ΤΟΠΙΚΑ

58 οικογένειες στον Βόλο έμειναν χωρίς μεροκάματο

58-οικογένειες-στον-βόλο-έμειναν-χωρίς-μ-837083

Πολιτική παρέμβαση ζητούν οι μικροπωλητές για να μπορέσουν να επιστρέψουν πίσω από τους πάγκους και να εξασφαλίσουν τα προς το ζην

Μόνο η λαϊκή αγορά οπωροκηπευτικών λειτούργησε χθες στην περιοχή της Ν. Ιωνίας. Πάγκοι στήθηκαν στο πρώτο τμήμα της οδού Θηρών για τα οπωρολαχανικά, ενώ στο υπόλοιπο μισό από το ύψος της οδού Λήμνου έως Παρασκευοπούλου, όπου επρόκειτο να λειτουργήσει η αγορά ένδυσης και υπόδησης, η λαϊκή ήταν κενή.

Μικροπωλητές βιομηχανικών ειδών, που κατέχουν νόμιμες άδειες, δεν βγήκαν για το μεροκάματο μετά την απόφαση του Δήμου Βόλου να αναστείλει τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς ένδυσης και υπόδησης στον απόηχο των όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη Τετάρτη. Συνολικά 58 οικογένειες έχασαν το χθεσινό μεροκάματο και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να δουλέψουν τις επόμενες ημέρες.

Οπως είναι γνωστό, η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της λαϊκής αγοράς ένδυσης – υπόδησης λήφθηκε μετά την παρεμπόδιση κλιμακίου ελέγχου, που ήθελε να διαπιστώσει κατά πόσο μικροπωλητές, που δεν κατάφεραν να ανανεώσουν τις άδειές τους, συνεχίζουν να βγάζουν πάγκους στη λαϊκή. Συνολικά 48 μικροπωλητές εμφανίζονται να χρωστούν ποσό μισού εκατ. ευρώ περίπου στα δημοτικά ταμεία.

Ο έλεγχος δεν ολοκληρώθηκε λόγω της έντασης που επικράτησε, ενώ παρά τις παραινέσεις των νομίμων προς τους συναδέλφους τους, οι οποίοι δεν ανανέωσαν άδειες, να θέσουν εαυτούς εκτός λαϊκής μέχρι να βρεθεί λύση, δεν υπήρξε συνεργασία. Ετσι την περασμένη Παρασκευή αποφασίστηκε από τον Δήμο να ανασταλεί η λειτουργία της λαϊκής βιομηχανικών ειδών, με αποτέλεσμα χθες 58 οικογένειες που έχουν άδειες να μην μπορούν να διεκδικήσουν το μεροκάματο. Αρχικά οι άδειες που ανανεώθηκαν ήταν 51, ωστόσο μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν τις άδειές τους κατάφεραν να ανανεώσουν επιπλέον επτά μικροπωλητές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Ενδυσης και Υπόδησης «Ο Γόρδιος Δεσμός», Ανδρέα Αϊβαζόγλου, «είναι άδικο αυτή τη στιγμή να χάνουν το μεροκάματό τους 58 μικροπωλητές που έχουν πληρώσει για να μπορούν να εξασκούν νόμιμα το επάγγελμά τους».

Διαμαρτυρία – παράπονο διατυπώθηκε και στην προσωπική σελίδα του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου στο Facebook: «Η απόφαση που πήρατε καταδικάζει τους νόμιμους πολίτες μικροπωλητές σε ανεργία. Και σας ρωτώ, πώς θα αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που έχουμε προς τον Δήμο, το ΤΕΒΕ και όλες τις οικογενειακές μας υποχρεώσεις; Λάβατε μια απόφαση με βάση τις αντιδράσεις των «παράνομων» μικροπωλητών και καταδικάζετε με αυτή σας την απόφαση τους νόμιμους μικροπωλητές που δεν συμμετείχαν στα γεγονότα. Οι παράνομοι είναι ο λόγος μη ύπαρξης χώρου για την τήρηση αποστάσεων στον χώρο της λαϊκής αγοράς και οφείλετε να τους ελέγχετε και να τους απομακρύνετε».

Μάλιστα όλο το Σαββατοκύριακο όπως και χθες ο Σύλλογος βρισκόταν σε επαφή με νομικό και αυτό που διεκδικεί είναι πολιτική παρέμβαση για την άρση της απόφασης αναστολής.

«Πρώτος μας στόχος είναι να μπορέσουν να εργαστούν οι νόμιμοι και στη συνέχεια όλοι μαζί να παλέψουμε ώστε να υπάρξει ρύθμιση για τους υπολοίπους που χρωστούν μεγάλα χρηματικά ποσά. Θεωρώ ότι όλες οι πλευρές έχουν πάρει το μάθημά τους και ότι θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε για να βρεθεί μία λύση», κατέληξε ο κ. Αϊβαζόγλου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου