποχρεωτικά μαθήματα, παραμένουν κλειστά.

Ηδη από τις πρώτες ημέρες συνεδρίασης της Συνόδου, τα Πανεπιστήμια έθεσαν ζήτημα άμεσης επαναλειτουργίας τους και χθες άναψε από το Υπουργείο Παιδείας «πράσινο φως» για τα εργαστηριακά και κλινικά μαθήματα των επί πτυχίω φοιτητών. «Ακούσαμε με ικανοποίηση την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που αφορά στην άμεση επαναλειτουργία δια ζώσης εργαστηριακών μαθημάτων, κλινικών, πρακτικών ασκήσεων και πτυχιακών εργασιών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο για τελειόφοιτους και επί πτυχίω φοιτητές. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα από το Υπουργείο Παιδείας. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η διεξαγωγή αυτοδιαγνωστικών τεστ για όλους τους συμμετέχοντες τα οποία θα χορηγούνται δωρεάν», ανέφερε ο κ. Μαμούρης.

Χιλιάδες «εγκλωβισμένοι» στο πτυχίο

Με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να μην έχει λειτουργήσει δια ζώσης από τον Μάρτιο του 2020, χιλιάδες είναι οι φοιτητές που έχουν εγκλωβιστεί από τα εργαστήρια και τις κλινικές και δεν μπορούν να κάνουν τις πτυχιακές ασκήσεις τους για να παραλάβουν το πτυχίο τους.

«Εκτιμούμε, χωρίς να υπάρχουν ακριβή στοιχεία, ότι ο αριθμός των φοιτητών, παλιών και νέων, που αντιμετωπίζει πρόβλημα με το πτυχίο τους εξαιτίας των κλειστών εργαστηρίων και κλινικών, ανέρχεται σε περίπου 6.000», υπολογίζει ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας, Γιάννης Θεοδωράκης.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως θετική την εξέλιξη του ανοίγματος των εργαστηρίων και κλινικών έστω και για τους επί πτυχίω φοιτητές. «Υπάρχει πρόβλημα. Το έχουμε διαπιστώσει, το έχουμε αναδείξει. Θα φροντίσουμε η επιστροφή των φοιτητών στα εργαστήρια και τις κλινικές να γίνει βάσει όλων των μέτρων προστασίας και τα παιδιά να ολοκληρώσουν τις ασκήσεις τους για τα πτυχία τους. Εκτιμούμε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό μαθημάτων δεν θα γίνει. Πάντως, ως Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είμαστε διατεθειμένοι να λάβουμε μέτρα ακόμη και πιθανής παράτασης του εξαμήνου, κατά μία ή δύο εβδομάδες για να καλυφθούν τα μαθήματα των φοιτητών μας», σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.

Ενεση σε… μήλο

Το πρόβλημα των κλειστών εργαστηρίων και κλινικών είναι ιδιαίτερα μεγάλο για τους φοιτητές που βρίσκονται στο πτυχίο σε τμήματα των ιατρικών επιστημών.

«Εργαστηριακά μαθήματα εξ αποστάσεως δεν είναι δυνατό να γίνουν. Ιδίως οι επιστήμες της υγείας δεν διδάσκονται έξω από εργαστήρια και κλινικές. Υπάρχουν συμφοιτητές μας τμημάτων των ιατρικών επιστημών που μας περιγράφουν ότι μαθαίνουν να κάνουν ένεση σε… μήλο, από τη στιγμή που δεν μπορούν να κάνουν διά ζώσης εργαστήρια», περιγράφει ο εκπρόσωπος του φοιτητικού συλλόγου Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Δημήτρης Νόκας.

Τελειόφοιτοι: «Είμαστε σε ανασφάλεια»

Παρά τις επίσημες ανακοινώσεις για άμεση επαναλειτουργία των εργαστηρίων και κλινικών, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί, οι τελειόφοιτοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κρατούν… μικρό καλάθι και δηλώνουν ανασφαλείς.

«Και πέρυσι επιστρέψαμε στα Πανεπιστήμιά μας για να μπούμε σε εργαστήρια, αλλά δεν έγινε. Η ανακοίνωση δεν μας λέει κάτι. Είμαστε σε ανασφάλεια οι τελειόφοιτοι. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Την πρώτη φορά είναι τραγωδία. Τη δεύτερη φορά θα είναι… κωμωδία. Αν δεν ληφθούν μέτρα, που δεν έχουν ληφθεί, με αξιοποίηση χώρων και πρόσληψη καθηγητών για να είναι ολιγομελή τα τμήματα, θα ζήσουμε ό,τι βιώνουν τα λύκεια. Κανείς δεν μας εξασφαλίζει ότι τα μαθήματα θα μπορέσουν να γίνουν», τονίζει ο κ. Νόκας.

Ο ίδιος επαναλαμβάνει ότι η τηλεκπαίδευση συνιστά πετσοκομμένη γνώση και ότι τα εργαστήρια δεν μπορούν να γίνονται μόνο σε επίπεδο θεωρίας. «Εχουμε αγανακτήσει. Θέλουμε να ξαναμπούμε στα πανεπιστήμιά μας με όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας», σημειώνει ο ίδιος.

Oικοδεσπότης της 96ης Συνόδου

Προχθές ολοκληρώθηκε υπό την προεδρία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσω τηλεδιάσκεψης, η 96η σύνοδος πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Στις εργασίες της Συνόδου, συμμετείχαν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Αγγελος Συρίγος, ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Αποστόλης Δημητρόπουλος και ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθηγητής Περικλής Μήτκας.

Πέραν της άμεσης επαναλειτουργίας των Πανεπιστημίων, η Σύνοδος τόνισε την ανάγκη να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα των Πανεπιστημίων περί αριθμού εισακτέων και να υπάρξει μέριμνα για τον εξορθολογισμό του συστήματος μετεγγραφών με παράλληλη αύξηση της στήριξης της φοιτητικής μέριμνας.

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ο στρατηγικός σχεδιασμός των νέων χρηματοδοτήσεων των Α.Ε.Ι. «Η Σύνοδος Πρυτάνεων θεωρεί αναγκαία και αιτήθηκε από το Υπουργείο τη θεσμική εκπροσώπηση και συμμετοχή των Α.Ε.Ι. στη διαδικασία εξειδίκευσης των επιμέρους δράσεων των χρηματοδοτήσεων», ανέφερε ο κ. Μαμούρης.

Επίσης, ζητήθηκε η παράταση υπογραφής προγραμματικών συμφωνιών μεταξύ πανεπιστημίων και υπουργείου έως την ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου. Επίσης, ζητήθηκε ο εξορθολογισμός και η αναδιαμόρφωση των δεικτών αξιολόγησης των ιδρυμάτων.

«Πάγιο αίτημα των Ιδρυμάτων αποτελεί η αύξηση των εξαιρετικά μειωμένων τακτικών προϋπολογισμών τους, προκειμένου να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες λειτουργικές ανάγκες. Τέθηκε, επίσης, επιτακτικά η ανάγκη νέων προσλήψεων προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (διδακτικού, ερευνητικού, τεχνικού και διοικητικού), ώστε να θεραπευθούν οι λειτουργικές και αναπτυξιακές ανάγκες των Ιδρυμάτων», πρόσθεσε ο κ. Μαμούρης.

Τέλος τέθηκε ζήτημα βιωσιμότητας των Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας (Ε.Α.Δ.Π.) των Πανεπιστημίων που αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικής ρευστότητας λόγω της πανδημίας και ζητήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των Ακαδημαϊκών Τμημάτων που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας παράλληλα με τον εξορθολογισμό της αντιστοίχισης μεταξύ ομοειδών τμημάτων των ιδρυμάτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου