ΤΟΠΙΚΑ

Στο «μάτι» της Κίρκης ο Δήμος Βόλου

στο-μάτι-της-κίρκης-ο-δήμος-βόλου-830583

«Αν δεν είχαν καθαριστεί τα φρεάτια ομβρίων, θα μετρούσαμε μεγάλες ζημιές» αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Γιώργος Τόρης

Στο «μάτι» της κακοκαιρίας «Κίρκη» βρέθηκε ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου ο Δήμος Βόλου, όπου καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα. Ο υετός κατέγραψε ρεκόρ με 171 χιλιοστά βροχής στη Μακρινίτσα και 135 αντίστοιχα στον Βόλο, ωστόσο τα προβλήματα σε σχέση με την ένταση του καιρικού φαινομένου ήταν περιορισμένα. Μέχρι και υδροστρόβιλος καταγράφηκε στον Παγασητικό Κόλπο προχθές το πρωί, φαινόμενο που χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά σπάνιο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ιδιαίτερη είναι η αναφορά του meteo.gr στη Μαγνησία για την κακοκαιρία «Κίρκη». «Τα ισχυρότερα φαινόμενα καταγράφηκαν στη Μαγνησία (Μακρινίτσα – 171 χιλιοστά, Βόλος – 135 χιλιοστά), όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί και παρουσιάζει τους 8 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη υετού», αναφέρει το meteo.gr.

Οταν τον Φεβρουάριο του 2018 ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου πληττόταν από πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα, το ύψος της βροχής κατά το πρώτο 24ωρο ήταν 114mm. Προχθές μόνο στον Βόλο έπεσαν 135mm και στη Μακρινίτσα 171mm.

«Προλάβαμε μεγάλη καταστροφή», σχολίασε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Γιώργος Τόρης αναφερόμενος στη μεγάλη επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη από το καλοκαίρι για τον σε βάθος καθαρισμό των φρεατίων ομβρίων που το εσωτερικό τους είχε «χτιστεί» από χώμα, μπάζα και φερτές ύλες.

«Τα φρεάτια λειτούργησαν άψογα και απορρόφησαν τον τεράστιο όγκο νερού που έπεσε στην πόλη. Ακόμη και σε παραδοσιακά επικίνδυνες για πλημμύρες περιοχές, όπως οι συνοικίες της Νεάπολης και των Αγίων Αναργύρων, δεν καταγράφηκαν προβλήματα. Ειδικά στους Αγίους Αναργύρους, ο καθαρισμός είχε ολοκληρωθεί την περασμένη Τρίτη», σημειώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Τόρης. Σύμφωνα με τον ίδιο τα νερά από το Πήλιο δεν έφθασαν στην πόλη, αφού τα φρεάτια του περιφερειακού ήταν καθαρά και απορρόφησαν όλον τον όγκο του νερού.

Παρ’ όλα αυτά, δέκα συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ ήταν σε επιφυλακή ολονυχτίς για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Δώδεκα συνεργεία της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της διεύθυνσης Καθαριότητας το ξενύχτισαν στους δρόμους, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Βόλου Γιώργο Πράττο για να αποτρέψουν προβλήματα στην πόλη.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα φρεάτια ομβρίων από τα οποία συνεργεία απομάκρυναν φερτές ύλες και σκουπίδια που παρέσυρε ο μεγάλος όγκος του νερού προκειμένου να γίνεται σωστά η απορροή.

Αλλεπάλληλες κλήσεις για άντληση υδάτων δέχτηκε, στο μεταξύ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, από τις 6.30 προχθές το απόγευμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες χθες.

Δεκατρείς κλήσεις αγωνίας πραγματοποιήθηκαν προχθές στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου από κατοίκους του Αγίου Ονουφρίου, της Ανακασιάς, στη θέση Πλατανάκια, αλλά στο κέντρο του Βόλου, με αίτημα την άντληση υδάτων, που είχαν εισχωρήσει στα υπόγεια των οικιών τους.

Οι ζημιές περιορίστηκαν στην αγροτική οδοποιία του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα στις περιοχές Λοζίνικο, Σέσκλο, Κάπουρνα, Ανακασιά, Πορταριά, Κατηχώρι και Χάνια. Ηδη από χθες μηχανήματα βρίσκονται στις περιοχές για τη διάνοιξη των αγροτικών δρόμων και την καταγραφή της πλήρους εικόνας των ζημιών που έχουν σημειωθεί.

Μηχανήματα βρέθηκαν και στον δρόμο προς Χάνια για τη διάνοιξη οδοστρώματος ο οποίος έκλεισε μετά την κατάρρευση τμήματος του δρόμου στο ύψος που βρίσκεται «Το Χάνι του Ζήση».

Διαμαρτυρίες από την περιοχή της Ανακασιάς

Με επιστολή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Κοινότητας Ανακασιάς Ιωάννης Μαρμαράς αναφέρεται στα προβλήματα, που προκάλεσε η ακραία βροχόπτωση και στην απουσία παρεμβάσεων για τη μείωση του κινδύνου για ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Αναφέρει: «Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν στην Κοινότητα Ανακασιάς από την καταρρακτώδη βροχή τις απογευματινές και βραδινές ώρες την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου. Η αδιαφορία των αρμοδίων για παρεμβάσεις στο υπάρχον ρέμα, που βρίσκεται στις παρυφές της κοινότητας, ώστε να προστατευθούν περιουσίες και κάτοικοι σε απλές και κυρίως σε έντονες καιρικές συνθήκες, τρομοκράτησε τους κατοίκους. Μεγάλος όγκος νερού κατέβασε τόνους από χώματα, πέτρες και ξύλα που, αφού έφραξαν αγωγούς, φρεάτια και αυλάκια, γέμισαν τους δρόμους και εισέβαλαν και σε οικίες. Δυστυχώς οι επισημάνσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου Ανακασιάς για επικείμενο κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων σε έκτακτες συνθήκες, από τις 7 Οκτωβρίου της προηγούμενης χρονιάς, με αλλεπάλληλα έγγραφα, μέχρι και τις 28 Σεπτεμβρίου 2020, δεν έτυχαν της πρέπουσας προσοχής, με αποτέλεσμα να συμβούν αυτά που έγιναν προχθές. Εχουμε ζητήσει συναντήσεις με τους επικεφαλής των αρμοδίων υπηρεσιών για να τους ενημερώσουμε, ώστε να ληφθούν πλέον τα κατάλληλα τεχνικά έργα και να μην ξανασυμβούν παρόμοια ή και χειρότερα γεγονότα».

Παρεμβάσεις της Περιφέρειας

Μικρής κλίμακας κατολισθήσεις κατά μήκος του επαρχιακού δικτύου στο μέτωπο από την Πορταριά μέχρι τον Βόλο καταγράφηκαν στον απολογισμό των προβλημάτων που άφησε στο πέρασμά της από την Μαγνησία η κακοκαιρία με την κωδική ονομασία «Κίρκη».

Τρία μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας επιχειρούσαν προχθές στο μέτωπο της κακοκαιρίας.

Τα φαινόμενα ήταν εντονότερα από τις 8 μέχρι τις 11 το βράδυ στην ακτίνα από την Πορταριά μέχρι τον Βόλο, με την αντιπεριφερειάρχη να επισημαίνει ότι «αν διαρκούσε περισσότερη ώρα το φαινόμενο, θα υπήρχαν μεγαλύτερα προβλήματα».

Σύμφωνα με την ενημέρωση της κ. Κολυνδρίνη, παράλληλα με τα τρία μηχανήματα που βρίσκονταν υπ’ ατμόν, επιχειρούσε και τέταρτο χθες στον δρόμο Καναλίων – Κερασιάς, απομακρύνοντας από το οδόστρωμα φερτά υλικά από κοντινή μάντρα, που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά της βροχής.

*Νερά εισέβαλαν σε σπίτια

Στην Αλλη Μεριά κινδύνευσε να πλημμυρίσει σπίτι. Πρόκειται για μονοκατοικία που βρίσκεται χτισμένη δίπλα από τον κεντρικό δρόμο αλλά σε επίπεδο κάτω από αυτόν, με αποτέλεσμα όλος ο όγκος του νερού να διοχετεύεται από τον δρόμο στην αυλή της μονοκατοικίας.

*Επεσε μπαλκόνι!

Στον Βόλο αποφεύχθηκαν τα χειρότερα όταν τμήμα μπαλκονιού σε οικοδομή της Κωνσταντά στη συμβολή της με Σπυρίδη «φούσκωσε» και κατέρρευσε πέφτοντας πάνω σε σταθμευμένο ΙΧΕ αυτοκίνητο το οποίο υπέστη ζημιές.

*Αντεξαν τα δέντρα

Δεν υπήρξε αναφορά στην Υπηρεσία Πρασίνου για ζημιές από σπάσιμο δέντρων ή κλαδιών, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πρασίνου Βόλου, Αποστόλη Μαλαματίνη.

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη κλαδέματα στα δέντρα στον Δήμο Βόλου τα οποία φαίνεται να άντεξαν. Σύμφωνα με τον κ. Μαλαματίνη έχουν κλαδευτεί περί τις 2.500 δέντρα και έως τέλος Φεβρουαρίου τα κλαδέματα θα συνεχίζονται.

*Κατακλυσμιαία βροχή στη Μακρινίτσα

Η Μακρινίτσα, όπου καταγράφτηκε ρεκόρ βροχόπτωσης, δεν είχε σοβαρά προβλήματα.

Τα καλντερίμια κατέβαζαν μεγάλο όγκο νερού, ζημιές όμως δεν σημειώθηκαν. Στο πάρκινγκ στη Μπράνη όπου εκβάλλει χείμαρρος υπήρξαν προβλήματα με το νερό που έπεφτε σαν καταρράκτης μαζί με πέτρες και ξύλα στον χώρο.

Μικρή κατολίσθηση σημειώθηκε και στον δρόμο από Κουκουράβα όμως συνεργεία φρόντισαν για την απομάκρυνση των φερτών υλών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου