Και οι μαθητές έγιναν… δάσκαλοι

και-οι-μαθητές-έγιναν-δάσκαλοι-849481

Της Ελένης Χάνου

Πρωτόγνωρες εικόνες από την περασμένη Δευτέρα, οπότε και τελέστηκε ο Αγιασμός της νέας σχολικής χρονιάς και στα σχολεία του Βόλου. Μαθητές και εκπαιδευτικοί με μάσκες στο σχολείο, σε μια νέα πραγματικότητα, που σίγουρα για κανέναν δεν είναι ευχάριστη, κρίθηκε όμως απαραίτητη για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το αρχικό στοίχημα ήταν πώς οι μικροί μαθητές θα προσαρμοστούν στη νέα αυτή δύσκολη πραγματικότητα, ωστόσο στην πράξη αποδεικνύεται ότι είναι εκείνοι, οι μικροί μαθητές, που έγιναν… δάσκαλοι για την κοινωνία και επέδειξαν αξιοπρόσεκτη προσαρμοστικότητα.

Στα σχολικά προαύλια την ημέρα των Αγιασμών οι μικροί μαθητές εμφανίστηκαν για τα πρώτα μαθήματα της νέας σχολικής χρονιάς φορώντας άπαντες μάσκες. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δεν έκρυψαν ότι η μάσκα τούς ενοχλεί στην αναπνοή και στην ομιλία και ότι δυσκολεύονται να καταλάβουν τον συνομιλητή τους.

Οι ίδιοι όμως τόνισαν ότι «έτσι πρέπει να γίνει για την υγεία μας» και κάνουν τη δική τους θυσία με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, παρά το νεαρό της ηλικίας τους.

Ηταν οι ίδιοι μαθητές που όταν έβλεπαν άλλους συμμαθητές τους να ξεχνιούνται και να συνωστίζονται μην τηρώντας αποστάσεις, τους φώναζαν «κρατάτε αποστάσεις».

Ηταν εκείνοι που έδωσαν μαθήματα όχι μόνο σε μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά ακόμη και στους δασκάλους τους.

Εκπαιδευτικοί σε δημοτικά σχολεία της πόλης ομολογούσαν την έκπληξή τους για το πόσο ενημερωμένοι είναι οι μαθητές τους ως προς την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Δεν δίσταζαν να ζητήσουν μάσκα μιας χρήσης αν κατά λάθος έπεφτε κάτω η δική τους. Εμφανίζονται επιμελείς με την υγιεινή των χεριών τους και την αποθήκευση της μάσκας σε σακουλάκι όταν βγαίνουν στο διάλειμμα.

Φαίνεται πόσο καλή δουλειά έγινε το προηγούμενο διάστημα στα σπίτια τους, με τους γονείς τους να τους προετοιμάζουν για τη νέα σχολική πραγματικότητα, που σίγουρα είναι δύσκολη για όλους, μικρούς και μεγάλους, αλλά και αναγκαία για την προστασία της υγείας όλων και ιδίως των μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπων, που βάση της δομής της ελληνικής οικογένειας διαμένουν στο ίδιο σπίτι μαζί με παιδιά και εγγόνια και κινδυνεύουν από την πανδημία περισσότερο από τον καθένα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου