ΤΟΠΙΚΑ

Χρυσό το ελαιόλαδο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

χρυσό-το-ελαιόλαδο-του-πανεπιστημίου-9814

Στα ράφια των καλύτερων delicatessen, μεγάλων δικτύων διανομής και από το 2021 στα καταστήματα dutyfree στα αεροδρόμια

Χρυσό ελαιόλαδο και μάλιστα με τη βούλα κορυφαίων γευσιγνωστών ελαιολάδου στην Ευρώπη παράγει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στον ελαιώνα της μονής Πάου. Το ελαιόλαδο «The Rector» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απέσπασε διπλό βραβείο σε ισάριθμους διαγωνισμούς για την ποιότητά του. Χρυσό στον διεθνή διαγωνισμό Global Oil Awards του Βερολίνου, που διοργανώθηκε από 9 έως 12 Μαΐου και χάλκινο στον διαγωνισμό Olympia Awards, που διοργανώθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμμετοχές.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Η διπλή διάκριση δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια, που θέλουμε να μοιραστούμε με την τοπική κοινωνία, την οποία στόχος μας είναι να στηρίξουμε με τεχνογνωσία» ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης για το χρυσό ελαιόλαδο του ιδρύματος, το οποίο μάλιστα είναι, αν όχι το μοναδικό, ένας από τα ελάχιστα στον κόσμο πανεπιστημιακά ελαιόλαδα, ενός προϊόντος δηλαδή η καλλιέργεια, η παραγωγή, η τυποποίηση και η διάθεση του οποίου γίνεται με τη σφραγίδα της τεχνογνωσίας ενός ανώτατου ακαδημαϊκού ιδρύματος με στόχο την επίτευξη της απόλυτης ποιότητας.

Τη διπλή βράβευση του ελαιολάδου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πρυτανικού Συμβουλίου, το στέλεχος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας, Δημήτρης Δερβένης, ο οποίος μίλησε για τόλμημα. «Ηταν τόλμημα ως νέος παραγωγός που είμαστε να πάμε να συγκριθούμε με ελαιόλαδα από παραδοσιακές αγορές που βραβεύονται επί σειρά ετών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώτος διαγωνισμός στον οποίο συμμετείχε το Π.Θ. ήταν στον Global Oil Awards στο Βερολίνο, διεθνής, νέος διαγωνισμός, τον οποίο δημιούργησε Ελληνας από τους πρωτοπόρους γευσιγνώστες στην Ε.Ε. και με πάνελ τους κορυφαίους γευσιγνώστες, οι οποίοι δεν προχώρησαν μόνο σε διαδικασία τυφλής γευσιγνωσίας, αλλά και σε διαδικασία «επιβεβαίωσης δύο στα δύο» (το ξαναδοκίμασαν χωρίς να το γνωρίζουν για να επιβεβαιωθεί η υψηλή βαθμολογία).

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερα από 1.500 ελαιόλαδα και βραβεύτηκαν 375 σε έξι κατηγορίες. Το ελαιόλαδο «The Rector» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απέσπασε χρυσό βραβείο στην κατηγορία «ποιότητα» και αναρριχήθηκε στην έκτη θέση της κατάταξης ανάμεσα στα 50 βραβευμένα ελληνικά ελαιόλαδα και στη δέκατη θέση της γενικής κατάταξης.

Το χάλκινο βραβείο για την περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες (πολύ ισχυρά προστατευτικά μόρια με πολύτιμη αντιοξειδωτική δράση που παρέχουν προστασία από καρδιακές παθήσεις, μειώνουν τη φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, αποτρέπουν τον σχηματισμό θρόμβων αίματος και βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα) έλαβε στον διαγωνισμό Olympic Awards 2020. Το ελαιόλαδο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες 380 και ανάμεσα σε 1.278 συμμετοχές και 450 βραβεία, απέσπασε ένα χάλκινο.

«Ξεκινήσαμε την πορεία μας στους διαγωνισμούς με δύο βραβεία», σχολίασε ο κ. Δερβένης.

Ποιότητα από το χωράφι

Η βράβευση δεν ήρθε τυχαία σύμφωνα με τον γεωπόνο της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννη Χατζόπουλο.

Οταν το Π.Θ. αποφάσισε να αξιοποιήσει τον ελαιώνα στη μονή Πάου ξεκίνησε από το χωράφι. Σύμφωνα με τον κ. Χατζόπουλο έγιναν καθαρισμός, κλάδεμα με συγκεκριμένο τρόπο, εφαρμόστηκαν βιολογικές τεχνικές φυτοπροστασίας έναντι του δάκου, η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια σε πρώιμο στάδιο, ενώ υπάρχει και μυστική… συνταγή για τα επόμενα στάδια. Από το χωράφι οι ελιές οδηγούνται στο ελαιοτριβείο όσο το δυνατό πιο γρήγορα για να ελαιοποιηθούν, ενώ η συντήρηση γίνεται σε συσκευασίες αζώτου για να εξασφαλίζεται άριστη ποιότητα μόλις το τελικό προϊόν φθάσει στα χέρια του καταναλωτή.

Σαν να παίρνεις… χάπι για την υγεία

Η προσπάθεια ξεκίνησε από το 2014 και σύμφωνα με τον διευθυντή της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκο Οικονόμου δημιουργήθηκε ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας, πρώιμης συγκομιδής, με ισχυρισμό υγείας από τη Φαρμακευτική Αθηνών, το οποίο είναι εφοδιασμένο με όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και διαθέτει άριστες χημικές αναλύσεις.

Χαρακτηριστικό ως προς τον «ισχυρισμό υγείας» είναι αυτό που ανέφερε ο κ. Χατζόπουλος: «Αν καταναλώνεις καθημερινά 20 γραμμάρια ελαιολάδου πλούσιου σε πολυφαινόλες, μειώνεις την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος. Είναι σαν να παίρνεις ένα χάπι για την υγεία».

Στα πάνω ράφια των κορυφαίων delicatessen

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στην αγωνιώδη προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2019 για τη διείσδυση του The Rector σε μια ανταγωνιστική αγορά στην οποία κυριαρχούν παραδοσιακές γεωγραφικές περιοχές με πολύ μεγάλη ιστορία στην καλλιέργεια εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.

Το brand name του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ως στοιχείο καινοτομίας του ελαιολάδου φαίνεται να άνοιξε… πόρτες. Ηδη το ελαιόλαδο έχει μπει στα πάνω ράφια κορυφαίων καταστημάτων delicatessen, δύο στην Αθήνα, ένα στη Θεσσαλονίκη και δύο στον Βόλο, η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει ξεκινήσει συνεργασία με εστιατόρια και ένα ξενοδοχείο στην Κρήτη, ενώ εισχώρησε και σε μεγάλα δίκτυα πωλήσεων. Υπάρχει συνεργασία με την εταιρεία «Βασιλόπουλος» και διατίθεται μέσω των τμημάτων delicatessen σε καταστήματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα.

Από το 2021 το ελαιόλαδο θα διατίθεται και στα duty free των αεροδρομίων της Ν. Αγχιάλου και της Σκιάθου ενώ επόμενος στόχος είναι η συμφωνία με τη Green Family και φυσικά ο εξαγωγικός προσανατολισμός.

Πρόκληση το πηλιορείτικο λάδι

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε πρόκληση την παραγωγή εξαιρετικά παρθένου πηλιορείτικου ελαιολάδου.

«Το Πήλιο που φημίζεται για την κονσερβοελιά που είναι προϊόν ονομασίας προέλευσης αλλά όχι για το ελαιόλαδο, το οποίο ούτε έχει καθιερωθεί πανελλαδικά ούτε και στις εξωτερικές αγορές. Όραμά μας ήταν με την τεχνογνωσία του Π.Θ. να δημιουργήσουμε ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο το οποίο θα έχει σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό, θα χρησιμοποιηθεί ως πεδίο έρευνας για καλλιεργητές αγρότες του Πηλίου για να αντιγράψουν τις καινοτόμες καλλιεργητικές μεθόδους, να αναβαθμίσουν την ποιότητα παραγόμενου ελαιόλαδου και δώσουν αξία στο προϊόν τους», τόνισε.

Μάλιστα όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Π.Θ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης «η λογική μας δεν είναι να ανταγωνιστούμε τους αγρότες της περιοχής. Προφανώς δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις. Κύριος σκοπός μέσα από την πρωτοποριακή αυτή δραστηριότητα για ένα Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι να διαφημίσουμε το brand name Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου