ΤΟΠΙΚΑ

Νέο αναλυτικό πρόγραμμα για τα θρησκευτικά στα σχολεία

νέο-αναλυτικό-πρόγραμμα-για-τα-θρησκε-749503

Θα διδάσκεται από το νέο σχολικό έτος στα σχολεία – Εκδόθηκε και νέα εγκύκλιος για την υποχρεωτική ή μη παρακολούθηση του μαθήματος

Νέο αναλυτικό πρόγραμμα θα ισχύσει από το νέο σχολικό έτος στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών για το οποίο μάλιστα ισχύει και νέα εγκύκλιος για τις προϋποθέσεις απαλλαγής μαθητών από την παρακολούθησή του.

Την εγκύκλιο υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη και είναι βασισμένη στην εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο που θα τεθεί σε ισχύ με το άνοιγμα των σχολείων η απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών θα χορηγείται ύστερα από υπεύθυνη δήλωση του ίδιου του μαθητή αν είναι ενήλικος ή των γονέων του σε περίπτωση που είναι ανήλικος και σε αυτή θα αναφέρεται ότι «λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή του παιδιού μου στο μάθημα των θρησκευτικών».

Βάσει της εγκυκλίου η προσυπογραφή της υπεύθυνης δήλωσης από τον διδάσκοντα είναι απαραίτητη ώστε να ενημερώνεται για τους μαθητές που θα έχει στην τάξη του και παραλαμβάνεται από τον διευθυντή κατά το χρονικό διάστημα 1 έως 14 Σεπτεμβρίου.

Προβλέπεται ακόμη ότι οι μαθητές που απαλλάσσονται από το συγκεκριμένο μάθημα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να απουσιάζουν αδικαιολόγητα από το σχολείο αλλά να απασχολούνται είτε εντασσόμενοι σε άλλο τμήμα της ίδιας τάξης, είτε απασχολούμενοι σε ερευνητική δραστηριότητα.

Ουσιαστικά με την νέα εγκύκλιο και όπως σχολιάζει ο καθηγητής θρησκευτικών, μέλος της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων, Ευθύμιος Γεωργούσης καταργείται προηγούμενη εγκύκλιος που προέβλεπε ότι την αίτηση που κατέθετε ο γονέας θα έπρεπε να ελέγχει ο διευθυντής επειδή έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κατάχρησης του δικαιώματος απαλλαγής από τα Θρησκευτικά για λόγους που δεν συνδέονται με την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης.

Οπως επισημαίνει ο κ. Γεωργούσης πάντως, «τα θρησκευτικά είναι μάθημα για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Δεν κάνουμε κατήχηση. Διδάσκουμε το μάθημα σύμφωνα με τους παιδαγωγικούς σκοπούς», σημείωσε ο ίδιος, επικεντρώνοντας στην αλλαγή του αναλυτικού προγράμματος που θα ισχύσει από το νέο σχολικό έτος και το οποίο απομένει να διαπιστωθεί αν κινείται σε καλύτερη κατεύθυνση.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου