Λειτούργησαν ώς έναν βαθμό

λειτούργησαν-ώς-έναν-βαθμό-627023

Της Ελένης Χάνου

Σε δύσκολες συνθήκες επαναλειτουργούν διά ζώσης από την περασμένη Δευτέρα τα Λύκεια και στη Μαγνησία. Χιλιάδες μαθητές και καθηγητές κλήθηκαν να επιστρέψουν στις τάξεις μετά από έναν και πλέον μήνα τηλεκπαίδευσης σε δύσκολη συγκυρία. Η επιδημιολογική εικόνα του νομού είναι επιβαρυμένη, κάτι που επιβεβαιώθηκε και με την ένταξή του στο «βαθύ κόκκινο» και η πρεμιέρα των μαθημάτων με φυσική παρουσία στα σχολεία έγινε με φόντο τους αρνητές ακόμη και των τεστ, γονείς μαθητών και εκπαιδευτικούς, αλλά και τις μαθητικές καταλήψεις, οι οποίες στην παρούσα συγκυρία μπορούν να χαρακτηριστούν και ως υγειονομική «βόμβα».

Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα μαθητών και εκπαιδευτικών επέστρεψε με ασφάλεια στο σχολείο. Μπορεί από την πρώτη κιόλας εβδομάδα τμήματα ή και ολόκληρες σχολικές μονάδες να ανέστειλαν ξανά τη διά ζώσης λειτουργία τους εξαιτίας κρουσμάτων κορονοϊού, που επιβεβαιώθηκαν, φαίνεται όμως ότι το σύστημα των self tests λειτούργησε ώς έναν βαθμό.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι στα επαναληπτικά τεστ βρέθηκαν θετικοί, στην πλειονότητά τους δεν είχαν συμπτώματα. Αν δεν υπήρχαν τα τεστ αυτοδιάγνωσης, ο εντοπισμός των κρουσμάτων θα γινόταν σε δεύτερο χρόνο, με ό,τι συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Μολύνσεις από κορονοϊό φαίνεται να εντοπίστηκαν εγκαίρως και τα τεστ αυτοδιάγνωσης να απέτρεψαν τα χειρότερα στα Λύκεια, που κρίθηκε αναγκαίο να λειτουργήσουν όχι μόνο για εκπαιδευτικούς, αλλά και για ψυχολογικούς λόγους.

Η εκπαιδευτική οικογένεια αναγνωρίζει στη συντριπτική της πλειονότητα ότι τα τεστ αυτοδιάγνωσης είναι αναγκαία και ώς έναν βαθμό απέδωσαν καρπούς στην έγκαιρη διάγνωση κρουσμάτων και την αποτροπή μεγαλύτερης διασποράς του κορονοϊού.

Απομένει να πειστούν και οι αρνητές. Γονείς μαθητών ακόμη και εκπαιδευτικοί, που αν και πολύ μικρή μειονότητα, φέρνουν με τη στάση τους σε δύσκολη θέση την εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία καλείται να τους εξηγήσει, να τους πείσει και εν τέλει να τους αντιμετωπίσει με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου