ΤΟΠΙΚΑ

Στον Βόλο ξαγρυπνούν κυνηγώντας… κατσαρίδες

στον-βόλο-ξαγρυπνούν-κυνηγώντας-κατ-762296

Ξεπετάγονται από τα φρεάτια ομβρίων και κατακλύζουν αυλές και βεράντες με κίνδυνο μεταφοράς μολυσματικών ασθενειών

«Η ώρα που γράφω αυτό το μήνυμα είναι 3:45 το πρωί… Ναι, είμαστε ξύπνιοι τέτοια ώρα, κυνηγώντας να σκοτώσουμε κατσαρίδες – «στούκα» που έχουν εισέλθει στο σπίτι μας και να αποτρέψουμε να πάνε στα κρεβάτια και να μολύνουν τα παιδιά μας που κοιμούνται. Κάθε βράδυ του καλοκαιριού αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα και κινδυνεύουμε από μολυσματικές ασθένειες που πολύ πιθανό να μεταφέρουν αυτά τα τεράστια ιπτάμενα έντομα που ζουν μέσα στους υπονόμους»…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το γλαφυρό περιεχόμενο ηλεκτρονικού μηνύματος Βολιώτη, ενός από τους δεκάδες που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν απευθυνθεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τηλεφωνικώς αλλά και εγγράφως για το πρόβλημα των υπερμεγεθών κατσαρίδων που κατακλύσουν αυλές και μπαλκόνια και απειλούν να μπουν σε σπίτια και να δημιουργήσουν νέες φωλιές με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Το πρόβλημα με τις κατσαρίδες πρωτοεμφανίστηκε έντονα πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, οπότε και κάτοικοι τόσο στη Ν. Ιωνία όσο και σε συνοικίες πάνω από την Αναλήψεως διαμαρτύρονταν για την ύπαρξη «κόκκινων ιπτάμενων» κατσαρίδων που ξεπετάγονταν από τις σχάρες ομβρίων και εμφανίζονταν… απρόσκλητες σε μπαλκόνια διαμερισμάτων αλλά και αυλές.

Εκτοτε το πρόβλημα με τις κατσαρίδες εμφανίζεται κάθε καλοκαίρι και φέτος τα αποκρουστικά έντομα απέκτησαν και μεγαλύτερο μέγεθος. Δημότες διαμαρτύρονται για κατσαρίδες – «στούκα» των 2,5 εκατοστών που έχουν ως ορμητήριο το δίκτυο ομβρίων και κάθε βράδυ κάνουν… εμφανίσεις στις κατοικίες δημοτών.

Απελπισμένοι πολίτες επιχειρούν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν την εγκατάσταση των απεχθών… «μουσαφίρηδων» στα σπίτια τους. Προχώρησαν σε καθαρισμούς και απολυμάνσεις, ψεκασμούς, τοποθέτησαν σήτες στα παράθυρα για να τις κρατήσουν τουλάχιστον μακριά από τους εσωτερικούς χώρους των σπιτιών τους.

Κάθε καλοκαίρι όμως αναγκάζονται να συνυπάρχουν με τα ανεπιθύμητα έντομα στους εξωτερικούς χώρους των σπιτιών τους.

Δημότης που έχει φθάσει στα όριά του με το πρόβλημα, καθώς βλέπει οι ατομικές ενέργειες που έχει κάνει να μην αποδίδουν όσο οι κατσαρίδες φωλιάζουν στο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ, έχει απευθυνθεί με e-mail στις αρμόδιες υπηρεσίες στην Ενωση ΔΕΥΑ της χώρας, στη ΔΕΥΑΜΒ, αλλά και στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας ως αρμόδιο φορέα για την προστασία της δημόσιας υγείας. «Ολη η πόλη έχει πρόβλημα. Στη γειτονιά μου γίνεται χαμός. Πρόκειται για μείζον πρόβλημα. Κινδυνεύουμε από μολυσματικές ασθένειες. Πράξτε τα δέοντα σήμερα. Όχι αύριο» το περιεχόμενο του αγωνιώδους μηνύματος προς τη ΕΔΕΥΑ, τη ΔΕΥΑΜΒ αλλά και τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας ως αρμόδιο για θέματα υγείας στον νομό.

Απάντηση μόνο από την ΕΔΕΥΑ

Η μοναδική απάντηση που έλαβε ο απελπισμένος δημότης ήταν από την ΕΔΕΥΑ η οποία τον ενημέρωσε για την προώθηση του μηνύματός του προς τη ΔΕΥΑΜΒ την οποία καλεί να προβεί σε ενέργειες. Πέραν τούτου καμία άλλη απόκριση στην φωνή απελπισίας του και στο αίτημά του για «εκτεταμένες απολυμάνσεις ή ό,τι άλλο προβλέπεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δεν είναι μόνο αποκρουστικό αλλά και επικίνδυνο για την υγεία των δημοτών».

Αναρμόδια η Διεύθυνση Υγείας

Σύμφωνα με την διευθύντρια Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, Χρυσούλα Κολημήτρα, «στο παρελθόν ως υπηρεσία είχαμε προχωρήσει μετά από καταγγελίες δημοτών σε αυτοψίες για τη διαπίστωση του προβλήματος και είχαμε απευθύνει έγγραφο στη ΔΕΥΑΜΒ για τον καθαρισμό και απολύμανση όλων των φρεατίων».

«Την ευθύνη έχει ο Δήμος και η ΔΕΥΑΜΒ. Ως υπηρεσία πέραν της αυτοψίας δεν έχουμε άλλη αρμοδιότητα. Πέραν του Δήμου όμως ευθύνη έχουν τόσο οι ιδιοκτήτες σπιτιών όσο και οι διαχειριστές πολυκατοικιών που θα πρέπει επίσης να καθαρίσουν και να απολυμάνουν τα δίκτυα», ανέφερε η κ. Κολημήτρα.

Το παρακολουθεί ο Ιατρικός Σύλλογος

Το e-mail του απελπισμένου Βολιώτη φαίνεται να μην έφθασε ποτέ στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμη Τσάμη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει τεθεί υπόψη του, αλλά ότι ο ίδιος είναι γνώστης του προβλήματος και ότι το παρακολουθεί.

«Δεν έχουμε κάποια αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το γνωρίζουμε όμως και το παρακολουθούμε. Η Διεύθυνση Υγείας και η ΔΕΥΑΜΒ θα πρέπει να παρέμβουν κι όσο γνωρίζω βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα ψεκασμών. Θέλω να πιστεύω ότι θα λυθεί. Το παρακολουθούμε. Αν διογκωθεί θα παρέμβουμε με ανακοίνωσή μας», είπε ο κ. Τσάμης, επισημαίνοντας ότι οι κατσαρίδες δεν είναι μόνο αποκρουστικές αλλά και φορείς νοσημάτων.

Ψεκασμοί από τη ΔΕΥΑΜΒ

Η ΔΕΥΑΜΒ σημειώνει ότι όπως τα τελευταία τέσσερα χρόνια έτσι και φέτος γίνονται ψεκασμοί στο δίκτυο ομβρίων όπου φαίνεται να έχει φωλιάσει άγνωστος αριθμός κατσαρίδων.

Το πρόγραμμα των ψεκασμών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη όπως όμως επισημαίνεται αφορά σε 20.000 φρεάτια τα οποία δεν μπορούν να ψεκαστούν όλα μαζί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου