ΤΟΠΙΚΑ

Φόβος για νέα έξαρση του κορονοϊού μετά το Δεκαπενταύγουστο

φόβος-για-νέα-έξαρση-του-κορονοϊού-μετ-749418

«Θα έχουμε προβλήματα, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα στο έπακρο» τονίζει ο Χρ. Χατζηχριστοδούλου – Οριζόντια απαγόρευση συγκεντρώσεων ζητεί ο Κων. Γουργουλιάνης – Ενα κρούσμα χθες στη Σκόπελο

Φόβο για νέα έξαρση θετικών κρουσμάτων κορονοϊού με την επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου εκφράζουν λοιμωξιολόγοι, επισημαίνοντας την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων υγιεινής και αποστάσεων. Χθες, μετά το προχθεσινό αρνητικό ρεκόρ θετικών κρουσμάτων, στη Μαγνησία εντοπίστηκε μόλις ένα νέο, που αφορά σε 22χρονο στη Σκόπελο, το οποίο σχετίζεται με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα από τις 9 Αυγούστου στο νησί.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο Βόλος μετά τα απανωτά θετικά κρούσματα φαίνεται ότι πήρε χθες βαθιά ανάσα, όμως ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συντονιστής του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, εφιστά εγρήγορση.

«Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει πρόβλημα όχι μόνο τοπικά αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα το οποίο θα φανεί με την επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου, αν δεν τηρηθούν στο ακέραιο τα μέτρα προστασίας», ανέφερε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Από την πλευρά του ο καθηγητής πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας της τρίτης ηλικίας και των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. «Αυτές οι δύο κατηγορίες ανθρώπων θα πρέπει να αποφεύγουν πάση θυσία τις συναθροίσεις. Η εμπειρία μάς έχει δείξει ότι πρόκειται για νόσο των κοινωνικών επαφών. Αρα αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Κι αν είναι αναγκαία η παρουσία μας σε κάποια κοινωνική εκδήλωση τότε φροντίζουμε για τη χρήση μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους», σημείωσε ο κ. Γουργουλιάνης.

Οριζόντια απαγόρευση συγκεντρώσεων

Για τον κ. Γουργουλιάνη κομβικής σημασίας ζήτημα είναι και η οριζόντια απαγόρευση συγκεντρώσεων για αριθμό πάνω από όριο που θα πρέπει να αποφασιστεί (π.χ. 100-150), παντού και όλες τις ώρες, έναντι των αποσπασματικών μέτρων που λαμβάνονται. «Αρκεί μόνο ένας περιορισμός συγκεντρώσεων παντού και για όλες τις ώρες. Ετσι γίνεται στις ευρωπαϊκές χώρες και αυτό θα πρέπει να ισχύσει και σε εμάς. Να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό παντού και όλες τις ώρες της ημέρας», σημειώνει με αφορμή τα πρόσφατα μέτρα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης μετά τις 12 τα μεσάνυκτα.

Αναμενόμενη η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων

«Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη» σχολιάζει εξάλλου ο κ. Γουργουλιάνης αποδίδοντάς την τόσο στις κοινωνικές επαφές και την έξοδο των πολιτών όσο και στην αύξηση του αριθμού των τεστ που γίνονται.

«Μέσα στην πανδημία της άνοιξης γίνονταν περίπου 600-700 τεστ σε ημερήσια βάση και τα θετικά ήταν το 7%. Αυτή την περίοδο γίνονται 8.000-10.000 τεστ καθημερινά και το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων είναι 1,6%. Για εμάς δείκτης βαρύτητας είναι οι διασωληνωμένοι», σημειώνει ο καθηγητής πνευμονολογίας.

Η ενημέρωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Στην καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Θεσσαλίας αναφέρονται τα εξής για τα νέα κρούσματα για το διάστημα από 14:00 της 12ης Αυγούστου έως 14:00 της 13ης Αυγούστου:

«Το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid 19, ενημερώνει καθημερινά και με πλήρη εγκυρότητα τις κοινότητες στους τέσσερις θεσσαλικούς Νομούς για την εξέλιξη της ασθένειας σε υπάρχουσες και νέες εστίες. Τα στοιχεία των νέων κρουσμάτων αντλούνται από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ καθώς και από δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια στα οποία πραγματοποιούνται οι σχετικοί έλεγχοι. Η ενημέρωση πραγματοποιείται με βασικό γνώμονα την ενημέρωση της θεσσαλικής κοινωνίας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της υπόληψης των ανθρώπων που νοσούν.

-Στην περιοχή της Λάρισας

Καταγράφηκαν 4 νέα κρούσματα Covid ’19. Τα 3 κρούσματα αποτελούν στενές επαφές με παλαιότερα κρούσματα ενώ το 1 προέρχεται από συρροή κρουσμάτων σε κοινωνική εκδήλωση στη περιοχή του Αμπελώνα.

-Στην περιοχή της Καρδίτσας

Καταγράφηκε 1 νέο κρούσμα Covid ’19. Το κρούσμα προσήλθε για εξέταση στο νοσοκομείο της πόλης μετά από συμπτωματολογία.

– Στην περιοχή της Σκοπέλου

Καταγράφηκε 1 νέο κρούσμα Covid ’19. Πρόκειται για στενή επαφή παλαιότερου κρούσματος (9.8.2020)».

Υποδειγματική ξανά η εστίαση

Υποδειγματική ήταν και την Τετάρτη το βράδυ η εστίαση στον Δήμο Βόλου μετά την απόφαση της επιβολής «λουκέτου» από τις 12 τα μεσάνυχτα και έως τις 7 το πρωί της επομένης.

Σε περίπου 200 ελέγχους της Αστυνομίας δεν βεβαιώθηκε παράβαση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου