ΤΟΠΙΚΑ

«Βοηθήστε τους γονείς μου!» ~ Έκκληση απελπισίας από 35χρονη για ζευγάρι ηλικιωμένων

βοηθήστε-τους-γονείς-μου-έκκληση-απ-816810

Ζουν σε άθλιες συνθήκες σε λυόμενο με στέγη σουρωτήρι, χωρίς ρεύμα και θέρμανση – Αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες συνθήκες η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ Νατάσσα Μορφογιάννη

Στα απομεινάρια του σπιτιού τους, που κάηκε το 2013, πάνω σε ένα κομμάτι μπετόν, που είναι το μόνο που απέμεινε από το παλιό πέτρινο σπιτάκι, έστησαν λυόμενο και μέσα σε αυτό προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους… Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς θέρμανση, με το ψυγείο απελπιστικά άδειο…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο λόγος για ζευγάρι ηλικιωμένων, που ζει σε άθλιες συνθήκες σε περιοχή στα περίχωρα της Ν. Ιωνίας κι όμως ποτέ δεν έχει απλώσει χέρι για να ζητήσει βοήθεια.

«Βοηθήστε τους γονείς μου. Εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα παραπάνω» η απελπισμένη έκκληση της 35χρονης κόρης του ζευγαριού των ηλικιωμένων. Αυτή η έκκληση ήταν που χτύπησε «καμπανάκι» και αποκάλυψε ότι στο απομονωμένο παράπηγμα ζουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις.

Η 35χρονη κόρη του ζευγαριού επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την πρόεδρο της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Νατάσσα Μορφογιάννη για να ζητήσει βοήθεια για τους γονείς της. Η ίδια είναι παντρεμένη και κάνει πολλές διαφορετικές περιστασιακές δουλειές για να στηρίξει τόσο το δικό της σπιτικό, όσο και στο μέτρο του δυνατού τους ηλικιωμένους γονείς της.

Η περιγραφή, που έδωσε η 35χρονη για τις καταστάσεις που βιώνουν οι γονείς της στο παράπηγμα στα περίχωρα της Ν. Ιωνίας, δεν μπόρεσε να αποδώσει την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα με την οποία ήρθε αντιμέτωπη η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ που έσπευσε να παρέχει βασική βοήθεια στο ζευγάρι των ηλικιωμένων.

Πρωτόγνωρες συνθήκες διαβίωσης

Το παλιό λυόμενο ελάχιστη προστασία προσφέρει στο ηλικιωμένο ζευγάρι από τις καιρικές συνθήκες. Η εσωτερική ταπετσαρία δεν προσφέρει μόνωση, ενώ από τη σκεπή που είναι από ελενίτ και έχει τρυπήσει σε πολλά σημεία, μπαίνει χωρίς εμπόδιο το νερό της βροχής. Γεμάτο υγρασία, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και μοναδική πηγή θέρμανσης τα ξύλα το μικρό φτωχικό σπιτάκι, στο οποίο το ψυγείο που δεν λειτουργεί είναι άδειο.

Κατά τη χθεσινή άφιξη της πρώτης βοήθειας που έστειλε η κ. Μορφογιάννη, ο ηλικιωμένος ένοικος του σπιτιού εντοπίστηκε να προσπαθεί με ένα χέρι να κόψει μερικά ξύλα για να ζεστάνει το σπίτι. Η οικογένεια έχει «χτυπηθεί» από τη μοίρα στο παρελθόν. Ο ηλικιωμένος άνδρας βγήκε από πολύ νωρίς στη σύνταξη λόγω αναπηρίας στο χέρι του, ενώ η σύζυγός του δεν έχει το παραμικρό έσοδο. Σύμφωνα με την κ. Μορφογιάννη, μία σύνταξη των 300 ευρώ λαμβάνει το ζευγάρι για να τα βγάλει πέρα.

Βοήθεια από πουθενά

Με αυτή τη σύνταξη προσπάθησε να ορθοποδήσει όταν το 2013 το σπίτι τους πήρε φωτιά και καταστράφηκε ολοσχερώς. Εκτοτε ζουν στο λυόμενο η μία πλευρά του οποίου είναι μαυρισμένη από την πυρκαγιά πριν από επτά χρόνια.

«Το ζευγάρι δεν λαμβάνει Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης καθώς δεν έχουν ούτε ηλεκτρικό ρεύμα. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε για χρέος 900 ευρώ», αναφέρει η κ. Μορφογιάννη.

Ηδη με εντολή της προέδρου της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ χθες το μεσημέρι ο εκπρόσωπος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Βόλου Βασίλης Ηλιόπουλος μετέφερε στο σπιτάκι στη Ν. Ιωνία ποσότητα ξύλων για τη θέρμανση και μία σακούλα με τρόφιμα.

Με δάκρυα υποδέχθηκαν τη βοήθεια οι ηλικιωμένοι που έσκυψαν να φιλήσουν τα χέρια του ανθρώπου που τους προσέφερε βοήθεια.

«Στο παρελθόν δεν έχουμε έρθει αντιμέτωποι με παρόμοια κατάσταση. Είναι πραγματικά μία πολύ δύσκολη περίπτωση. Πέρα από τις διαδικασίες που θα κινηθούν για να τους εξασφαλίσουμε το ΚΕΑ, αλλά και τρόφιμα και ξύλα, στο σπίτι χρειάζονται να γίνουν παρεμβάσεις», ανέφερε η κ. Μορφογιάννη απευθύνοντας έκκληση σε όποιον μπορεί να συμβάλει για την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης των ηλικιωμένων (τηλ. επικοινωνίας 2421020337).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου