ΤΟΠΙΚΑ

Ωφελούμενη του ΚΗΦΗ Βόλου πλέκει σκουλαρίκια με βελονάκι

ωφελούμενη-του-κηφη-βόλου-πλέκει-σκου-749393

Η Αριστέα Αμούντζια ενθουσίασε με τις δημιουργίες της και ενθουσιάστηκε και η ίδια εφαρμόζοντας την τέχνη της για να δημιουργήσει κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα

Εμαθε να πλέκει με βελονάκι όταν ακόμη ήταν παιδούλα… Στην τέχνη μυήθηκε από τη μητέρα της και τη γιαγιά της, όπως υπαγόρευε η παράδοση και με ένα βελονάκι και μερικά νήματα σε κουβάρια ξεκίνησε να δημιουργεί τα δικά της υφαντά κυρίως διακοσμητικά εργόχειρα για κάλυψη μικρών επιφανειών, δαντέλες.

Στα 82 της χρόνια η Αριστέα Αμούντζια, επί πέντε χρόνια ωφελούμενη του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Βόλου, κλήθηκε να επιστρατεύσει το βελονάκι της για να δημιουργήσει κάτι εντελώς διαφορετικό.

Στο παρελθόν τα εργόχειρά της προορίζονταν για τη δημιουργία της δικής της προίκας, της κόρης της ή των εγγονιών της. Το πλέξιμο με βελονάκι είναι μια μορφή χειροτεχνίας για τη κατασκευή υφαντών κυρίως διακοσμητικών. Η εξέλιξη και η διάδοσή της συμπορεύονται με τον γενικότερο ελληνικό πολιτισμό από τα πολύ παλιά χρόνια. Ολοι μπορεί να έχουν μνήμες με την εικόνα της γιαγιάς ή της μητέρας να πλέκει ή να κεντά την προίκα και να γεμίζει το μπαούλο με πολύτιμα εργόχειρα.

Αυτή τη φορά η κ. Αμούντζια με το βελονάκι, την τέχνη της και την πλούσια εμπειρία της δημιούργησε πλεκτά κοσμήματα, συγκεκριμένα πλεκτά σκουλαρίκια.

Σύμφωνα με εργαζόμενες στο ΚΗΦΗ Βόλου, «η κ. Αμούντζια χρησιμοποίησε για διαφορετικό λόγο το βελονάκι της και τόσο η διαδικασία, όσο και το αποτέλεσμα ενθουσίασαν την ίδια». «Λογικά θα χαρίσει τις πανέμορφες δημιουργίες της στα εγγόνια της ή σε… εμάς», ανέφερε εργαζόμενη.

Το Κ.Η.Φ.Η. Βόλου έχει σκοπό να αναδείξει την πολύτιμη εμπειρία των ηλικιωμένων προκειμένου οι νεότεροι να μάθουν, αλλά και να συνεχιστεί η ελληνική παράδοση που εκφράζεται από το καλλιτεχνικό αίσθημα της δημιουργίας ανεξαρτήτως ηλικίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί αύξηση των ατόμων που ασχολούνται με το πλέξιμο λόγω της ψυχοθεραπευτικής του επίδρασης, σε σημείο που να ασχολούνται και αρκετοί άντρες. Εχουν δημοσιευτεί ιατρικές μελέτες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά που αποδίδουν την επίδραση στη ρυθμική κίνηση της βελόνας και στο αίσθημα χαλάρωσης που προσφέρει.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου