ΤΟΠΙΚΑ

Ενδεχόμενο νέου lockdown στα σχολεία στους επόμενους μήνες

ενδεχόμενο-νέου-lockdown-στα-σχολεία-στους-επ-840645

Ετοιμότητα ζήτησε από την εκπαιδευτική κοινότητα ο καθηγητής Επιδημιολογίας Χρ. Χατζηχριστοδούλου σε διαδικτυακή συνάντηση με γονείς και εκπαιδευτικούς

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου lock down στα σχολεία σε διάστημα ενός –δύο μηνών σε ενδεχόμενη έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στην ερχόμενη χειμερινή περίοδο, ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες διαδικτυακώς από την ΑΔΕΔΥ σε συνεργασία με την Ενωση Συλλόγων Γονέων Βόλου, με την Πνευμονολογική Κλινική της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να εκπαιδεύσουν συστηματικά τα παιδιά στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και ταυτόχρονα να προετοιμαστούν για οργανωμένη διαδικτυακή εκπαίδευση σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο να ξανακλείσουν τα σχολεία για την ανάσχεση νέου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.

Τη συνάντηση παρακολούθησαν περισσότεροι από 100 εκπαιδευτικοί από 30 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του νομού, μεμονωμένοι γονείς, αλλά και ολόκληρες οικογένειες που εμφανίστηκαν στα ηλεκτρονικά παράθυρα της διαδικτυακής συνάντησης έχοντας αγκαλιά τα παιδιά τους.

Στην ενημερωτική συνάντηση που ζήτησαν τα ίδια τα σχολεία που γίνονται καθημερινά αποδέκτες αγωνιωδών αιτημάτων από τους γονείς, ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε αναλυτικά στα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν στα σχολεία και ζήτησε εκπαιδευτικούς όχι… γιατρούς αλλά που να μπορούν να αναγνωρίσουν βασικά συμπτώματα, να απομονώσουν το παιδί και να ειδοποιήσουν τον γονέα για να το παραλάβει και να το οδηγήσει στον γιατρό.

Εστίασε στη σημασία της πιστής τήρησης των αποστάσεων και της χρήσης μάσκας που καθιερώθηκε γιατί όπως είπε δεν ήταν δυνατό να εξασφαλιστούν οι αποστάσεις μέσα στις τάξεις, ενώ υπογράμμισε ότι όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα που ενδεχομένως συνδέονται με τον κορονοϊό δεν θα πρέπει να πηγαίνουν σχολείο είτε πρόκειται για μαθητές είτε για εκπαιδευτικούς και σε κάθε περίπτωση να ενημερώνουν εάν υποβληθούν σε τεστ και διαγνωστούν θετικοί.

Κων. Γουργουλιάνης: Ορισμένοι αισθάνονται «κορονομεζέδες»

Εγρήγορση, αλλά όχι πανικό, με συνεχή εκτίμηση των δεδομένων και διαρκή επαναξιολόγηση των μέτρων ζήτησε από την πλευρά του ο καθηγητής πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης σε μία παρουσίαση που αφιέρωσε «στους γονείς και τους παππούδες μας».

Ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρθηκε στον βομβαρδισμό αγωνιωδών ερωτημάτων που δέχεται η ιατρική κοινότητα από ανθρώπους «που αισθάνονται κορονομεζέδες» επειδή βομβαρδίζονται από τα media και συνέστησε ψυχραιμία αλλά όχι εφησυχασμό.

Στην παρουσίασή του ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρθηκε στις αιτίες θανάτων που καταγράφονται κάθε χρόνο και υπογράμμισε ότι οι ίδιες αιτίες (υπέρταση, καρδιαγγειακά, νοσήματα των πνευμόνων, διαβήτης, παχυσαρκία κ.α.) είναι αυτές που κατατάσσουν τους ανθρώπους στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για τον κορονοϊό παράλληλα με την ηλικία.

Ο κ. Γουργουλιάνης υπογράμμισε ότι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι άνω των 65 ετών με νοσήματα και ζήτησε από όλους να τηρούν τα μέτρα της απόστασης, της αποφυγής συγχρωτισμού και της χρήσης μάσκας. «Είμαστε στον χορό, έχουμε ευθύνη για τους ανθρώπους που έχουμε μαζί μας στις οικογένειες», είπε χαρακτηριστικά και συμβούλευσε τον πληθυσμό από τώρα να φροντίσει την υγεία του προκειμένου να έχει υγιή γεράματα και να μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στην επόμενη μακρινή χρονικά πανδημία. «Δεδομένου ότι οι ηλικιωμένοι θα αυξάνονται συνεχώς πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε υγιή γήρανση», είπε χαρακτηριστικά.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου