ΤΟΠΙΚΑ

Κραυγή απόγνωσης από μητέρες στον Βόλο για τους Παιδικούς Σταθμούς

κραυγή-απόγνωσης-από-μητέρες-στον-βόλ-847568

Ανεργες και χαμηλόμισθες περιμένουν με τα voucher στα χέρια αν θα προκύψουν κενές θέσεις τον Νοέμβριο! – Προηγούνται μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιωτικοί υπάλληλοι με εισοδήματα έως 36.000 ευρώ μέσω εθνικού προγράμματος

Κραυγή απόγνωσης από μητέρες, άνεργες και χαμηλόμισθες, που επιδοτήθηκαν μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» για τη δωρεάν φοίτηση των παιδιών τους σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς. Περίπου 500 μητέρες από τις 25 Αυγούστου έχουν μείνει με τα voucher στο χέρι και τα παιδιά τους εκτός δομών καθώς στην υποδοχή βρεφών και νηπίων μέσω ΕΣΠΑ μπήκε «κόφτης» μέχρι να απορροφηθούν τα παιδιά μητέρων –δημοσίων υπαλλήλων, ελευθέρων επαγγελματιών και ιδιωτικών υπαλλήλων με εισοδήματα έως 36.000 ευρώ μέσω εθνικού προγράμματος. Μάλιστα θα χρειαστεί να περιμένουν έως τις 2 Νοεμβρίου για να μάθουν αν τελικώς υπάρχει θέση για τα παιδιά τους σε παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς στον Δήμο Βόλου, δημόσιους και ιδιωτικούς, υπάρχει λίστα με αιτήματα μητέρων σε εκκρεμότητα. Πρόκειται για μητέρες που μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ έχουν λάβει voucher αλλά εδώ και έναν μήνα δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν και να εντάξουν τα παιδιά τους σε δομές.

Τουλάχιστον 500 αιτήματα βρίσκονται σε λίστες αναμονής από μητέρες που μπορεί να είναι άνεργες και να αναζητούν εργασία, να εργάζονται σε καθεστώς ημιαπασχόλησης για 300 και 400 ευρώ το μήνα ή να ανήκουν στις κατηγορίες των χαμηλόμισθων με ετήσια εισοδήματα 3.600 ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, τα αποτελέσματα για την επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ για τις άνεργες και χαμηλόμισθες μητέρες στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» εκδόθηκαν στις 25 Αυγούστου. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι μητέρες που ενδιαφέρονταν για παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς πήραν το πολυπόθητο voucher εν αντιθέσει με μητέρες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον φοίτησης των παιδιών τους σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και μολονότι συγκέντρωναν υψηλό αριθμό μορίων τέθηκαν εκτός δομών.

Προτεραιότητα δόθηκε στην κάλυψη των αναγκών μητέρων που ήθελαν να εντάξουν τα παιδιά τους σε παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς. Εκατοντάδες όμως μητέρες έναν μήνα μετά την απόκτηση του voucher δεν μπορούν να τα ενεργοποιήσουν.

«Κόφτης» σε χαμηλόμισθες μητέρες για να μπουν αντίστοιχες με εισοδήματα 36.000 ευρώ

Στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς επιβλήθηκε «κόφτης» για κάλυψη των θέσεων μέσω ΕΣΠΑ στο 70% της δυναμικής κάθε δομής. Το υπόλοιπο 30% συν 10% επιπλέον θέσεις που δίνει δικαίωμα ο Νόμος θα έπρεπε να καλυφθεί από μητέρες- δικαιούχες εθνικού προγράμματος που επιδοτούνται για την εισαγωγή των παιδιών τους στις ίδιες δομές.

Η πρόσκληση για τις μητέρες που ανήκουν σε κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, ελευθέρων επαγγελματιών, ιδιωτικών υπαλλήλων βγήκε μέσα στον Σεπτέμβριο. Και προέβλεπε για παράδειγμα ότι δικαιούχες μπορούν να είναι μητέρες με δύο παιδιά και εισοδήματα από 27.000 έως 30.000 ευρώ ετησίως.

Εμειναν με τα voucher στα χέρια

Χαμηλόμισθες και άνεργες μητέρες που επιδοτήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ και ένιωσαν να αδικούνται διαμαρτυρήθηκαν για την κάλυψη θέσεων από μητέρες με πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα. Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκε τροποποιητική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και η οποία προβλέπει αύξησης της κάλυψης θέσεων μέσω ΕΣΠΑ σε ποσοστό 90%. Το υπόλοιπο 10% +10% θα καλυφθεί από τις μητέρες που θα επιδοτηθούν μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος.

Η τροποποιητική αυτή έδωσε τη δυνατότητα σε μητέρες με voucher να γράψουν τα παιδιά τους σε παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς και πάλι όμως εκατοντάδες αιτήματα έμειναν σε εκκρεμότητα και τα ονόματα παιδιών σε λίστες αναμονής στους σταθμούς.

Όπως αποφασίστηκε θα πρέπει πρώτα να βγουν τα αποτελέσματα του εθνικού προγράμματος, να κατανεμηθούν οι θέσεις στους παιδικούς και εφόσον συνεχίσουν να υπάρχουν κενές θέσεις να καλυφθούν από παιδιά με voucher του ΕΣΠΑ.

Προηγούνται υψηλόμισθες έναντι χαμηλόμισθων μητέρων

Η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων για τις μητέρες του εθνικού προγράμματος (για δημοσίους υπαλλήλους και υψηλόμισθες μητέρες) εξέπνεε αρχικά στις 18 Σεπτεμβρίου. Όμως η συμμετοχή δεν ήταν η αναμενόμενη και δόθηκε παράταση έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Η προθεσμία έληξε προχθές Παρασκευή, επειδή και πάλι όμως ο αριθμός των αιτήσεων ήταν συγκεκριμένος δόθηκε και νέα παράταση έως τις 2 Οκτωβρίου και ταυτόχρονα άλλαξαν τα κριτήρια επιλογής: για παράδειγμα μητέρα με δύο παιδιά που αρχικά θα έπρεπε να έχει εισόδημα έως 30.000 ευρώ μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα με ετήσιο εισόδημα έως 36.000 ευρώ.

Μητέρες με τα voucher στα χέρια δεν διαμαρτύρονται μόνο για τον προσωρινό αποκλεισμό τους από τους παιδικούς σταθμούς, καθώς έναντι των ίδιων που έχουν χαμηλά εισοδήματα δίνεται «προτεραιότητα» σε μητέρες με υψηλά οικογενειακά εισοδήματα.

Θα πρέπει να περιμένουν έως τις 2 Οκτωβρίου να ολοκληρωθεί η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων, έως τις 13 Οκτωβρίου για να βγουν τα οριστικά αποτελέσματα και 20 ημέρες επιπλέον έως τις 2 Νοεμβρίου για να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των παιδιών και να προκύψει αν υπάρχουν κενές θέσεις για τα παιδιά των χαμηλόμισθων μητέρων.

Καμπανάκι από τις 22 Ιουλίου

Οι χαμηλόμισθες μητέρες αυτή τη στιγμή έχουν τα παιδιά τους εκτός παιδικών και βρεφικών σταθμών. Με πενιχρά μηνιαία εισοδήματα καλούνται είτε να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν για την ένταξη των παιδιών τους σε θέσεις που θα είναι διαθέσιμες σε δομές είτε –εν μέσω υγειονομικής κρίσης- να αναθέσουν τη φροντίδα των παιδιών τους για τις ώρες που εργάζονται στον παππού και τη γιαγιά.

Κι όμως μητέρα του Βόλου, ως εκπρόσωπος μητέρων παιδιών ηλικίας από 8 μηνών έως 3,5 ετών είχαν χτυπήσει το καμπανάκι να μην μπορούν να αξιοποιήσουν τα voucher που θα λάβουν ήδη από τις 22 Ιουλίου.

Με αφορμή τον «κόφτη» στην απορρόφηση παιδιών μέσω ΕΣΠΑ, έγραφε η μητέρα: «αποτέλεσμα οι μητέρες (ιδιωτικού τομέα και άνεργες) θα έχουμε voucher αλλά δεν θα μπορούμε να τα ενεργοποιήσουμε εξαιτίας του ορίου και θα κληθούμε να αποδώσουμε το αντίτιμο της φιλοξενίας των παιδιών μας στις δομές από το χαμηλό μας εισόδημα, προκειμένου είτε να διατηρήσουμε τη θέση εργασίας μας είτε την επιχείρησή μας είτε να συνεχίσουμε την αναζήτηση μίας θέσης εργασίας. Αυτοί είναι άλλωστε και οι στόχοι του προγράμματος».

Και τότε όπως και σήμερα οι μητέρες ζητούν επέκταση του ποσοστού συμμετοχής τους στις δομές. «Είναι ο μόνος τρόπος για να μην βρεθούμε εμείς οι μητέρες στη δυσάρεστη έκπληξη ενώ θα έχουμε voucher να μην μπορούμε να τα ενεργοποιήσουμε και να χρειαστεί να πληρώσουμε οι ίδιες τη φιλοξενία των παιδιών μας για την περίοδο 2020- 2021, κάτι που είναι αντίθετο με την κοινωνική πολιτική που έχετε αναπτύξει και δεσμευτεί» καταλήγει η επιστολή- καμπανάκι κινδύνου από τον περασμένο Ιούλιο, που ήρθε να επιβεβαιώσει τις φοβίες για εκατοντάδες μητέρες που ακόμη και σήμερα τα παιδιά τους είναι εκτός παιδικών και βρεφικών σταθμών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου