ΤΟΠΙΚΑ

Είναι «άτρωτοι» στον COVID – 19 – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ DNA ΤΟΥΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

είναι-άτρωτοι-στον-covid-19-απαντησεισ-646543

Το επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναζητεί από το DNA των «άτρωτων» ενδεχομένως άγνωστο προς το παρόν στην ιατρική κοινότητα μονοπάτι, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε θεραπευτική αγωγή για τον COVID-19

Χρήση μάσκας, σωστή υγιεινή των χεριών και κυρίως αποστάσεις… Τα «φάρμακα», που προς το παρόν έχει στη φαρέτρα της η επιστημονική κοινότητα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, μέχρι να εμβολιαστεί ικανοποιητικό δείγμα του πληθυσμού και να αναπτυχθεί αυτό που λέμε «ανοσία της αγέλης».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η πανδημία συμπλήρωσε πλέον έναν χρόνο και ήδη διανύουμε το τρίτο κύμα της. Από το ξέσπασμά της, έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με τα στατιστικά του ΕΟΔΥ, 270.230 κρούσματα, 8. 232 θάνατοι, ενώ 753 ασθενείς βρίσκονται σήμερα διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Πρόκειται για αριθμούς που δείχνουν πόσο υψηλή είναι η μεταδοτικότητα του COVID-19. Οχι όμως για όλους…

Υπάρχουν άνθρωποι, που αν βρέθηκαν δίπλα σε νοσούντες από κορονοϊό, διέμεναν στο ίδιο σπίτι, έφαγαν μαζί τους, ξενύχτησαν στο προσκεφάλι τους για να τους προσφέρουν φροντίδα, δεν κόλλησαν τον ιό. Δεν πρόκειται για τους λεγόμενους ασυμπτωματικούς, τους ασθενείς δηλαδή που φέρουν τον ιό, αλλά δεν εκδηλώνουν συμπτώματα. Πρόκειται για ανθρώπους, που ο ιός δεν τους προσέβαλε ποτέ. Δεν ανιχνεύτηκε ποτέ ο ιός με μοριακές τεχνικές (σε δείγματα από ρινοφάρυγγα) και επίσης δεν ανέπτυξαν ποτέ αντισώματα έναντι του ιού. Απλώς, δεν προσβλήθηκαν ποτέ.

Είναι οι λεγόμενοι «άτρωτοι» ασθενείς, που έχουν μπει στο μικροσκόπιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το επιστημονικό προσωπικό του οποίου αναζητεί από το DNA τους ενδεχομένως άγνωστο προς το παρόν στην ιατρική κοινότητα μονοπάτι, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε θεραπευτική αγωγή για τον COVID-19.

Τρεις «άτρωτοι» στο μικροσκόπιο του Π.Θ.

Στη Θεσσαλία υπάρχουν τρεις γνωστές περιπτώσεις ανθρώπων με φυσική ανοσία στον κορονοϊό, ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Πρόκειται για άτομο που δεν μολύνθηκε ποτέ, παρ’ ότι όλη η υπόλοιπη οικογένεια νόσησε από κορονοϊό και δύο ακόμη σε υγειονομική μονάδα με μολυσμένους από τον ιό και δεν θετικοποιήθηκαν ποτέ.

Οι συγκεκριμένοι «ανθεκτικοί» απέναντι στον ιό άνθρωποι δεν διέφυγαν της προσοχής της επιστημονικής κοινότητας, η οποία με την εμφάνιση του COVID-19 επιχειρεί να την κατανοήσει και να δώσει λύση για την αντιμετώπισή της.

Πρόκειται για τρία γνωστά περιστατικά, που υπέπεσαν στην αντίληψη των επιστημόνων. Κανείς δεν μπορεί να πει αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν άλλα. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση γνωρίζουμε ότι ποσοστό της τάξης του 40% των ανθρώπων που νοσούν από κορονοϊό δεν εκδηλώνουν συμπτώματα. Είναι οι λεγόμενοι ασυμπτωματικοί. Δεν γνωρίζουμε όμως πόσο σπάνιο είναι το φαινόμενο των φυσικά ανθεκτικών για την περίπτωση του κορονοϊού. Ισως να είναι πολύ σπάνιο», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής Ανοσολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ματθαίος Σπελέτας.

Το DNA θα δείξει νέο μονοπάτι για την αντιμετώπιση του COVID-19;

Ο κ. Σπελέτας και η ομάδα του βρίσκονται σε στενή συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την ομάδα του διευθυντή του εργαστηρίου και καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, αναζητώντας λύση στο… μυστήριο των άτρωτων ανθρώπων, η μελέτη του DNA των οποίων θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε μονοπάτια για την ανακάλυψη θεραπευτικής αγωγής.

Σύμφωνα με τον κ. Σπελέτα και βάσει της μελέτης των περιστατικών μολύνσεων από κορονοϊό, περίπου το 40% των ασθενών που νόσησαν από τον COVID-19 εκδήλωσε ήπια συμπτώματα, το 20% σοβαρά και το 40% δεν εκδήλωσε καθόλου, ήταν οι λεγόμενοι ασυμπτωματικοί.

«Υπάρχουν όμως τρεις περιπτώσεις ανθρώπων, που δεν νόσησαν ποτέ, παρ’ όλο που είχαν καθημερινή επαφή με ασθενείς που μολύνθηκαν από κορονοϊό. Τα τεστ έδειξαν ότι είναι αρνητικοί στον COVID-19 και επιπλέον ότι δεν ανέπτυξαν ποτέ αντισώματα, που σημαίνει ότι δεν προσβλήθηκαν ποτέ. Αυτό ερευνούμε», αναφέρει ο κ. Σπελέτας.

Πιθανή γενετική παραλλαγή;

Η ερευνητική ομάδα των κ.κ. Σπελέτα και Χατζηχριστοδούλου αναζήτησε ακόμη και την πιθανότητα να πρόκειται για μία επιγενετική βλάβη, μία αλλαγή δηλαδή στο DNA που δεν τροποποιεί την αλληλουχία βάσεών του, αλλά αλλάζουν τη λειτουργία του. «Μελετήσαμε υποδοχείς που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στα κύτταρα και να προσβάλει τον οργανισμό. Δεν βρήκαμε κάποια βλάβη. Μελετήσαμε το ανοσιακό σύστημα για πιθανή διαταραχή. Μέχρι τώρα δεν βρήκαμε τίποτα», αναφέρει ο καθηγητής ανοσολογίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας λήφθηκε DNA από τα άτομα αυτά και στάλθηκε στο Ιδρυμα Ιατροβιολογιών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. «Περιμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα της ανάλυσης του πλήρους γονιδιώματος, προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν υπάρχουν κάποια γενετικά χαρακτηριστικά που «προστατεύουν» τους ανθρώπους αυτούς. Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για κάποια γενετική παραλλαγή που δεν επιτρέπει την εισβολή του ιού στον οργανισμό. Δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Ενδεχομένως όμως να βρούμε ένα μονοπάτι άγνωστο σε εμάς που θα μας ανοίξει τον δρόμο για μία θεραπευτική αγωγή, κάτι που θα είναι πολύ σημαντικό», τονίζει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ανοσολογίας.

Η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη και η επιστημονική κοινότητα είναι φειδωλή. «Ξέρετε, όσοι ασχολούμαστε με την έρευνα λέμε ότι μπορεί να ψάχνουμε νύχτα ένα κλειδί που μας έπεσε κάτω από το φως μιας λάμπας και το κλειδί να βρίσκεται σε άλλο σημείο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σπελέτας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου