ΤΟΠΙΚΑ

Εξαφανίστηκε το λίπος από φρεάτια στο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ

εξαφανίστηκε-το-λίπος-από-φρεάτια-στο-847472

Επιτυχής, μέχρι στιγμής, η εφαρμογή μικροοργανισμών στο δίκτυο αποχέτευσης καταστημάτων εστίασης

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα πιλοτικού πρωτοποριακού προγράμματος που εφαρμόζει η ΔΕΥΑΜΒ για την αντιμετώπιση του προβλήματος συσσώρευσης λιπών στο δίκτυο αποχέτευσης.

Συνολικά δέκα καταστήματα στον χώρο της εστίασης πρωτοπορούν με τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα που περιλαμβάνει εφαρμογή λιποφάγων μικροοργανισμών στο δίκτυο αποχέτευσης στον Βόλο.

Μπαχάρικο, Μεζέν, Χάραμα, Καβούρας, Αϊβαλί, Τέχνη Κρέατος, Πλαγίως, Γαία, Ιωλκός και Σπιτική Μπουκιά είναι τα δέκα καταστήματα στα οποία συνεργείο της ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε σε ρίψεις μικροοργανισμών από τα τέλη Αυγούστου και ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΜΒ, Δημήτρη Κουτσιφέλη οι ρίψεις γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα και τόσο στο τέλος του πρώτου μήνα εφαρμογής όσο και στο τέλος του δεύτερου μήνα εφαρμογής αποτιμάται η αποτελεσματικότητα του προγράμματος με βάση αναλύσεις αλλά και οπτική παρατήρηση. Με τη συμπλήρωση ενός μήνα και σε οπτική παρατήρηση που έγινε διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα με τους μικροοργανισμούς δουλεύει. «Το λίπος εξαφανίστηκε τουλάχιστον με βάση την οπτική παρατήρηση. Θα προχωρήσουμε όμως και σε φυσικοχημικές αναλύσεις και εφόσον και αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμό ώστε το πρόγραμμα να επεκταθεί και σε άλλα σημεία στο δίκτυο», σημείωσε ο κ. Κουτσιφέλης. Μάλιστα εξετάζεται πρόταση μέρος της δαπάνης να αναλάβουν επιχειρήσεις όπως μάρκετ στο δίκτυο των οποίων συχνά παρατηρούνται εμφράξεις.

Η δράση των μικροοργανισμών συνίσταται σε τρία επίπεδα: στο να σταματήσει η επικάθιση λιπών στους αγωγούς αποχέτευσης που προκαλεί δυσλειτουργίες του συστήματος, να περιοριστούν έως και να εξαλειφθούν οι οσμές και σε μικρό ποσοστό να μειωθεί το ρυπαντικό φορτίο που μεταφέρεται στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων.

Καθαρισμός φρεατίων

Συνεχίζεται ο συστηματικός καθαρισμός φρεατίων ομβρίων που είχαν να καθαριστούν επί σειρά ετών. Ολοκληρώθηκε στα ευαίσθητα σημεία σε Νεάπολη, στο κέντρο του Βόλου και στα χωριά και έως 15 Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός σε Αγριά και περιφερειακό.

Ηδη συνεργεία εργάζονται και στη Ν. Αγχίαλο, όπου το δίκτυο ομβρίων σε ορισμένα σημεία του είναι «χτισμένο» καθώς επί χρόνια δεν είχε γίνει καθαρισμός. Οπου μάλιστα οι αγωγοί δεν επιδέχονται καθαρισμού, η ΔΕΥΑΜΒ θα προχωρήσει σε αντικατάστασή τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου