ΤΟΠΙΚΑ

Μάχη για τον καθαρισμό οικοπέδων από τον Δήμο Βόλου

μάχη-για-τον-καθαρισμό-οικοπέδων-από-τ-763241

Τις επικίνδυνες εστίες για πρόκληση πυρκαγιάς αντιμετωπίζει η Υπηρεσία Καθαριότητας – Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου

Σε πλήρη εξέλιξη τον τελευταίο έναν και πλέον μήνα βρίσκεται η μάχη για τον καθαρισμό δημοτικών οικοπέδων και όχι μόνο, που καλύπτονται από αγριόχορτα και μεταξύ άλλων μετατρέπονται από ασυνείδητους σε υπαίθριους σκουπιδότοπους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Πρόκειται για οικόπεδα, που συνιστούν πονοκέφαλο κάθε χρόνο για την υπηρεσία Καθαριότητας, καθώς είναι επικίνδυνα τόσο για εκδήλωση πυρκαγιάς, όσο και για λόγους δημόσιας υγείας και πρέπει να καθαριστούν», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας Βόλου, Γιώργος Πράττος.

Η μάχη για τον καθαρισμό των οικοπέδων ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου οπότε και αναδείχθηκε μειοδότης στον διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος Βόλου. Η διαδικασία καθυστέρησε λόγω του lock down που επιβλήθηκε για τον κορονοϊό, πλέον όμως είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Συνολικά πρόκειται να καθαριστούν πάνω από 200 οικόπεδα, μεγάλα και μικρότερα, επιφάνειας 340 στρεμμάτων. Ηδη σύμφωνα με την προϊσταμένη της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Σταυρούλα Παπαθανασίου έχει γίνει ο καθαρισμός στα 200 στρέμματα σε περιοχές τόσο μέσα στον Βόλο και τη Ν. Ιωνία, όσο και σε Αλυκές, Αγριά, Λεχώνια, Αλλη Μεριά και Ν. Αγχίαλο.

Τα οικόπεδα δεν είναι μόνο σε ανοιχτά μέρη. Υπάρχουν οικόπεδα που χορταριάζουν και δέχονται όγκους σκουπιδιών ακόμη και μέσα στις γειτονιές, δίπλα από σπίτια και επιχειρήσεις, τα οποία κάθε χρόνο καθαρίζει ο Δήμος με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και την πρόληψη τυχόν αστικών πυρκαγιών.

Προβλήματα με ακαθάριστα οικόπεδα εντοπίζονται παντού, το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο αποτελούν τα οικόπεδα ιδιωτών για τα οποία οι υπάλληλοι αναγκάζονται να μπαίνουν σε ρόλο ντετέκτιβ για να εντοπίσουν τους κατόχους τους, να τους ειδοποιήσουν για την υποχρέωσή τους να τα καθαρίσουν και για το πρόστιμο που θα τους επιβληθεί αν αδιαφορήσουν. «Αρκετοί συμμορφώνονται. Αλλοι αφήνουν να καθαρίσουμε εμείς τα οικόπεδα και να τους στείλουμε το πρόστιμο», σημειώνει η κ. Παπαθανασίου.

Πέραν των ιδιωτικών, υπάρχουν και οικόπεδα τα οποία ο Δήμος Βόλου υποχρεώνεται να καθαρίζει με εισαγγελική εντολή κι αυτό γιατί κρίνονται επικίνδυνα όχι μόνο για τυχόν πυρκαγιές, αλλά και για λόγους δημόσιας υγείας. Μέχρι στιγμής, έχουν βγει δέκα εισαγγελικές παραγγελίες για οικόπεδα για τα οποία υπάρχουν διαμαρτυρίες δημοτών ότι έχουν χορταριάσει κι ότι έχουν καταστεί εστία τρωκτικών και ερπετών αλλά δεν μπορούν να εντοπίσουν τους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με τον κ. Πράττο, ο καθαρισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου