Φως ενάντια στο σκοτάδι της καραντίνας

φως-ενάντια-στο-σκοτάδι-της-καραντίνα-816817

Της Ελένης Χάνου

Κλειστά, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, είναι από τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου τα εμπορικά καταστήματα και του Βόλου. Τα φώτα στις βιτρίνες έσβησαν, έμποροι και υπάλληλοι επέστρεψαν στα σπίτια τους και η «καρδιά» της εμπορικής αγοράς της πόλης, η Ερμού, ερήμωσε.

Κι όμως, τις τελευταίες ημέρες όταν κάποιος διασχίζει τον εμπορικό πεζόδρομο βλέπει σε ολοένα και περισσότερες βιτρίνες λαμπάκια και στολίδια. Εμποροι επέστρεψαν στα καταστήματά τους, τα καθάρισαν και έντυσαν τις βιτρίνες τους γιορτινές, χριστουγεννιάτικα δέντρα, στολίδια, λαμπιόνια, γιρλάντες και εορταστικά χρώματα γεμίζουν η μία μετά την άλλη οι βιτρίνες των εμπορικών της πόλης, παρ’ όλο που δεν λειτουργούν.

Κλεισμένοι και οι πολίτες στα σπίτια τους, στο πλαίσιο του lockdown, περιμένουν περιορίζοντας τις δραστηριότητές τους τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων για να μπορέσουν να επιστρέψουν σε μία μερική κανονικότητα.

Την περίοδο της καραντίνας αξιοποιούν για να στολίσουν φέτος πιο νωρίς από άλλες χρονιές τα σπίτια τους. Ηδη τα πρώτα φωτισμένα δεντράκια ξεπροβάλλουν στα παράθυρα, με τα σπίτια να ντύνονται γιορτινά ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Αλλά και η ίδια η πόλη έχει αρχίσει να στολίζεται από τις αρχές Οκτωβρίου, μολονότι από πολύ νωρίς είναι γνωστό ότι φέτος δεν θα γίνουν εκδηλώσεις ούτε για το άναμμα των φώτων, ούτε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, events που καθιστούν όλη την πόλη μια γιορτή.

Δεν είναι τυχαίος ο στολισμός στα χρώματα των Χριστουγέννων πριν ακόμη μπούμε στον μήνα των γιορτών. Ολοι έχουν ανάγκη να ανάψουν τα φώτα, να στολίσουν και να διώξουν τη μαυρίλα των ημερών της πανδημίας. Να αλλάξουν διάθεση και μαζί να εξοπλιστούν με κουράγιο για το υπόλοιπο που απομένει μέχρι την άρση των μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Με φως προσπαθούν να παλέψουν το σκοτάδι της πανδημίας στην αυλαία μιας χρονιάς δοκιμασίας για όλους σε κάθε μεριά του πλανήτη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου