ΤΟΠΙΚΑ

Ορκωμοσία χωρίς τηβέννους και χειραψίες [photos]

ορκωμοσία-χωρίς-τηβέννους-και-χειραψ-763342

Τα πτυχία τους έλαβαν οι απόφοιτοι των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών

Ορκωμοσία σε διαφορετικό σκηνικό, στο υπαίθριο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής αντί στον φυσικό χώρο της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του κτιρίου «Παπαστράτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για τους αποφοίτους των τριών Παιδαγωγικών Τμημάτων και του ΙΑΚΑ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι απόφοιτοι των τεσσάρων τμημάτων δεν φόρεσαν τηβέννους, κάθισαν κυκλικά στο αμφιθέατρο με αποστάσεις για να ορκιστούν στις επιστήμες τους κι όταν ήρθε η ώρα να λάβουν τα πτυχία τους δεν αντάλλαξαν χειραψίες με τους καθηγητές τους. Εβαζαν αντισηπτικό, υπέγραφαν στις καταστάσεις, λάμβαναν το πτυχίο και επέστρεφαν στις θέσεις τους.

Από τις κερκίδες και σε αποστάσεις παρακολουθούσαν την ορκωμοσία φίλοι και συγγενείς τους χειροκροτώντας την προσπάθειά τους που φέτος είχε μία επιπλέον δυσκολία, αυτή της καραντίνας που επιβλήθηκε για την αντιμετώπιση της υγειονομικής απειλής, με αποτέλεσμα τόσο τα μαθήματα όσο και η εξεταστική να γίνει εξ αποστάσεως.

Αντί για χειραψία, οι απόφοιτοι έκαναν χρήση αντισηπτικού και λάμβαναν μόνοι τους τα πτυχία τους

Σε αυτή την εξ αποστάσεως αναγκαιότητα αναφέρθηκαν και καθηγητές των τμημάτων και ευχήθηκαν το νέο ακαδημαϊκό έτος φοιτητές και καθηγητές να ξαναβρεθούν διά ζώσης στα αμφιθέατρα.

Διάβασαν τον όρκο

Η Μαρία Παλαιοχωρίτη

Στο διαφορετικό σκηνικό ορκωμοσίας οι απόφοιτοι παρέλαβαν τα πτυχία τους και άνοιξαν ένα νέο παράθυρο στη ζωή τους.

Οπως η Βολιώτισσα Μαρία Παλαιοχωρίτη, που διάβασε τον όρκο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ως η απόφοιτη με την υψηλότερη βαθμολογία. «Ηταν μία πολύ όμορφη εμπειρία, μία διαδρομή από την οποία κέρδισα πολλά. Προσωπικά είχα ολοκληρώσει τις σπουδές μου και περίμενα την ορκωμοσία για να λάβω το πτυχίο. Σίγουρα η ορκωμοσία ήταν διαφορετική, έγινε όμως μία πολύ καλή διοργάνωση», ανέφερε η ίδια.

Η Βασιλική Αντωνίου

Αριστούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Αγωγής, η Βασιλική Αντωνίου με βαθμό 9,06 είδε την προσπάθειά της να ευοδώνεται. Για την κ. Αντωνίου, το πτυχίο της νηπιαγωγού ήταν το δεύτερο. «Το πρώτο μου πτυχίο είναι στον τομέα της ψυχολογίας, επάγγελμα που εξασκώ στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας», ανέφερε η κ. Αντωνίου που εκτός από επαγγελματίας είναι σύζυγος και μητέρα τριών μικρών παιδιών, 3, 5 και 7 ετών αντίστοιχα. Για την ίδια στήριγμά της ήταν ο σύζυγός της Γιάννης, ο οποίος τη βοήθησε να ξεπεράσει αντικειμενικές δυσκολίες και να καταφέρει να παρακολουθεί δια ζώσης μαθήματα μεταβαίνοντας από τη Λάρισα στον Βόλο τρεις φορές την εβδομάδα. «Απόφαση χρειάζεται. Και όταν την πάρουμε ανοίγουν πολλά παράθυρα στη ζωή μας», λέει η 38χρονη για την προσπάθειά της.

21 χρόνια στην εκπαίδευση

Ο Κωνσταντίνος Τσιτώτας

Τα 21 χρόνια συμπληρώνει φέτος στην εκπαίδευση ο Κωνσταντίνος Τσιτώτας εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής και πρόεδρος της Ενωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής στη Λάρισα. Ο κ. Τσιτώτας έχει υπηρετήσει για πέντε χρόνια και σε σχολεία του Βόλου και αποφάσισε να κάνει το δεύτερο μεταπτυχιακό του. Το πρώτο είχε σχέση με την ψυχική υγεία και το δεύτερο με την οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης και εστίασε στη διαχείριση κρίσεων διευθυντών σχολικών μονάδων. «Θεωρώ ότι η εκπαίδευση υπολείπεται σε στελέχη και εκτιμώ ότι αυτοί που διοικούν πρέπει να έχουν εφόδια και προσόντα», σημείωσε ο κ. Τσιτώτας.

Μεταπτυχιακό από το τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απέκτησε και η διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Βόλου Καίτη Γαρυφάλλου.

Τρίτος όρκος

Για τρίτη φορά στη ζωή του διάβασε τον όρκο ως αριστούχος απόφοιτος, αυτή τη φορά του μεταπτυχιακού προγράμματος Συμβουλευτική Ψυχολογία και Συμβουλευτική στην ειδική αγωγή, την εκπαίδευση και την υγεία του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής ο Φίλιππος Παπάζης.

Ο Φίλιππος Παπάζης

Ο κ. Παπάζης με καταγωγή από την Εδεσσα εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Αθήνα και το μεταπτυχιακό του άνοιξε τον δρόμο και σε ένα άλλο μονοπάτι αυτό της ψυχικής υγείας.

Ο κ. Παπάζης έχει διαβάσει άλλες δύο φορές τον όρκο ως αριστούχος: μία ως απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και μία ως απόφοιτος μεταπτυχιακού προγράμματος στην Ειδική Αγωγή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου