Προσωπική υπόθεση η προστασία του περιβάλλοντος

προσωπική-υπόθεση-η-προστασία-του-περ-16204

Της Ελένης Χάνου

Στα 1.664 ανέρχονται τα ακίνητα σε Βόλο, Ν. Ιωνία και Πήλιο, οι ιδιοκτήτες των οποίων ακόμη δεν έχουν φροντίσει να συνδεθούν με το δίκτυο αποχέτευσης της ΔΕΥΑΜΒ και συνεχίζουν να ρυπαίνουν το περιβάλλον. Δεν έχουν προχωρήσει σε συνδέσεις, μολονότι το δίκτυο αποχέτευσης υφίσταται μερικές δεκαετίες σε Βόλο και Ν. Ιωνία και σχεδόν μία δεκαετία στο Πήλιο, καταγράφει το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, έρχονται πρόστιμα και μέτρα εις βάρος των αμελών πολιτών, σε περίπτωση που δεν εκπληρώσουν την από τον Νόμο υποχρέωσή τους να συνδεθούν με το δίκτυο αποχέτευσης και δεν σταματήσουν να ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Είναι όμως τα πρόστιμα και οι απειλές ο ενδεδειγμένος τρόπος για να συμμορφωθούν οι κατά τα άλλα ευαισθητοποιημένοι γύρω από το περιβάλλον πολίτες;

Η μη σύνδεση οικιών, καταστημάτων, επιχειρήσεων με το δίκτυο αποχέτευσης δεν συνιστά απλώς αμέλεια. Είναι πράξη ανευθυνότητας απέναντι στους υπόλοιπους πολίτες, αλλά και στο ίδιο το περιβάλλον, για το οποίο τόσος λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια και ειδικά στην περίπτωση του Βόλου.

Η λειτουργία βόθρων έχει αποδειχθεί ότι ρυπαίνει τον υδροφόρο ορίζοντα. Γι’ αυτό άλλωστε και η Ε.Ε. χρηματοδοτεί σειρά έργων, που έχει σχέση με την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και βιολογικών, για να προστατεύσει το ίδιο το περιβάλλον, το οποίο, όπως είθισται να λέμε, δεν μας ανήκει, αλλά το δανειστήκαμε για τις επόμενες γενιές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά για την περίπτωση του Πηλίου, η μη σύνδεση των υπόχρεων με το δίκτυο της αποχέτευσης έχει άμεση επίπτωση στα νερά. Μολύνονται ακόμη και πηγές. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στον απόηχο της τελευταίας συνεδρίασης της ΔΕΥΑΜΒ, κάποτε ο Βόλος υδροδοτούνταν από δύο πηγές, οι οποίες έχουν αχρηστευτεί, καθώς μολύνθηκαν με λύματα, που εισχώρησαν στον υπόγειο υδροφορέα από οικισμούς πάνω από αυτόν.

Δεν φθάνει λοιπόν να λέμε για προστασία του περιβάλλοντος και να περιμένουμε δράσεις σε κεντρικό ή και τοπικό επίπεδο. Για την προστασία του περιβάλλοντος κάθε ένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Κάθε μία πράξη έχει τη δική της αξία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου