ΤΟΠΙΚΑ

Μητέρες ετοιμάζονται για επάνοδο στην εργασία

μητέρες-ετοιμάζονται-για-επάνοδο-στη-765710

Παρουσιάστηκαν χθες τα αποτελέσματα ευρωπαϊκού προγράμματος για τη μείωση της ανεργίας στις μητέρες

Επιστροφή στην αγορά εργασίας έχοντας το «πτυχίο» του «μεγαλύτερου σχολείου», όπως χαρακτηρίζεται η μητρότητα και τα εφόδια που απέκτησαν στο Mom, στο οποίο συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διεκδικούν 37 γυναίκες, που ολοκλήρωσαν την παρακολούθηση του ευρωπαϊκού προγράμματος. Χθες, σε εκδήλωση στο Τσαλαπάτα, παρουσιάστηκαν τα εκπαιδευτικά εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου, με σκοπό την ενίσχυση των δεξιοτήτων των άνεργων μητέρων προκειμένου να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Το πρόγραμμα ήταν για εμένα μία αποκαλυπτική εμπειρία» ανέφερε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Βούλα Τριανταφυλλοπούλου, μητέρα τριών παιδιών που αναγκάστηκε να βγει εκτός αγοράς εργασίας για να αφιερωθεί στην ανατροφή των παιδιών της. Πλέον η κ. Τριανταφυλλοπούλου ετοιμάζεται για την επάνοδό της στην εργασία και μάλιστα ως αυτοαπασχολούμενη στον τουριστικό τομέα. «Το πρόγραμμα άνοιξε σε μένα μία νέα πόρτα για την αξιοποίηση των εμπειριών μου ως μητέρας. Εξοικειώθηκα με τη χρήση νέων τεχνολογιών, ανακάλυψα νέους τρόπους σκέψης, ιεράρχησης προτεραιοτήτων, αξιολόγησα τον τρόπο αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων και ανέλυσα τις στρατηγικές με βάση τις οποίες λαμβάνω αποφάσεις», ανέφερε η ίδια. Η κ. Τριανταφυλλοπούλου χαρακτήρισε τη μητρότητα ως μεγάλο σχολείο μέσα από την οποία απέκτησε επιπλέον εφόδια για την αξιοποίησή τους στην αγορά εργασίας.

Η Βούλα Τριανταφυλλοπούλου

Τον αποκλεισμό από την αγορά εργασίας βίωσε και η Πολυάνθη Κοτσιαρίδη. Εγινε για πρώτη φορά μητέρα το 1990 και επίσης αφιερώθηκε στην οικογένειά της. «Μου έλειπε η εργασία αλλά δεν είχα τη δυνατότητα. Προσπάθησα παρακολουθώντας προγράμματα και σεμινάρια, ήταν όμως δύσκολο να επιστρέψω στην αγορά εργασίας. Τώρα αισιοδοξώ με τα εφόδια που έχω αποκτήσει να βρω πιο εύκολα απασχόληση», αναφέρει η ίδια. Για την κ. Κοτσιαρίδη η παρακολούθηση του προγράμματος ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. «Αποκτήσαμε εμπειρίες, ικανότητες, δυνατότητες τόσο για την καθημερινότητα όσο και για την εργασία. Κέρδισα σε γνώσεις, εμπειρία, ένιωσα πιο δυνατή και έμαθα να εστιάζω στα δυνατά και αδύνατα σημεία μου», είπε η κ. Κοτσιαρίδη.

Το πρόγραμμα «MOM -Maternity Opportunities and Mainstreaming» είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Erasmus +, στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση της μητρότητας ως εμπειρία μάθησης που παρέχει στις μητέρες επικοινωνιακές δεξιότητες εξαιρετικά χρήσιμες στο σημερινό εργατικό δυναμικό. Ολοκληρώνεται σε δύο μήνες και στόχος είναι να μειώσει την ανεργία, να προωθήσει την εκπαίδευση των ενηλίκων, ειδικά για νέες δεξιότητες και απαιτούμενες από την αγορά εργασίας και να υποστηρίξει την καινοτομία και τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών των εταίρων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αναπτύχθηκαν πέντε στάδια:

MOM curriculum:Περιέχει το επιστημονικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο του έργου MOM που βοήθησε στην κατάρτιση των μητέρων.

MOM MOOC για γυναίκες:Πρόκειται για ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ελεύθερης πρόσβασης όπου οι μητέρες μπορούν να αυτο-οργανώσουν τη συμμετοχή τους σύμφωνα με στόχους μάθησης, προηγούμενες γνώσεις και δεξιότητες και κοινά ενδιαφέροντα. Περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό, όπως βίντεο, πρόσθετο υλικό και κουίζ.

MOM MOOC for εκπαιδευτές:Είναι ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ελεύθερης πρόσβασης που απευθύνεται σε πιθανούς εκπαιδευτές μητέρων που ενδιαφέρονται να οργανώσουν εργαστήρια πρόσωπο με πρόσωπο για εκείνες τις γυναίκες που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς πόρους.

MOM e-campus:Είναι το ψηφιακό περιβάλλον που θα συγκεντρώσει όλα τα MOM MOOCs και το ελεύθερο σε όλους εκπαιδευτικό υλικό που θα ενισχύσουν την αίσθηση της κοινότητας στους συμμετέχοντες, παρέχοντας ένα χώρο διαλόγου και συζήτησης.

MOM in ECVET:Είναι η τυπική πιστοποίηση μέσω χαρτογράφησης ικανοτήτων και Αναγνώρισης Προηγούμενης Μάθησης (RPL) που εφαρμόζει τις αρχές και τις λύσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Μονάδων για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην εκπαιδευτική πορεία του έργου MOM.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου