ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτισσα μητέρα και εργαζόμενη ορκίζεται νηπιαγωγός

βολιώτισσα-μητέρα-και-εργαζόμενη-ορκ-838066

Η Κατερίνα Μητροπούλου, μητέρα δύο παιδιών και εργαζόμενη, κυνήγησε το όνειρό της και ορκίζεται νηπιαγωγός σε ηλικία 42 ετών – Θα ορκιστεί εξ αποστάσεως στο σπίτι της, έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της

Για τη μεγάλη στιγμή, που το όνειρό της θα πραγματοποιηθεί και επισήμως, προετοιμάζεται η Βολιώτισσα Κατερίνα Μητροπούλου. Αύριο, Δευτέρα ορκίζεται ως απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης και χρίζεται νηπιαγωγός, ένα όνειρο ζωής για την ίδια, το οποίο δεν εγκατέλειψε ποτέ, έστω κι αν ο δρόμος προς το πτυχίο δεν ήταν εύκολη υπόθεση για μία μητέρα δύο παιδιών, σύζυγο, νοικοκυρά και εργαζόμενη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η Κατερίνα Μητροπούλου σταμάτησε την πορεία της στην εκπαίδευση όταν ολοκλήρωσε το Γυμνάσιο. Οικογενειακά θέματα στάθηκαν η αιτία να σταματήσει το σχολείο και να βάλει μία «άνω τελεία» στον στόχο της που από μικρή ηλικία ήταν να γίνει νηπιαγωγός.

Οι συγκυρίες της ζωής την οδήγησαν να σε ιδιωτική σχολή για να μάθει την τέχνη της modelist, που της άνοιξε τον δρόμο προς την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση είτε σε βιοτεχνίες ρούχων είτε σε εμπορικά καταστήματα στη λιανική πώληση. «Είχα πάντα εργασία μέσω της τέχνης μου. Ποτέ δεν είχα πρόβλημα. Για μένα όμως ήταν όνειρο ζωής να σπουδάσω νηπιαγωγός», ομολογεί η ίδια.

Το 2004 παντρεύτηκε με τον σύζυγό της Κώστα Σάμψων με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά, την Ευσταθία που είναι σήμερα μαθήτρια της α’ λυκείου και του Γρηγόρη που φοιτά στη γ΄γυμνασίου.

Οικογενειακές και εργασιακές υποχρεώσεις δεν την απέτρεψαν όμως από το να κυνηγήσει τον στόχο της. Σχεδίασε προσεκτικά τα βήματά της, οπλίστηκε με πολύ υπομονή και χάρη στη στήριξη κυρίως από το οικογενειακό αλλά και το εργασιακό της περιβάλλον αφιερώθηκε στην υλοποίηση του ονείρου της.

Ούτε μία ώρα φροντιστήριο

Το 2013 η Κατερίνα Μητροπούλου επέστρεφε στα θρανία ως μαθήτρια μετά από αρκετά χρόνια, σε ηλικία 35 ετών. Γράφτηκε στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο, στο συγκρότημα του Αναύρου και παρακολουθούσε ανελλιπώς μαθήματα σχολώντας από την εργασία της. «Ηταν μία πολύ απαιτητική περίοδος. Υπήρχε η φροντίδα των παιδιών, του νοικοκυριού, η εργασία και τα μαθήματα. Αν δεν είχα την στήριξη του συζύγου μου δεν ξέρω αν θα μπορούσα να τα καταφέρω», αναφέρει.

Η ολοκλήρωση του λυκείου ήταν το πρώτο σκαλοπάτι της πορείας της προς την επίτευξη του στόχου της. Και το 2016 με την αποφοίτησή της έλαβε μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Μελετούσε μόνη της τα μαθήματά της χωρίς να έχει φροντιστηριακή στήριξη. «Δεν έκανα ούτε μία ώρα φροντιστήριο», λέει με υπερηφάνεια η κ. Μητροπούλου η οποία στηρίχθηκε αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις για να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις.

Ξενύχτι αγκαλιά με το βιβλίο

«Όταν έχεις στόχο και είσαι προσηλωμένος μπορείς να τα καταφέρεις», στέλνει μήνυμα η Κατερίνα Μητροπούλου, η οποία περιφερόταν μεταμεσονύκτιες ώρες μέσα στο σπίτι όταν η οικογένεια κοιμόταν και με ένα βιβλίο στο χέρι μελετούσε ενώ παράλληλα μαγείρευε για την επομένη ή έκανε δουλειές του νοικοκυριού της. Πολλές φορές το ξημέρωμα την έβρισκε να κοιμάται αγκαλιά με το βιβλίο, όταν αποκαμωμένη από την κούραση της ημέρας και τη μελέτη λύγιζε πάνω στις ανοιχτές σελίδες της ιστορίας, των μαθηματικών, των αρχών οικονομικής θεωρίας.

Βρισκόταν στην εργασία της όταν έμαθε τα αποτελέσματα

Εδωσε τη μάχη της και κατάφερε να συγκεντρώσει τα μόρια της βάσης του τμήματός της. Με την ανακοίνωση των βάσεων των σχολών, είδε τον προσωπικό της κωδικό στη λίστα των επιτυχόντων του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Της πρώτης της επιλογής που αποτέλεσε στόχο ζωής.

«Βρισκόμουν στο κατάστημα που εργαζόμουν όταν χρησιμοποίησα τον προσωπικό μου κωδικό για να μπω στο σύστημα και να δω αν πέρασα. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη. Ολη η οικογένεια πανηγύριζε. Φωνάζαμε όλοι μαζί όταν επέστρεψα στο σπίτι», περιγράφει τις στιγμές της πρώτης επιτυχίας.

Πτυχίο στην τετραετία

Τα χρόνια που ακολούθησαν δεν ήταν λιγότερο δύσκολα. Τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο απαιτητικά, όπως απαιτητική και η ίδια η ζωή με δύο παιδιά να μπαίνουν στην ηλικία της εφηβείας και τους εργασιακούς ρυθμούς να είναι έντονοι. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να μην χρωστάει ούτε ένα μάθημα, έβγαλε το πτυχίο της ακριβώς στα τέσσερα χρόνια και μάλιστα με βαθμό 8.02. «Και σε αυτή την περίοδο είχα πολύ υποστηρικτικό περιβάλλον. Τόσο από την οικογένεια όσο και από την εργασία. Όταν χρειαζόμουν άδεια για εξετάσεις η εργασία μου μου την παρείχε.

Θησαυρός η γνώση

Το ταξίδι όμως δεν σταματά στην κατάκτηση του πτυχίου για την Κατερίνα Μητροπούλου. Ηδη παρακολουθεί διπλό ετήσιο σεμινάριο, ένα στην ειδική αγωγή και ένα στη διαπολιτισμική εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Και περιμένει την ανακοίνωση των μεταπτυχιακών από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο προκειμένου να συνεχίσει και σε επόμενο επίπεδο τις σπουδές της. «Κάθε επιπλέον γνώση είναι θησαυρός», σημειώνει.

Η 42χρονη θα επιχειρήσει να ασκήσει το επάγγελμά της εφόσον ανοίξει θέση στον Βόλο. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να βρεθεί με μία βαλίτσα στο χέρι οργώνοντας στην Ελλάδα. Τα παιδιά όμως που θα βρεθούν δίπλα της θα είναι τυχερά, καθώς η ίδια σκοπεύει να αφιερωθεί στο λειτούργημά της. «Θέλω να παρέχω σε όποιο παιδί βρεθεί κοντά μου ό,τι καλύτερο μπορώ», τονίζει.

Ολη η οικογένεια μαζί για τη μεγάλη στιγμή της αποφοίτησης

Σήμερα, Δευτέρα, είναι η μεγάλη στιγμή της ορκωμοσίας. Μιας ορκωμοσίας που λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού θα γίνει εξ αποστάσεως.

Η Κατερίνα Μητροπούλου θα ντυθεί επίσημα όπως αρμόζει στην περίσταση της αποφοίτησης και θα έχει στο πλευρό της τους αγαπημένους της ανθρώπους: τον σύζυγό της που πήρε άδεια από την εργασία του, τα δύο της παιδιά που δεν θα πάνε στο σχολείο για να καμαρώσουν τη μητέρα τους που γίνεται πρότυπο για τους ίδιους με το μάθημα ζωής που τους προσέφερε μέσα από τον αγώνα της.

«Είναι μία σημαντική στιγμή όχι μόνο για μένα. Για ολόκληρη την οικογένεια. Γιατί και εγώ τους στερήθηκα αλλά και εκείνοι με στερήθηκαν», αναφέρει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου