ΤΟΠΙΚΑ

Φάρος στην Κριθαριά… στο στόχαστρο της Κτηματικής

φάρος-στην-κριθαριά-στο-στόχαστρο-τη-765734

Τον φάρο κατασκεύασε ηλικιωμένος, που ζει στην Κριθαριά, για να ομορφύνει το αλιευτικό καταφύγιο – Στα χέρια τον σήκωσαν για να τον απομακρύνουν μετά την επιβολή προστίμου

Την ίδια ώρα που μόνο σε επίπεδο Μαγνησίας εκκρεμούν 31 πράξεις κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε παραλίες κι αυτές σε πρώτη φάση, η Κτηματική Υπηρεσία φαίνεται να εξάντλησε την αυστηρότητά της για μικρό φάρο, που τοποθετήθηκε στο αλιευτικό καταφύγιο Κριθαριάς.

Τον παραδοσιακό φάρο κατασκεύασε με τα χέρια του ηλικιωμένος κάτοικος της περιοχής. Εξι μήνες χρειάστηκε για να ολοκληρώσει τον φάρο διαμέτρου μόλις ενός μέτρου, το οποίο δώρισε στον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Αθλητικό και Αλιευτικό Σύλλογο Κριθαριάς, προκειμένου να τον τοποθετήσει σε σημείο στο αλιευτικό καταφύγει για να ομορφύνει ο χώρος.

Σύμφωνα με μέλη του Συλλόγου κάτοικοι της περιοχής τα καλοκαίρια φροντίζουν για τον εξωραϊσμό της μικρής παραλίας, τοποθετούν γλάστρες με λουλούδια, φωτάκια, φροντίζουν να είναι το μέρος τους όμορφο.

Ωστόσο, ο φάρος κρίθηκε… παράνομος. Οπως έγινε γνωστό από μέλη του Συλλόγου, πριν 1,5 μήνα περίπου από την Κτηματική βεβαιώθηκε πρόστιμο 1.500 ευρώ και δόθηκε εντολή να τον απομακρύνουν άμεσα. «Στα χέρια τον κουβαλούσαν ηλικιωμένοι για να τον πάνε σε μια αποθήκη. Η στενοχώρια τους ήταν απερίγραπτη. Ούτε άναβε, ούτε εμπόδιζε ο φάρος. Γύρω – γύρω υπάρχουν τόσες παρανομίες στον αιγιαλό και όλη η αυστηρότητα εξαντλήθηκε σε εμάς;», αναρωτιούνται μέλη του Συλλόγου.

Ο τοπικός σύλλογος αποφάσισε να κινηθεί αυτή τη φορά νόμιμα. Απέστειλε αίτημα ενοικίασης χώρου στην Κτηματική για να επιστρέψει ο φάρος: «Με την επιστολή αυτή που σας καταθέτουμε ζητούμε από την υπηρεσία ο σύλλογός μας να ενοικιάσει ένα τετραγωνικό μέτρο για την τοποθέτηση ενός όμορφου διακοσμητικού φάρου δώρο του συλλόγου μας που επιθυμούμε να μπει στην άκρη του αλιευτικού καταφυγίου Κριθαριάς. Ζητούμε την ενοικίαση για να μη θεωρηθεί κτήμα του συλλόγου μας αν παραμείνει εκεί για χρόνια. Ο φάρος δεν θα ανάβει και εάν η κτηματική υπηρεσία χρειαστεί τον συγκεκριμένο χώρο ο σύλλογός μας άμεσα θα τον ελευθερώσει».

Σε αντίθεση με το ύφος της επιστολής του Συλλόγου, η απάντηση ήταν άκρως υπηρεσιακή: «Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί αιγιαλού και με την ΚΥΑ αριθμ.47458 ΕΞ2020/15-5-2020 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, σας γνωρίζουμε ότι δεν επιτρέπεται η παραχώρηση χρήσης αιγιαλού για τη συγκεκριμένη περίπτωση».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου