ΤΟΠΙΚΑ

Αρχίζει συγκομιδή μήλων και κάστανων στο Δήμο Ζαγοράς -Μουρεσίου

αρχίζει-συγκομιδή-μήλων-και-κάστανων-849435

Επί ποδός ο αγροτικός κόσμος στη Ζαγορά, αν και με… μικρό καλάθι

Με μικρό… καλάθι ξεκινά η συγκομιδή των μήλων στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου όπου μεγάλες εκτάσεις σε μηλοκαλλιέργεια είχαν πληγεί το προηγούμενο διάστημα από την χαλαζόπτωση.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ζαγοράς Μουρεσίου, Αποστόλη Κοντογιώργο από αύριο Δευτέρα, ο αγροτικός κόσμος θα βρίσκεται στα κτήματά του προκειμένου να ξεκινήσει η συγκομιδή μήλων και κάστανων, ωστόσο η παραγωγή φαίνεται ότι θα είναι φέτος μειωμένη.

«Η χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή επηρέασε το 60% της μηλοκαλλιέργειας», σημείωσε ο κ. Κοντογιώργος ο οποίος πρόσθεσε ότι στο παρά πέντε της έναρξη της συγκομιδής, ισχυροί άνεμοι έπληξαν μηλοκαλλιέργειες κυρίως στην περιοχή του Πουρίου που δεν είχε πληγεί από χαλαζόπτωση. «Οι άνεμοι έριξαν κάτω τα μήλα ωστόσο δεν είμαστε ακόμη σε θέση να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ζημιάς», ανέφερε.

Επίσης η βροχή που έπληξε προχθές της βροχή μπορεί να μην προκάλεσε ζημιές μέσα στους οικισμούς, δημιούργησε όμως προβλήματα στην αγροτική οδοποιία.

«Θα πρέπει να κινηθούμε με γρήγορες κινήσεις για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας προκειμένου οι παραγωγοί να μπορούν με ασφάλεια να προσεγγίσουν τα κτήματά τους και να μεταφέρουν τα μήλα τους, ανέφερε ο κ. Κοντογιώργος.

Σημειώνεται ότι πτώσεις μήλων σημειώθηκαν και στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Νηλείας, όπου επίσης καταγράφτηκε και εκρίζωση δέντρου από τους ισχυρούς ανέμους.

Αρχίζει παραλαβή ελαιών από τον συνεταιρισμό Πηλίου

Αρχίζει από αύριο, Δευτέρα, η παραλαβή ελαιών από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνεταιρισμού οι ελαιοπαραγωγοί ενημερώνονται από αύριο Δευτέρα έως και το Σάββατο, θα γίνεται καθημερινά παραλαβή ελαιών (πράσινες Πηλίου, ξανθές, μαύρες, καλαμών) εσοδείας 2020-2021 στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού στα Ανω Λεχώνια από τις 7:30 το πρωί έως τις 11 το πρωί.

Ο τιμοκατάλογος αγοράς ελαιών θ ανακοινωθεί με την καθιέρωση των τιμών στην αγορά. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου δεσμεύεται ότι ο τιμοκατάλογός του θα είναι προσαυξημένος έως 0,10 ευρώ ανά κιλό για ελιές που παραδίδονται στις εγκαταστάσεις του από τους ελαιοπαραγωγούς.

Σχετικά με τον τρόπο πληρωμής θα προκαταβάλλεται με το ξεκίνημα της συλλογής ελαιών μέχρι 40% της συνολικής αξίας. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα διάθεσης αγροεφοδίων στους παραγωγούς που θα προσκομίσουν ελιές ή λάδι.

Εξάλλου, από την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά καθημερινά παραλαβή βιολογικών πράσινων ελαιών εσοδείας 2020 -2021 στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού στα Ανω Λεχώνια από τις 7:30 έως τις 11 το πρωί.

Ο τιμοκατάλογος αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας. Σχετικά με τον τρόπο πληρωμής θα προκαταβάλλειται με το ξεκίνημα της συλλογής ελαιών 70% της αξίας του προϊόντος κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

Ο παραγωγός που θα παραδίδει βιολογικές ελιές πρέπει να προσκομίσει με την παράδοση το πιστοποιητικό του προϊόντος από τον πιστοποιητικό φορέα.

Σύμφωνα με τον συνεταιρισμό οι τεμαχισμοί πράσινων ελαιών που θα παραλαμβάνονται τόσο στις συμβατικές όσο καις τις βιολογικές θα είναι μέχρι 300 τεμάχια και η ποιότητα των ελαιών θα πρέπει να είναι άριστη χωρίς χτυπήματα, δάκο κ.τ.λ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Δημ. Κασσαβέτης 6977889400, Αναστάσιος Ψοφογιώργος 6977608780 και σταθερά 2428093572 και 2428093963.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου