ΤΟΠΙΚΑ

Τα γεροντάκια έχασαν το στέκι τους

τα-γεροντάκια-έχασαν-το-στέκι-τους-21252

Κλειστά ακόμη τα ΚΑΠΗ του Δήμου Βόλου – Γίνονται μόνο συνταγογραφήσεις φαρμάκων

Τέσσερις σχεδόν μήνες αποκλεισμένοι από το στέκι τους συμπληρώνουν οι ηλικιωμένοι και στον Δήμο Βόλου. Τα ΚΑΠΗ, που έκλεισαν τις πόρτες τους από τις 9 Μαρτίου στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, εξακολουθούν να μη λειτουργούν, με τον Δήμο αλλά και τους υπεύθυνους λειτουργίας τους να περιμένουν κυβερνητική απόφαση για την άρση της… καραντίνας.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Βούλα Αναγνώστου μέχρι και σήμερα τα ΚΑΠΗ λειτουργούν μόνο για συνταγογραφήσεις φαρμάκων. Οι ηλικιωμένοι τηλεφωνούν σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες, γιατρός συνταγογραφεί τα φάρμακά τους με βάση τον ΑΜΚΑ και το ιατρικό τους ιστορικό το οποίο είναι καταχωρημένο στο σύστημα και στη συνέχεια είτε οι ίδιοι είτε συγγενικά τους πρόσωπα περνούν για να πάρουν τη συνταγή επίσης με ραντεβού για να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Ωστόσο τα γεροντάκια λαχταρούν για την επιστροφή στο στέκι τους. Ολες οι δραστηριότητες επανέρχονται η μία μετά την άλλη, όμως για τα ΚΑΠΗ δεν υπάρχει απόφαση για την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας τους. «Βρίσκουμε ηλικιωμένους στον δρόμο ή μας τηλεφωνούν και με αγωνία ρωτούν πότε θα λειτουργήσουν τα ΚΑΠΗ. Είναι δύσκολα για τους ηλικιωμένους. Εχασαν το στέκι τους», επισημαίνει η κοινωνική λειτουργός του ΚΑΠΗ Αγίου Βασιλείου, Χριστίνα Χατζηβασιλείου.

Στα ΚΑΠΗ καθημερινά προσέρχονται ηλικιωμένοι για να πιουν το καφεδάκι τους, να ανταλλάξουν μια κουβέντα, να διαβάσουν την εφημερίδα τους, να παίξουν χαρτιά ή τάβλι. Ηταν ένα ευχάριστο διάλειμμα από τη μονοτονία της καθημερινότητας στο σπίτι. Επίσης αυτή την περίοδο οργάνωναν και τις εκδρομές τους γνωρίζοντας νέα μέρη.

«Οι ηλικιωμένοι δεν χάνουν απλώς το στέκι τους αλλά την κοινωνικοποίησή τους. Μαραζώνουν. Φυσικά είναι δύσκολο και για εμάς. Βρισκόμαστε σε ένα κτίριο που έσφυζε από ζωή και σήμερα είναι άδειο. Μόνο το τηλέφωνο χτυπά», περιγράφει η κ. Χατζηβασιλείου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου