ΤΟΠΙΚΑ

«Ναυάγιο» για το κτιριακό του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου

ναυάγιο-για-το-κτιριακό-του-1ου-επαλ-β-12041

Μία ακόμη χρονιά μοιρασμένο σε δύο κτίρια, εκ των οποίων το ένα το Αποστόλου, που «ρημάζει»

Σε… ναυάγιο παραπέμπει η νέα προσπάθεια να δοθεί λύση στο κτιριακό πρόβλημα του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου, που επί σειρά ετών μοιράζεται σε δύο κτίρια, στο Καρτάλειο, όπου οι μαθητές παρακολουθούν εργαστήρια και στο Αποστόλου, όπου κάνουν μαθήματα σε κτίριο, που… «ρημάζει».

Η διεύθυνση του σχολείου επί σειρά ετών ζητεί λύση στο διδακτηριακό για να μπορούν μαθητές και καθηγητές να βρίσκονται σε αξιοπρεπές σχολικό περιβάλλον.

Το προηγούμενο διάστημα το κτιριακό του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου ήταν στα θέματα προτεραιότητας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σχολικής στέγης στην πόλη. Ως λύση δρομολογούνταν η ανέγερση πτέρυγας 12 αιθουσών και γυμναστηρίου σε οικόπεδο του πρώην ΙΚΑ, που συνορεύει με το κτίριο Αποστόλου, παράλληλα με την ανακαίνιση και την προσαρμογή του νεοκλασικού κτιρίου, στο οποίο θα λειτουργούν γραφεία, βιβλιοθήκη, εργαστήρια, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και αποθήκες.

Για να γίνει αυτό απαιτείται να περιέλθει στην κατοχή του Δήμου Βόλου το οικόπεδο του πρώην ΙΚΑ (σημερινός ΕΦΚΑ) και να χαρακτηριστεί ως σχολικός χώρος.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Μποντού – Τοκαλή, ο ΕΦΚΑ στο τελευταίο έγγραφό του ζητούσε ανταλλαγή του συγκεκριμένου οικοπέδου με οικόπεδο αντίστοιχης αξίας στο κέντρο της πόλης, σε διαφορετική περίπτωση διέθετε το ακίνητο εμβαδού 367,40 τ.μ. προς πώληση έναντι ποσού 170.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός να «ναυαγήσει».

Ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου Νίκος Κατσαβριάς δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το νέο «ναυάγιο». «Ζητάμε επί τέσσερα χρόνια ανακαίνιση του Αποστόλου και μία πτέρυγα στο οικόπεδο του πρώην ΙΚΑ. Ζητήθηκαν 170.000 ευρώ και δεν το πήραν. Αλλά έχουν να δίνουν αλλού εκατομμύρια. Το κτίριο Αποστόλου είναι διατηρητέο κι αν δεν γίνουν παρεμβάσεις θα… πέσει. Κάθε χρόνο ζητάμε με έγγραφό μας συγκεκριμένες εργασίες από τον Δήμο Βόλου. Κάθε χρόνο δεν παίρνουμε καμία απάντηση», σημείωσε στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο κ. Κατσαβριάς.

Αποτέλεσμα είναι οι μαθητές να μετακινούνται καθημερινά από το κτίριο Αποστόλου στο Καρτάλειο και να μοιράζονται σε διαφορετικούς σχολικούς χώρους για τα μαθήματά τους.

Οι φθορές είναι εμφανείς στο κτίριο Αποστόλου, όπου κάνουν τα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος, αγριόχορτα στο προαύλιο, φθαρμένη στέγη, σοβάδες έτοιμοι να πέσουν, σκαλοπάτια φθαρμένα, αίθουσες που μπάζουν νερά…

Κοπρώνα… θυμίζει ο περιβάλλων χώρος

Ο κ. Κατσαβριάς αναφέρθηκε και στην προβληματική συνύπαρξη του σχολείου με τη γειτονιά της οδού Δεληγεώργη. Υπάρχουν «φιλόζωοι» που όπως κατήγγειλε ο κ. Κατσαβριάς ταΐζουν γάτες στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σχολείο.

«Τα πεζοδρόμια θυμίζουν κοπρώνες. Καθημερινά μαζεύουμε περιττώματα ζώων αλλά και αλουμινόχαρτα και πιατάκια με υπολείμματα φαγητού. Είναι ζήτημα υγείας των μαθητών μας. Ας τα ταΐσουν μπροστά από τις πόρτες τους κι ας φροντίσουν να τα μαζέψουν», είπε σε αυστηρό τόνο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου