ΤΟΠΙΚΑ

Αιωρούμενα σωματίδια εντός ορίων στον Βόλο

αιωρούμενα-σωματίδια-εντός-ορίων-στο-11978

Δωροθέα Κολυνδρίνη: «Είμαστε οι μοναδικοί έγκυροι» – Γ. Σαχαρίδης: «Μετράμε σε 12 σημεία και όχι σε ένα»

Αιωρούμενα σωματίδια εντός των ορίων δείχνουν μετρήσεις από δύο διαφορετικές πλευρές πλέον, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας GreenYourAir. Τόσο στις μετρήσεις που ανακοίνωσε μόλις προχθές η Περιφερειακή Ενότητας Μαγνησίας από τον πιστοποιημένο σταθμό της, που είναι εγκαταστημένος στην πόλη, όσο και οι μετρήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που πλέον θα ανακοινώνονται σε εβδομαδιαία βάση κάθε Δευτέρα, δείχνουν ΡΜ2,5 σε… χαμηλές πτήσεις, αν και οι συγκεντρώσεις αποκλίνουν μεταξύ Περιφέρειας και Πανεπιστημίου κατά μερικά μgr/m3.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Από προχθές Δευτέρα και κάθε εβδομάδα η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας GreenYourAir, με επιστημονικούς υπεύθυνους τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Γ. Σαχαρίδη και τον καθηγητή και διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κων. Γουργουλιάνη, θα ανακοινώνει τις ημερήσιες μέσες τιμές των μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 στην περιοχή του Βόλου. Οπως είναι γνωστό, οι μετρήσεις γίνονται από δίκτυο 12 σταθμών και είναι διαθέσιμες και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού προγράμματος (http://greenyourair.org).

Η αρχή έγινε για το διάστημα από 22 έως 28 Ιουνίου, οπότε και η μέσες τιμές των μετρήσεων των 12 σταθμών δείχνουν συγκεντρώσεις ΡΜ2,5 εντός των ορίων: Στις 22/6 – 12,26μgr/m3, 23/6 – 11,18 μgr/m3, 24/6 – 8,51 μgr/m3, 25/6 – 12,67 μgr/m3, 26/6 – 23,70 μgr/m3, 27/6 – 14,91 μgr/m3 και στις 28/6 – 11,26 μgr/m3.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι εντός ορίων, ωστόσο αποκλίνουν προς τα πάνω από τα στοιχεία των μετρήσεων που έδωσε στο φως της δημοσιότητας μία ημέρα νωρίτερα η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας καταγράφοντας συγκεντρώσεις ΡΜ2,5: Στις 25/6 – 8 μgr/m3, στις 26/6 – 13 μgr/m3, στις 27/6 – 9 μgr/m3 και στις 28/6-9 μgr/m3.

Οι μετρήσεις αποκλίνουν μεταξύ τους κατά τουλάχιστον 3 – 4 μgr/m3, ωστόσο στις 26 Ιουνίου οι τιμές που κατέγραψε η Περιφέρεια ήταν 13 και το Πανεπιστήμιο 23,70!

Περιφέρεια: Εμείς είμαστε οι έγκυροι

Κληθείσα να σχολιάσει τις διαφορές στις μετρήσεις, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βάσει της κείμενης νομοθεσίας και σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ανακοινώνει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα αποτελέσματα από τους σταθμούς μέτρησης αέριας ρύπανσης, που είναι εγκατεστημένοι στην πόλη του Βόλου. Σταθμοί που είναι πιστοποιημένοι, βαθμονομημένοι, των οποίων τον έλεγχο έχει το Υπουργείο, τοποθετούνται σε χώρο που εγκρίνει το Υπουργείο και επιβλέπει τη λειτουργία τους. Είναι τα μοναδικά έγκυρα εργαλεία που αναγνωρίζονται βάσει Νόμου, οι μετρήσεις των οποίων είναι νόμιμες και ακολουθούν όσα προβλέπονται από σχετικές διατάξεις Νόμου».

Γ. Σαχαρίδης: Μετράμε από 12 σταθμούς

Από την πλευρά του πάντως ο κ. Σαχαρίδης υποστήριξε ότι οι αποκλίσεις είναι αποδεκτές και υποστήριξε ότι αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι η Περιφέρεια μετρά με έναν σταθμό, όμως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βγάζει τον μέσο όρο στην πόλη από δίκτυο 12 σταθμών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου