Ασκήσεις… ετοιμότητας

ασκήσεις-ετοιμότητας-694917

Της Ελένης Χάνου

Τουλάχιστον απάνθρωπες θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος τις ασκήσεις… ετοιμότητας, που επιφύλαξαν δημότες σε υπαλλήλους, αλλά και εθελοντές του Δήμου Βόλου, που έδωσαν τη μάχη κόντρα στη «Μήδεια» για να εξυπηρετήσουν περιστατικά έκτακτης ανάγκης, μέχρι να ολοκληρωθεί ο αποχιονισμός.

Την ώρα που εκχιονιστικά μηχανήματα έδιναν τη μάχη για να κρατήσουν ανοιχτές τις κεντρικές οδικές αρτηρίες και να εξυπηρετείται κυρίως η πρόσβαση προς το Νοσοκομείο, κάποιοι επιχείρησαν να αποσπάσουν μηχανήματα στον… δικό τους δρόμο.

Καλούσαν στις τηλεφωνικές γραμμές, που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο Δήμος Βόλου για την εξυπηρέτηση εκτάκτων περιστατικών και δήλωνε ο καθένας νεφροπαθής, άρρωστος που έπρεπε να μεταβεί στο Νοσοκομείο, ελπίζοντας ότι μηχάνημα θα πήγαινε στη γειτονιά του για να ανοίξει τον χιονισμένο δρόμο.

Ομως αντί για μηχανήματα, κάποιοι άνθρωποι, που έκλεισαν 24 και 36 ώρες στα χιόνια, πήγαιναν με οχήματα 4Χ4 για να εξυπηρετήσουν δήθεν έκτακτες ανάγκες, «απογοητεύοντας» τους… έξυπνους, που θεωρούσαν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα πάρουν προτεραιότητα στον αποχιονισμό της περιοχής τους.

Δεν σεβάστηκαν ολόκληρο σχεδιασμό, που έγινε με βάση τις προτεραιότητες που υπάρχουν, δεν σεβάστηκαν τη γραμμή ανάγκης, που κάποιος άλλος συνάνθρωπός τους, που μπορεί να ήταν σε πραγματική ανάγκη, καλούσε και ήταν κατειλημμένη, δεν σεβάστηκαν ούτε καν τους υπαλλήλους και πολύ περισσότερο τους εθελοντές, που έφθαναν μέχρι έξω από την πόρτα τους, με δυσκολία και με κινδύνους για τη δική τους σωματική ακεραιότητα για να τους εξυπηρετήσουν και έφευγαν άπρακτοι. Μπορεί την ίδια εκείνη ώρα κάποιος άλλος να είχε πραγματικά ανάγκη και να έπρεπε να περιμένει.

Δυστυχώς, αυτά τα φαινόμενα δεν λείπουν σε κάθε αποχιονισμό, θα πρέπει όμως κάποια στιγμή να σταματήσουν. Κάθε δημότης να αναλάβει και το μερίδιο ευθύνης, που του αναλογεί. Για παράδειγμα, τα πεζοδρόμια δεν είναι ευθύνη του Δήμου, αλλά του καθενός μας. Οπως αποχιονίστηκαν αυλές και βεράντες, θα μπορούσαν να καθαριστούν στοιχειωδώς και τα πεζοδρόμια μπροστά από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις και τα προβλήματα να είναι λιγότερα στην πόλη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου