Ο καθένας ας αναλογιστεί τις ευθύνες του

ο-καθένας-ας-αναλογιστεί-τις-ευθύνες-τ-7058

Της Ελένης Χάνου

Με δάκρυα στα μάτια, σκουπίζοντάς τα με χαρτομάντιλο, ηλικιωμένη κάτοικος των Σταγιατών παρακολουθεί ένα ακόμη επεισόδιο στην πλατεία του χωριού, που μεγάλωσε και διαμένει.

Κλιμάκιο της δημοτικής αρχής βρίσκεται στο χωριό και κάτοικοι ξεσηκώνονται χτυπώντας τις καμπάνες για να ειδοποιήσουν για τον… «εχθρό», που έρχεται να τους «πάρει» το… νερό.

Με λυγμούς η γιαγιούλα εκλιπαρεί: «Μη μας πάρετε το νερό. Αν μας το πάρετε, θα πεθάνουμε όλοι». Μέσα στην οχλαγωγία όμως δεν ακούγεται. Ακούει φωνές, ανταλλαγή ύβρεων και γιουχαΐσματα. Φοβάται για το νερό, που ως το πολύτιμο αγαθό της φύσης είναι συνδεδεμένο με τη ζωή.

Η προπαγάνδα πέρασε στη γιαγιούλα, που πιστεύει ότι «ο κακός Δήμος Βόλου θα πάρει από το χωριό το νερό». Γιατί πρόκειται για προπαγάνδα.

Τα στοιχεία της ΔΕΥΑΜΒ από το 2005 δείχνουν ότι το νερό της Κρύας Βρύσης είναι επιμολυσμένο με μικροβιακό φορτίο και άρα ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που είναι ζήτημα δημόσιας υγείας κι ως τέτοιο φέρουν την ποινική ευθύνη υπάλληλοι κι όχι πολιτικοί, επιβάλλεται η χλωρίωση του νερού.

Ομως αντιδρώντες καταστρέφουν τους χλωριωτές θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία ελαφρά τη καρδία. Τι έκανε λοιπόν ο Δήμος; Συνέδεσε το δίκτυο του χωριού με την πηγή Μάνα της Πορταριάς, που παρέχει πηγαίο και ασφαλές νερό και άφησε το νερό της Κρύας Βρύσης να ρέει ελεύθερο στη φύση. Φρόντισε όμως να εγκαταστήσει ενημερωτικές πινακίδες στις κοινόχρηστες βρύσες ότι είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, ώστε όποιος πάει να πάρει νερό να το κάνει με δική του ευθύνη κι όχι να κινδυνεύουν να βγουν κατηγορούμενοι υπάλληλοι. Οι πινακίδες είναι άγνωστο αν εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα, λίγες ημέρες μετά την τοποθέτησή τους.

Ο Δήμος Βόλου όμως μέσω της ΔΕΥΑΜΒ έκανε στο ακέραιο το χρέος του. Και ασφαλές πηγαίο νερό παρέχει στις Σταγιάτες και έχει αφήσει την Κρύα Βρύση να ποτίζει τη φύση και να δίνει το νερό της σε όποιον δεν πείθεται για τα αποτελέσματα επίσημων αναλύσεων δειγμάτων.

Ο μύθος του «κακού Δήμου» καταρρίφθηκε. Οσοι τον συντηρούν απλώς μπερδεύουν και βλάπτουν και σε ψυχολογικό επίπεδο συγχωριανούς τους. Ο καθένας ας αναλογιστεί λοιπόν τις ευθύνες του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου